2015. február 26., csütörtök

Nemzetközi kaleidoszkóp




Német vasasok győztes bérkövetelése


Németország legnagyobb szakszervezete, az IG Metal 3,4%-os béremelést ért el.

Jan. 19-én az IG Metal bejelentette, hogy ha a munkáltatók nem reagálnak elég gyorsan 5,5 %-os bérkövetelésére, országos sztrájkot kockáztatnak január végétől. A tárgyalásos javaslatot elfogadva úgy döntött, hogy annak befejezése előtt nem hirdeti meg a munkabeszüntetést. Három figyelmeztető sztrájk mégcsak lezajlott Thüringiában.

A munkáltatói szervezetekkel folytatott tárgyalások negyedik szakaszában a baden-würtembergi IG Metall szakszervezet elérte a 3,4 %-os béremelést április 1-vel kezdődően és egy kivételes 150 eurós prémiumot a régió 800 ezer vasasa számára. A béremelés kiterjed az ágazat 3 500 000 bérből élő dolgozójára és referencia-értékű az egész területen az elkövetkezendő tárgyalások szempontjából, elsősorban az iparban, a kereskedelemben és a közszolgáltatásokban.

«Számos vállalat számára az egyezmény fájdalmas és az elviselhetőség hátárát jelenti» jelentette ki a munkáltatói szervezet szóvivője és hozzátette: «a várhatóan 0,3 %-os éves inflációt is figyelembe véve, a bérből és fizetésből élők reálbér-emelkedése több, mint 3 %-os lesz, vagyis évi 57 ezer eurós átlagos bér esetében több, mint 2 ezer euró. Iparágunkban évtizedek óta ez a legjelentősebb emelés».

A munkáltatóknak azonban nincs oka a panaszra. “A 2014-es év első 11 hónapjában Németország kereskedelmi többlete 199 milliárd eurós szinten állt az egy évvel ezelőtti ugyanezen időszak 181,3 milliárdjával szemben, vagyis plusz 9,76 %-ot mutat” (Les Echos). 2012 óta a német dolgozók vásárlóereje nőtt – fellendítve a belső fogyasztást és hozzájárulva az export növekedéséhez.  

Magyar húsosok

A február 10-én megtartott egyórás figyelmeztető sztrájk után, ma reggel 6 órától teljes, határozatlan idejű sztrájkba kezdtek a Pick pécsi gyárának munkavállalói. A sztrájkot az Élelmezésipari Munkavállalók Független Szakszervezete (ÉMFSZ) szervezi. A munkabeszüntetésben mintegy 200-an vesznek részt, a gyár teljesen leállt.

A konfliktus elsősorban a drasztikus teljesítménynövelés miatt alakult ki. A pluszteljesítményért azonban nem járt magasabb fizetés.Tovább fokozza a feszültséget, hogy az állományon kívül a cég bérmunkásokat is foglalkoztat, akik magasabb bért kapnak, mint a jóval nagyobb tapasztalattal rendelkező munkavállalók.

Az üzemen belül a csomagoló részleget is érinti a probléma, a ma kezdődött munkabeszüntetéshez az ottani munkások csatlakoztak.

A Pick több üzemében – így például Baján – szintén hasonló problémák vannak.


 Görögországi privatizáció

A görög energiaügyi miniszter, Panagiotis Lafazanis bejelentette, hogy kormánya nem fogja privatizálni az ország elsőszámú elektromos szolgáltatóját, a PPC-t és az ADME elektromos hálózatot. Az SWR német regionális rádió hullámain Wolfgang Schaüble pénzügyminiszter azzal fenyegetőzik, hogy «ha (a görögök) teljesítik kötelezettségüket, akkor megkaphatják a hitel maradék átutalásait. Ha nem, akkor nem lesz átutalás».


Európai Unió

Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és monetáris kérdésekért felelős biztosa közölte, Magyarországon tapasztalhatóak makrogazdasági egyensúlytalanságok, amelyek döntő politikai lépéseket és közeli nyomon követést igényelnek. A külső egyensúly némileg javult, de a magas államadósság, a pénzügyi szektorra nehezedő szabályozói terhek és a nem teljesítő hitelek magas aránya aggodalomra ad okot. Öt országnál talált túlzott makrogazdasági egyensúlyhiányt, Franciaország, Olaszország, Horvátország, Bulgária és Portugália esetében. A Bizottság tavaly novemberben 16 ország esetében talált ilyet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.