2015. február 22., vasárnap

Európai Unió-Görögország egyezmény: nagy lett az ára




Pénteken este az eurózóna pénzügyminiszterei 4 hónappal meghosszabbították a Görögországnak nyújtott pénnzügyi segítséget, amely febr. 28-án lejár. Az egyezmény olyan körülményeket tartalmaz, amelyek lehetővé teszik, hogy Ciprasz kormányára továbbra is nyomás nehezedjen.   
Hétfőn este Görögország be kell mutassa strukturáis reformjait (harc a pénzügyi csalás, a korrupció ellen, a közigazgatás reformja), amelyet az Eurócsoport majd megvizsgál. Ha azokat elégségesnek tartja, a segítséghez fűződő eljárás megindul, ez a 4 hónap pedig arra szolgál, hogy Athénnel új «hadműveleti tervről» tárgyaljon. Cserébe Athén megerősítette, hogy az adósságfizetés határidejét betartja.  
Alexis Ciprasz 3 héten keresztül viselte a trojka (EKB, IMF, EU) hajthatatlanságát, és végül választási igéreteivel szemben jelentős engedményekre kényszerült. Görögország meíogérte, hogy kifizeti 320 milliárdos adósságát, költségvetését annak rendeli alá és együttműködik a görögök által gyűlölt trojkával. De Athén a következő hónapokra nem kötelezte el magát nyilvánvalóan a 240 milliárdos nemzetközi hitel ellentételezéseként a gazdasági és antiszociális program mellett, amely a görög lakosságot nyomorba döntötte, és amely ellen a tárgyalások alatt a nagyvárosokban tüntetve Cipraszt támogatták a görög dolgozók.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.