2015. február 16., hétfő

Német szakszervezeti szolidaritási nyilatkozat



Görögország a választások nem fenyegetés, hanem remény Európa számára


A német szakszervezeti mozgalom neves személyiségei bocsátották ki a szolidarítási felhívást. Különleges nyilatkozat ez, a csatlakozáshoz mindenkit kérnek az egész világon, amelyet más sokezren meg is tettek.



 

A görögországi politikai földrengés óriási szerencse nem csak erre a válság által sújtott országra nézve, hanem azért is, mert módot nyújt az EU szociális és gazdasági alapjainak korrigálására és újragondolására is.

Ismét felelevenítjük az utóbbi években a szakszervezetek számtalanszor hangoztatott kritikáját: a Görögországnak nyújtott pénzügyi segítség körülményei kezdettől fogva nem érdemlik a «reform» minősítést. A Görögországba injektált milliárdokat mindenekelőtt a pénzügyi szektor stabilizálására fordították. Ugyanakkor a szigorítási politika miatt az ország a lehető legmélyebb recesszióba süllyedt és ezzel párhuzamosan összeszedte az EU legmagasabb adósságát. Olyan humanitárius és szociális válságot idézett elő, amire nincs példa Európában: a népesség egyharmada szegénységben él, a szociális hálót felszámolták, a minimálbért 22 %-kal csökkentették, a kollektív szerződések rendszerét és a még létező más dolgozói jogokat lebontották. A pénzügyi nyomás áldozatai éppen a kisjövedelműek lettek. A munkanélküliség ma 27 %-os, a fiatalok körében pedig elérte az 58 %-ot. Számosan nem képesek élelmet venni, villanyt, fűtést és lakásbérletet fizetni. A népesség jelentős része a betegbiztosításból, a sürgősségi kórházi ellátásból is kiesett. A választások eredménye vádbeszéd a bukott politika ellen.

A bukott politikának semmi köze nincs a reformokhoz. A Görögországban látott nehézségek innen erednek. Az ország semmiféle strukturális problémáját nem oldotta meg, ellenkezőleg, újakat hozott létre. Ez a politika nem az építésre, hanem a bontásra alapozott. Az e névre méltó strukturális reformoknak új horizontot kellene nyitniuk az országnak, hogy az gazdasági felemelkedéssel bírjon, s nem pedig a jól képzett fiatalok új generációit üldözze el külföldre. A valódi strukturális reformok a pénzügyi tőke kivonását és a pénzügyi csalást akadályozzák meg. A politikai klientúra kialakulása és az állami piacok korrupciója ellen lépnek fel. Az új görög kormánynak sok kihívással fog találkozni: az újjáépítés és növekedés projektjével, és része kell legye az «európai befektetési programnak», ahogyan a szakszervezetek régóta kérik. Eképpen tudja majd megteremteni a szükséges feltételeket ahhoz, hogy tervei sikerüljenek.  

Nem a nyomásgyakorlást keresni, hanem valódi tárgyalások kellenek a görög kormánnyal, hogy a szigorítások politikáján túllépjünk, és új szociális és gazdasági jövőt nyíljon az országban. Ez felel meg a nemzetközi kölcsönök érdekében az előző kormány által elfogadott, de most az urnáknál megtagadott körülmények között. Európa nem ragaszkodhat makacsul a népek kárára történő politika folytatásához, ahhoz a politikához, amelyet elutasít a választók többsége. Nem megoldás, hogy «nem tesz semmit, azért folytatjuk»!

Görögországban demokratikus döntés történt, amelyet tisztelni kell európai szinten is. Az új kormánynak esélyt kell adni. Azok, akik az úgymond-reformok folytatását kővetelik, de facto tagadják a görög nép jogát, hogy új, demokratikus módon törvényesített politikát folytasson. Az európai intézményeknek a tagországok demokratikus döntéseivel szembeni összeférhetetlenségét jelentené, ha kiderülne, hogy egy ilyen politika nem lehetséges csak akkor, ha Görögország az Európai Monetáris Uniót (eurózónát) elhagyja. Ez pedig lehetővé teszi a jelenleg Európában fellendülőben levő nacionalista irányzatok méginkább megerősödését.

A rendszeresen hiányolt és megoldatlan európai szintű demokratikus deficit ne legyen súlyosbítva a tagországok demokratikus hiányával. Az Európai Unió szintjén a demokráciát meg kell erősíteni, ha az európai projekt hitelességét akarjuk, ahogyan közülünk számosan 2015-ben az «Alapítsunk új Európát!» felhívásban meghirdettük. Nem a szigorítások diktálása fogja támogatni az európai projektet, hanem csakis a lentről jövő demokratikus impulzus a gazdasági rekonstrukcióért és a nagyobb szociális igazságért.

Ez a kezdeményezést most a görög nép érdekében kell felkarolni, amely új európai politikának ad lökést, a görögországi áttörés esély arra, hogy Európa egyszerre demokratikus és szociális legyen!
Az aláírás itt megtehető:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.