2015. február 23., hétfő

Moldáviát csődbe vitték EU-barát kormányai




Az országot öt éven át EU-barát vezetés irányította, majd ezt követően tavaly novemberben választásokat tartottak. Kormányt azonban nem sikerült alakítani. A legújabb miniszterelnök-jelölt, Chiril Gaburici kijelentette, hogy kormánya legfőbb célja az lenne, hogy előkészítse 2018-ra Moldova és az EU társulási szerződésének aláírását. Az országnak nincs kormánya, a parlament egymás után szavazza meg az "Európa-barát" kabinetek felállítását, ám ha március 9-ig nem születik döntés, akkor előrehozott választásokat kell kiírni - írta a Reuters.


«Az üzletek egy része zárva van, hosszú sorok állnak a benzinkutak előtt Chisinauban, Moldávia fővárosában, miután az ország valutája elvesztette értéke negyedét az elmúlt két hónapban a dollárral szemben, és tovább súlyosbodott az ország gazdasági és politika válsága» - jelentette az AP.

Moldávia Európa egyik legszegényebb országa,  az EU-nak nem tagja, de annak Oroszországra vonatkozó szankciói kiváltották, hogy Moszkva betiltotta a borok, a zöldségek és a hús importját innen.

Az orosz rubel durva gyengülése magával vitte a lejt is. A jegybank egymás után emelte alapkamatát és a nemzeti valuta árfolyamának védelmében 2015 eleje óta eladta külföldi devizatartalékai közel tizedét. GDP-je 2013-ban még 9,2 százalékkal nőtt, tavaly két százalékkal zsugorodott. Nemrégiben három nagybankot kellett a jegybank felügyelete alá vonni, mert felmerült a gyanú, hogy pénzmosást folytatnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.