2015. február 6., péntek

Nemzetközi információk


Nemzetközi Egyetértés.jpg

Nemzetközi információk

210.sz. (579) – 2015.jan.30.

 

Kína

 

Nyugdíjreform

 

Decemberben a kormány bejelentette programját, az állami és a magánszektorban azonos nyugdíjrendszert vezet be. Miután elnyerte a Népi Gyűlés és a Kommunista Párt igenlését, jan. 14-én bemutatták nagy vonalakban az októberben életbe lépő programot. Nézzük, miben áll.

 

Az első újdonság, hogy az 5,5 millió állami tisztviselőnél és a 31,5 millió közszolgálati dolgozónál (pedagógusok, kórházi alkalmazottak, stb) ugyanaz a nyugdíjbiztosítás fog érvényesülni –  a jól ismert egyenlőséggel érvelve: elvben a bér 28 %-ára alapozva ….  8 %-ot fizet a bérből élő és 20 %-ot a munkáltató, mint a magánszektorban? Mindez persze később nyilván pontosítva lesz.

 

A szakértők aláhúzzák, még nem lehet tudni, a közszférában honnan lesz rá pénz! A kormányzati és közszolgálati szervezeteknél, ahol eddig a dolgozónak 4%-os, a munkáltatónak 8%-os volt a nyugdiíjjáruléka, már most kérik a tisztviselőket kiegészítő nyugdíjbiztosítás kötésére.

 

Hivatalos kutatók és felelősök egyetértenek abban, hogy a járulék túl magas, a munkaügyi és társadalombiztosítási miniszter hivatalnokai meg is igérték csökkentését, de annak dátumáról nem beszélnek («Caixin», 15 jan. 15.). Egyik kutató, aki részt vett az új szabályozás kidolgozásában, azt magyarázza, hogy a társadalmi robbanás elkerülése végett le kellett mondani a nyugdíjkorhatár emeléséről (a férfiaknál 60 évről 65-re, a nők esetében 55-ről 60-ra). Az utóbbi években óriási számú szakértői jelentés készült ebben az ügyben, azonban számos más jelentés kimutatta, hogy a nyugdíjkorhatár emelése blokkolná a fiatalok munkahelykeresését és éppen ebben a lassuló fejlődési periódusban.

 

Persze mindig lehet hivatalosan emlegetni, hogy a lakosság 98 %-a a nyugdíjrendszer részese, azonban ki kell mondani, hogy valójában csak 30 % kap a nyugdíj névre méltó járadékot. A migráns dolgozók számára többszörös fejfájást okoz: először is ténylegesen fizeti-e munkáltatójuk társadalombiztosításukat, aztán pedig megkapják-e nyugdíjukat eredeti lakóhelyükön.

 

Az eredmény: 6 migráns dolgozó közül mindössze 1-hez érkezik nyugdíj. A «Financial Times» (jan.15.) felhívja a figyelmet, hogy számos munkássztrájk egyik központi kérdése a magánszektor nyugdíjbiztosítása, mint pl. múlt év májusában a Yue Yuen cipőgyár 40 ezer munkásának két hétig tartó munkabeszüntetése. Az ország északkeleti részének múlt novemberi pedagógussztrájkja pedig azért tört ki, mert a járulékfizetésben egyedül maradtak, a helyhatóságoknak (pl. Heilongjiang tartományban) nem volt elég pénzük fizetni azt.

 

Ami a vidéki dolgozókat illeti, 2009-ben állították fel azt a rendszert, amelyben egyéni számlákra történik a nyugdíjjárulék befizetése (ehhez járulnak hozzá a kormány és a helyhatóságok befizetései), de ennek kamata olyan alacsony, hogy csak nyomorra elegendő: 2011-ben a nyugdíjak átlaga havi 74 yüan (8 €) !

 

Genf- ILO

 

A Nemzetközi Egyetértés ismét meghirdeti éves nyílt összejövetelét Genfben az ILO konvenciói és a szakszervezetek függetlensége érdekében. A 22. találkozóra 2015.  jún. 7-én kerül sor 10 órától 17 óráig. Témája: a sztrájkjog érvénytelenítése – új offenzíva a normatív rendszer ellen.

 

 

 

Directeur de la publication : Daniel Gluckstein

Imprimerie Rotinfed 2000, 87, rue du Faubourg-Saint-Denis, 75010 Paris (France) - Commission paritaire n° 0713 G 82738 Edité par “Les Amis de l’Entente”, 18, allée Colbert, 78470 Saint-Rémy-lès-Chevreuse

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.