2015. január 18., vasárnap

Ismét az öngondoskodásról, önigazgatásról …


Igrici


 

2011.03. 25-én jelent meg a Borsod online oldalain ( http://www.boon.hu/emod/penz-nelk252l-nem-pelda-az-igrici-pelda/news-20110326-08122904 ) a következô hír:
"Az előkészítetlen foglalkoztatási programhoz nem akar támogatást adni a Nemzetgazdasági Minisztérium - idézve a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményben kiadott álláspontját a 15 borsodi település romafoglalkoztatási programjának elindításáról.
 
Az ügy elôzménye, amely alapján követendô példának állították be az igricit: a két évvel korábban létrejött egy Termelési és Értékesítési Szövetkezet, amely “bebizonyította, hogy békés, munkából megélni akaró, dolgos – többségében cigány származású – emberek, kétkezű munkával szeretnének fordítani saját, mára már kilátástalanná vált élethelyzetükön”.

Az igrici romák a Polgár Alapítvány segítségével, magántámogatással, ügyvédet fogadva, mezôgazdasági mérnököt foglalkoztatva szövetkezetben (közös felelôsségvállalás!) – kezdtek támrendszeres uborka, paprika és paradicsom szabadföldi, nagyüzemű termesztésébe. Az induláshoz 13 millió forint kölcsönt kaptak. Azt nem lehet tudni, hogy milyen munkakörülmények között, napi hány órát, és családonként hányan dolgoztak, de a családok 100-200 ezer forintos havi jövedelemhez jutottak (nettó? bruttó?), "az emberek havonta körülbelül hatvanezer forintot kapnak kézhez" - írta a Délmagyar.hu., amely lehetővé tette számukra, hogy “kifizessék számláikat, naponta legalább egyszer meleg ételhez juttassák a gyermekeiket és szeptemberben szégyenkezés nélkül indíthassanak iskolába őket, megérezhessék a munkáért járó munkabér hónapról-hónapra történő beosztását, tervezhessenek jövőt”. Azonban inkább csak annyit lehet mondani, hogy valamivel “kiszámíthatóbb, emberhez méltóbb életet" élhettek… Egy ideig.
 
 
A munka folyamatos volt, szerződést kötöttek a tyukodi konzervgyárral, ott vették át a termést. Illetve vették volna, de az uborkák túl nagyra nőttek, gyorsan le kell szedni a termést, hogy a következőkhöz, a kisebbekhez hozzá lehessen férni és azokat el lehessen adni. Ehhez azonban több munkás kellett volna - amit a szövetkezet már nem tudott megfizetni, hiába próbálták önkéntesekkel megoldani a krízist.
 
Mindez nagy hazai és nemzetközi visszhangot kapott.
 
Már a 2011-es idény elején is gondokkal küszködött a gazdaság, de végül sikerült előteremteni a vetőmagra a pénzt és úgy tűnt, a felvásárlók is aktívak lesznek. A formálódó üzletet a németországi hasmenésjárvány tönkre tette, az uborka iránti kereslet megcsappanása miatt a felvásárlók sorra vissza mondták vissza a szerződéseket. Mintegy kétszázötven tonnányi uborka maradt a szövetkezet nyakán és ez mintegy 25 millió forintos veszteség. Paprika- és paradicsompalántáikat elverte a jég, s nem volt biztosításuk. Az uborkára sem kaphattak kártérítést, mivel nem tudtak arról a határidőről, ameddig be kellett volna nyújtaniuk az igénylést…
 
Aztán az Igrici Termelési és Értékesítési Szövetkezet “tagjai” nagyot gondoltak, és 15 borsodi településen szerették volna elterjeszteni azt az ”egyszerű kétkezi munkát”, amit ők az utóbbi években sikeresen véghezvittek. Ekkor fordultak segítségért a Nemzetgazdasági Minisztérium Foglalkoztatásért felelős államtitkárságához, javaslatot tettek, hogy 2011. tavaszán 15 borsodi településen közel ezer fő foglalkozhasson mezőgazdasági növénytermesztéssel (megvalósítva ezzel a Borsodban élő roma emberek foglalkoztatási integrációját). 

A Polgár Alapítvány, illetve agrárszakemberek segítségével kidolgozták az elképzeléseiket, közel 60 jelentkező település közül kiválasztották a program indítására legalkalmasabb 15 községet, összeírták a termelésbe bevonható önkormányzati földeket, – ami önerőként szerepel a programban – felmérték a résztvevő települések közétkeztetési igényeit, és mindezt személyesen felvitték a minisztériumba.
 
 
Idáig a történet. Ami történt: nincs támogatás, nincs pénz és nincs bizalom a romafoglalkoztatási program borsodi beindítására, mert nincs kellően kidolgozott költségtervezet és nincs önerő, azaz saját forrás, ami – a közlemény szerint – ugye elengedhetetlen a romák boldogulásához. A költségvetési terv felrótt hiányosságait még csak-csak meg lehet érteni, de ami elgondolkotató, az a több millió foriontos saját forrás, vagy önerő hiányának felemlítése...
 
2011.08.15. Csőd szélére került az igrici mintagazdaság. Az uborkaföldön azóta a gaz ver fel mindent, a szövetkezet a csőd szélén áll, beszállítóknak, dolgozóknak egyaránt tartozik.

Igriciről azóta csak a Fidesz «földmutyijával» kapcsolatban hallottunk…

 
Összegzés
Az állam vakon támogatja a lelkiismeretlen ipari tőkést úgymond munkahelyteremtéséért, de az ilyen kétségbeesett próbálkozásokat nem. Két súly, két mérték.
 
A munkások, ha kényszerhelyzetbe kerülnek, ha biztatást kapnak akár saját szervezeteik, akár kormányuk vezetésétől, viszonylag gyakran próbálkoznak „saját sorsuk kézbevételével”. Részesülhetnének ugyan a haszonból, de az esetleges veszteséget is nekik kell viselniük. Ha vállalatuk (szövetkezetük) nehéz helyzetbe kerül, a munkástulajdonosok nem haboznak áldozatokat hozni, de hiába is mondanak le a haszonról, hiába dolgoznak különösen „rugalmasan” (túlórák, bér nélkül, vagy bércsökkenéssel) – a «tulajdon» hamar erodálódik. Amíg a megoldást kereső kísérlet marginális és nem ütközik bele a helyi “nagyságok” érdekeibe, döcögve bár, de még mehet  is a dolog egy ideig. Aztán bebizonyosodik, hogy nincs tőke, olcsó, hosszútávú kölcsön, karitativitásra szorulnak és minduntalan beleütköznek a termelőeszközök magántulajdonán alapuló rendszer korlátaiba. A piacgazdaságot nem tudják megkerülni, csak tőkés módon működhetnek ebben a közegben. Meghaladhatatlan akadályokba ütköznek, de saját „főnökükké” válásuk is zsákutcába vezet, egymással kerülnek versenybe.
 
Nyilván felmerül a felelősség kérdése... számos vezetőé, akik ahelyett, hogy az osztályharcot vezetnék – amiért megválasztották őket – belerángatják őket a „szocializmus egy üzemben” utópiájába. Akiket nem láttunk tiltakozni a privatizálások idején, akik most sem a vállalatok újraállamosítását, az elbocsátások megtiltását vagy a szövetkezés álllami támogatását követelik...

Források

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.