2015. február 1., vasárnap

Hírek - röviden



 


  Robert Turner (az ENSZ UNRWA szervezetének palesztin menekülügyi igazgatója Gázában) közzétette, hogy az októberi kairói konferencián Gáza újjáépítésére felajánlott 5,4 milliárd dollaról szinte semmi nem érkezett meg. Csak 135 millió áll rendelkezésre, de 720 millió dollárra lenne szükség azonnal a 110 ezer lerombolt ház újjáépítésére. Az emberek elképzelhetetlen körülmények között élnek házuk romjain ponyvák alatt, gyermekek halnak meg a hideg miatt. A UNRWA helyiségeibe 6 hónapja 15 ezer személyt fogadott be. Az izraeli emberjogi  szervezet, a B’Tselem az izraeli hadsereget vádolja, amely lakóházakat bombázott tudva, hogy ott civilek élnek.
  Az IMF ambiciózus strukturális reformokat «javasol» annak érdekében, hogy Magyarország magasabb növekedési pályára állhasson. Ekként pl. a nők munkaerőpiaci részvételét szorgalmazza, azzal, hogy korai nyugdíjazásuk szűnjék meg – a nemek közötti egyenlőség nevében! A versenyképesség javításával kapcsolatban azok «segítését» és az akadályok csökkentését szorgalmazza.  
♦ A Ciprasz-kormány szerdán megsokszorozta első intézkedéseit: leállította a DEI elektromos művek privatizációját, felemelte a minimálbért és a legkisebb nyugdíjakat, visszavett néhány ezer köztisztviselőt… a tőzsde 9,24 %-t vesztett, a bankok 26,27 %-ot. A pénzügyminiszter, Yanis Varoufakis kijelentette, hogy Görögországnak  «nincs szándékában együttműködnie» azzal, amit így nevezett: «háromoldalú, ingatag,európaellenes delegáció» (trojka).
 Az általános tiltakozás, felháborodás és ellenállás következtében a francia kormány kénytelen visszavonni a Macron-törvénytervezet «üzleti titokra» vonatkozó záradékát, mely a vállalatokra bízná annak meghatározását és megsértése esetén az újságírókat 3-7 éves börtön-, 375 ezer – 750 ezer eurós pénzbüntetéssel sújtaná.

 A Thai Airways légitársaság bejelentette szándékát: állományának közel 20 %-tól válik meg, azaz 5 ezer munkahelyet szüntet meg az elkövetkezendő 5 évben.
A Nemzetközi Egyetértés ismét meghirdeti éves nyílt összejövetelét Genfben az ILO konvenciói és a szakszervezetek függetlensége érdekében. A 22. találkozóra 2015.  jún. 7-én kerül sor 10 órától 17 óráig. Témája: a sztrájkjog érvénytelenítése – új offenzíva a normatív rendszer ellen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.