2015. február 24., kedd

Ipari munkásztrájk az USA-ban


Az USA termelési kapacitásának 20 %-át érinti az olajfinomítók sztrájkja


 



Az USA olajfinomítói negyedik hete sztrájkolnak, febr. elsején függesztették fel a munkát. A 35 éve legjelentősebb társadalmi mozgalom a szektor teljesítményének 20 %-át érinti, Texasban és Kaliforniában kezdődött és átterjedt Ohiora és Indianára.
A United Steelworkers szakszervezet (USW) 6500 tagja vesz részt benne 15 telephelyen, amelyből 12 finomító.  A Shell-lel, a nagy olajtársaságok szóvivőjével folytatott párbeszéd kudarcba fulladt, így került sor a munkabeszüntetésre. A szakszervezet a kollektív szerződés megújítását követeli, amely az országos termelés kétharmadát képviselő 63 finomítónak mintegy 30 ezer dolgozóját érinti. A tárgyalások a béremelésekre, az állományra, a munkakörülményekre és a munkahelyi biztonságra vonatkoznak.
A tárgyalások a múlt pénteken ismét megszakadtak, s a szakszervezet elnöke megállapította: «a tárgyalásos megoldás visszautasítása nem hagy más választást, mint a sztrájkot». Szombaton az ország legnagyobb olajfinomítója a texasi Port Arthurból is csatlakozott a mozgalomhoz és Louisianában két finomító, valamint egy vegyi üzem.
A sztrájk a legnagyobb kaliforniai, Kentucky-i Kentucky, texasi és Washington állambeli cégeknek a leginkább fájdalmas.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.