2015. február 21., szombat

Nők


Az Equality Now nővédő csoport egy tucat olyan országot citál, amely a női jogokat nem tartja tiszteletben. Olyan törvényeket, amelyek a nőket egész fiatal koruktól a halálukig kisérik. S nem csak Európán kívül.

1) Málta: a férfi nem állítható törvény elé nőrablás miatt, ha utóbb feleségül veszi. Ugyanezt a törvényt megtaláljuk Libanonban; Etiópiában, Costa Ricában, Guatemalában, Peruban és Uruguayban pedig csak nemrégen módosították.

2) Nigéria: az erőszak engedélyezett, ha nevelési céllal történik. Tehát a férj verheti a feleséget, ha az a célja, hogy korrigálja annak viselkedését.

3) USA: az anyaság elismerése. Ha a gyermek 1952. dec. 23 előtt összeházasodott amerikai apától és külföldi anyától származik, nehéz megkapni az állampolgárságot. Az apának írásban kell garantálnia, hogy anyagi támogatást biztosít. H a gyermek 18 évnél idősebb, csak akkor lehet amerikai állampolgár, ha anyja már megkapta azt.  

4) Irán: női tanúk nem számítanak. Ha egy nő akar tanuskodni, két férfinak kell kísérnie, enélkül tanuságtétele nem ér semmit.  Az iráni törvények szerint egy nő fél férfit ér, a férfiaknak lehet több asszonyuk, és a nők nem kérhetik a válást. Ha pedig mégis elválnak, a férfi őrzi a gyerekeket.

5) Kongó: a nőknek nem lehet üzletük. Az asszony köteles férjét mindenhova követni, ahol az élni óhajt. A férj engedélye nélkül nem vezethet boltot. Ha mégis megkapja az engedélyt, férje azt bármikor visszavonhatja.  

6) Kenya: a többnejűség akkor is engedélyezett, ha az első feleség nem egyezik bele. A jelentés megjegyzi, hogy Kenya ezt a törvényt nemrégen fogadta el.

7) Szaud-Arábia: a nők nem vezethetnek gépkocsit. Ez az egyetlen ország a világon, ahol a nők, ha vezetni akarnak, férjüktől írásbeli engedélyt kell kapjanak.  

8) Izrael: a nők nem hagyhatják el férjüket. A házasság és a válás is a zsidó törvényektől függ. A nőknek kevesebb joguk van a férj elhagyásához, mint fordítva. Egy közmondás úgy tartja, "jobb rabszolgának lenni, mint a zsidó törvények alá eső nőnek."

9) India: férjezett nőket szabad megerőszakolni.

Annak ellenére, hogy a számos kollektív erőszak után szigorúbbak a törvények,  érvényben maradt, hogy "ha az áldozat 15 évesnél fiatalabb vagy ha a férj tette, nem beszélünk megerőszakolásról."

10) Oroszország: nincs a nőkre veszélyes, egészségkárosító vagy túl nehéz mesterség, de a törvény 456 munkahelyet sorol fel, mely tilos a nők számára, közöttük mozdonyvezető, tűzoltó…

(IPS/Daily Beast/AVE)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.