2015. február 28., szombat

Háborús készülődés




Hírek:


Légidesszant műveletből és éleslövészettel egybekötött harcászati szintű mozzanatokból álló közös gyakorlaton vesznek részt amerikai és magyar katonák – összesen több mint hétszázötvenen február 22. és március 3. között. A Warlord Rock 2015 közös gyakorlat célja, hogy a harcoló, harctámogató és harci kiszolgáló erők szövetséges együttműködésben készüljenek fel a légideszant műveletek tervezési, szervezési és vezetési feladataira. Amerikai részről a 173. Légi Mozgékonyságú Dandár, a Magyar Honvédségtől pedig az 5. Bocskai István Lövészdandár 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalja, a 25/88 Könnyű Vegyes, valamint a 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj kijelölt állománya vesz részt a gyakorlaton. A feladatokat négy kiemelt helyszínen, az olaszországi Aviano-i légibázison, a pápai bázisrepülőtéren és a várpalotai gyakorlótéren hajtják végre magyar irányítás alatt.
A NATO vezetési elvek szerinti közös gyakorlat egyik mozzanatát február 26-án Ben Hodges altábornagy, az amerikai haderő európai parancsnoka és Hende Csaba Magyarország honvédelmi miniszter együtt tekinti meg.


A Warlord Rock 2015 hadgyakorlat megszilárdítja Magyarország biztonságát és erősíti a honvédséget - hangoztatta a honvédelmi miniszter a pápai bázisrepülőtéren tartott NATO-hadgyakorlat csütörtöki megtekintését követő sajtótájékoztatón, amelyen Colleen Bell, az Egyesült Államok budapesti nagykövete is részt vett. A honvédelmi miniszter elmondta azt is, hogy 2015-ben 20 milliárd forinttal többet fordítottak katonai kiadásokra, mint tavaly, a pápai reptérre pedig jövőre 20 milliárdot költenek.


„Észtország, amely a NATO tagja Narva városában rendezett katonai díszszemlét, alig 300 méterre az orosz határtól…A díszszemlén több, mint 140 NATO-harci jármú vett részt, köztük az USA hadsereg M1126 Stryker típusú páncélozott lövész-szállító járművek, továbbá mintegy 1400 katona.”


Nagy-Britannia kisebb létszámú kiképző egységet küld Ukrajnába az ukrán hadsereg felkészültségének erősítésére, fegyverszállításokat azonban továbbra sem tervez - mondta kedden a brit miniszterelnök. David Cameron, aki a londoni parlament alsóházának bizottsági elnökeiből álló összekötő testület kérdéseire válaszolt, a kedd esti meghallgatáson közölte, hogy London "hadszíntéri hírszerzési támogatást" is nyújt Ukrajnának. Cameron nem fejtette ki részletesen, hogy ez pontosan mit jelent. Elmondta ugyanakkor, hogy a jövő hónapban Ukrajnába utazó brit alakulat gyalogsági, logisztikai és egészségügyi kiképzéssel is segíti az ukrán fegyveres erőket. Hangsúlyozta azonban, hogy Nagy-Britannia fegyvereket nem szállít Ukrajnának, és a kiképző alakulat is a konfliktusövezettől messze, Ukrajna nyugati részében állomásozik majd. Külön kiemelte, hogy brit alakulatok harci cselekményekben nem fognak részt venni.


Putyint nem kell, sőt nem szabad szeretni, Orbánt el kell ítélni nem az Oroszországhoz  hanem –, a putyini rendszerhez fűződő beteges barátságáért, ami valóban komolyan árt országunknak. De látnunk kell azt is, hogy a NATO (vagy ami majdnem ugyanaz, az USA) szintén betegesen nem hajlandó tudomásul venni az eléggé nyilvánvaló orosz geopolitikai elveket (amikhez Oroszország minden volt és leendő vezetője - legyen az jobb, vagy rosszabb Putyinnál - ragaszkodni fog) és urambocsá' tiszteletben tartani, és ezzel világháborút provokál. Ezt nekünk semmiképpen nem szabad támogatnunk, hiszen talán Magyarország volt (és lesz) az az ország, amelyik a legkeményebben megfizet(ett) ezen elvek megsértéséért. Az ukrán konfliktusban nekünk, mint NATO tagországnak nem szorgalmaznunk kell Ukrajna NATO tagságát, hanem minden eszközzel meg kell azt akadályoznunk. Egy olyan rendezésben vagyunk érdekeltek, amely egy független, semleges és mind Oroszországgal, mind az EU-val jó viszonyban levő Ukrajnát eredményez. Nekünk magunknak is ilyennek kellett volna lennünk, de sajnos a NATO-ba Magyarországot már betuszkolták. A "mind Oroszországgal, mind az EU-val jó viszonyban levés" kritériumának azonban még eleget tehetnénk. (Phoenix) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.