2015. február 17., kedd

Röviden


















 Hivatalosan  Bill Gates, a Microsoft volt vezető menedzsere vezeti a világ legnagyobb vagyonainak rengsorát, amelyet 78.6 milliárd dollárra becsülnek. Mégis, Bill Browder, a Hermitage Capital Management befektetési alap vezetője szerint az orosz elnök gazdagabb. Vlagyimir Putyin vagyonát 200 milliárd dollárra becsülte (175 milliárd euró). A CNN adásában Bill Browder, aki az egyik legjelentősebb oroszországi külföldi befektető megerősíti, hogy a pénz nem feltétlenül « tiszta ». Azt állítja, hogy ezt a pénzt be lehetett volna fektetni az iskolákba, kórházakba, vagy az orosz közszolgáltatásokba. Ehelyett Putyin személyes vagyonát képezi. Az állami pénzek egy része tehát az elnök zsebében van. A specialista szerint svájci bankszámlákon.  

 A görög kormány elutasította az eurozóna országainak egyhangú javaslatát, amit a «reformok» foytatását illeti annak fejében, hogy újabb kölcsönöket nyújtsanak. «A miniszterek mind egyetértettek, hogy nincs alternatívája a jelenlegi programok kiterjesztésének», húzta alá Pierre Moscovici az EB gazdasági biztosa. A Syriza szerint a közszolgáltatások privatizációja «bűn».  Miután leállította pireuszi kikötő magánkézbe adását, a folyamatban levő 14 regionális repülőtér, a elektromos és gázszolgáltató cégek, a Szkuries-I aranybánya  privatizációival is ugyanezt tette. A privatizációkat az előző kormányok indították a trojka követelésére.


 «Sztrájkjog nélkül nincsenek kollektív tárgyalások» nyilatkozta Bernaard Thibault, az ILO vezetője egy interjúban, amit a l’Huma dimanche-nak adott.


  Németországban a hatalmon levő nagykoalíció kudarcot vallott, a hamburgi regionális választásokon a kereszténydemokrata CDU, Merkel pártja, 15,9 %-ot, 1946 óta a legkisebb szavazati arányt kapott, míg a győztes SPD 2,7 pontot veszített 2011-es eredményéhez képest.  

 Ukrajnában a helyzet katasztrofális, mivel a hrivnya 40 %-ot veszített a múlt hónapban, az éves infláció 28 %-os, az államkassza gyakorlatilag üres. Az IMF igért egy 17,5 milliárdos kölcsönt annak fejében, hogy drasztikus gazdasági reformokat valósítson meg az ország.



 Az afrikai Togoban három éve folyik szakszervezeti keretekben a béremelésért folyó sztrájkmozgalom. Febr.  9-én az energiaszektor szakszervezete 10 %-os béremelési követelése alátámasztására az ügyfelek számláinak inkasszálását megtagadta, s a főváros bizonyos kerületeiben kikapcsolta az áramot. Febr. 11-én a STT szakszervezet kezdeményezett 72 órás sztrájkot tiltakozásul a miniszterelnök kijelentése ellen, miszerint «az egészségügy és az oktatás túszként tartja országunkat», mivel a közszolgáltatás dolgozóit a kormány «átverte», a minimálbér 2008-as és 2011-es emelése semmi befolyással nem bír bérükre az ígérettel ellentétben. Febr. 24-től hat szakszervezet együttesen lép sztrájkba hasonló követelésekkel.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.