2015. február 20., péntek

“Ahová a Nyugat beteszi lábát demokráciáját hinteni, a helyzet katasztrófába torkoll”




Forrás: Vif/L'Express

Emir Kusturica, a rendező Ukrajnáról beszél, ami őt a volt jugoszláviai harcokra emlékezteti. Az amerikaikat ostorozza és Putyint védi.  
 




Kusturica © Reuters

Sajnálkozik a soknemzetiségű ex-Jugoszlávia felett, amely ma 6 köztársaságra bomlott. Mi az, ami a háborúval és felbomlással végetért ?

Emir Kusturica : A multikulturális környezet, holott ez szükséges az együttéléshez. A kultúrák pluralitása különböző ízeket ad az életnek. Jugoszlávia tönkretétele után olyan korszakba érkeztünk, amely megfoszt bennünket a kultúrától, holott az fejleszti a civilizációt! Mi lesz kultúra, gyökerek nélkül? A művész szerepe, hogy az embereknek teret adjon a kifejezésre.  A kultúra hatalma óriási, az emberi lényeket annyira közelíti a civilizációhoz. 

Az ukrajnai konfliktusban a fő felelősséget a Nyugatra hárítja?

Nem a Nyugatra, az amerikaiakra. Először is ők igérték Gorbacsovnak, hogy a NATO-t nem terjesztik ki Kelet-Európa itányára. Mégis kreáltak egy erre kedvező kontextust. Aztán Oroszország, Németország és az Európai Unió megszegték a kijevi átmenetről szóló tárgyalásokat. Két hónappal korábban az amerikaiak államcsínyt segítettek elő az oroszbarát Janukovicsot leverve és elindították a Majdan-téri  felkelést.  A mesterlövészek golyói okozták tüntetők és rendőrök halálát, engem ez a boszniai, a szarajevói háború kezdetére emlékeztet: a békés tüntetés tragédiába fordul, rejtőzködő lövészek céloznak a tömegre... Szerbiát vádolták, de soha senki nem tudta meg, kik voltak. Az ukrajnai eseményekről Urmas Paet, az észt külügyminiszter jelentette  Catherine Ashtonnak, az Európai Unió külpolitikai felelősének egy ukrán orvos tanuságtételét, aki az ellenzék mesterlövészeit tette felelőssé. 

Az ukrajnai konfliktus elején Ön Putyin iránti szimpátiáját fejezte ki. Ma is ez teszi?

Abszolút. De ténylegesen a kérdés nem az, hogy Putyin ellen vagy mellette legyünk. Arról van szó, hogy a neonácikkal szemben legyünk. Hogyan tudják Önök elfogadni az ellenzéki harcok első soraiban az ukrán fasiszták jelenlétét összekapcsolva azt a Majdan felkelése kirobbantásához fűződő kétségekkel?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.