2015. február 2., hétfő

Nem, nem és nem



 

« No to water charges »számos tüntetés Írországban a víz megadóztatása ellen


Több tízezren tüntettek a nagyvárosokban szombaton a háztartásonként kihelyezendő vízórák ellen. Mindeddig a vízfogyasztást nem számlázták külön, annak fogyasztása az adózás része volt, tehát mintegy “ingyenes”. A Fine Gael (középjobb) és Labour adta Enda Kelly koalíciós kormánya – népszerűsége a közvéleménykutatások adatai szerint szédítő esésben – november-decemberben meghátrált a követelések előtt, csökkentette a víz adóját évi 400 eurós átalányról 160-ra. De elhatározott, az EU által azóta kivételes eljárásban részesített reformjáról nem mond le.  A vízórák kihelyezéséről 2013-ban döntött, azt a privát-állami «Irish Water» cégre bízta, amelynek a munkát január végén kellett volna elkezdenie.

Az írek szerint arról van szó, hogy nemet mondanak az EU által szorgalmazott szigorításokra, a vízzel kapcsolatos kérdést úgy látják, mint a «trojka» (Európai Bizottság, EKB, IMF) újabb követelését. A trojka kötelezte az ír kormányt mentési terve ellentételezésként a megszorításokra 2010-ben. «Szó sem lehet, hogy fizessünk, a bankokat állították talpra», skandálták a tüntetők az ír fővárosban szombaton, míg mások a miniszterlenököt szólították lemondásra.


Belgium: előnyugdíjasok a munkaerőpiacon 65 éves (majd 67 éves) korig? Ezt nem!

Az előrehozott nyugdíjakat a volt munkahely és a munkanélküli alap együttesen biztosítja. 2015 .jan. 1-ig a minimum 58 éves és 38 éves szolgálati idővel, illetve 56 éves és 40 éves szolgálati idővel rendelkező előnyugdíjasokat már csak “passzívan” kötelezték arra, hogy munkát keressenek (tulajdonképpen csak várniuk kellett, hátha csoda történik, és visszahívják őket…).
Most azonban az előnyugdíjasoknak “kivétel nélkül” ismét a “munkaerőpiac rendelkezésére” kell állnia, előírás, hogy aktívan munkát keressenek, bizonyítsák azt és elfogadják a munkaügyi hivatal javasolta munkahelyet. Aki nem teszi meg, előnyugdíját elveszíti.

A döntés a belga közlöny oldalain 2014. dec. 31-én jelent meg. A szakszervezetek az idős dolgozóknak adott pofonként minősítik az intézkedést, annál is inkább, mert a kormány megszegte erre vonatkozó igéreteit. Ugyanakkor felháborodottan kifogásolják a munkanélküliek ellen indított hajtóvadászatot is, és a decemberben megkezdett sztrájk-tüntetés-akciósorozat folytatását szervezik.


Ukrajna: tömegesen szabotálják a hadkötelesek a mozgósítást

A magyar nyelvű média csak azzal foglalkozik, hogy a kárpátaljai magyarok nem akarnak harcolni és elszöknek, vagy nem veszik át a mozgósítási parancsot. Máshol is elterjedt: pl. a Kárpátaljával határos Ivano-Frankivszk megyében a sorozottak 57%-a nem jelent meg a kötelező orvosi vizsgálaton. Egy kárpátaljai faluban 105 emberből csak 3 vette át a behívót.
Több helyen az emberek szervezetten állnak ellen. Összegyűlnek és a sorozást végző tisztségviselőktől elveszik a behívókat és megsemmisítik, majd elzavarják őket. A kormány természetesen retorzióval próbálkozik, ez pedig hozzájárul népszerűségének még rohamosabb elvesztéséhez. Az emberek egyre nagyobb többsége nem vállalja, hogy önként mészároltassa le magát egy testvérháborúban az uralkodó osztály érdekeiért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.