2011. október 5., szerda

Nemzetközi információk

új széria 45.sz. (414) - 2011.szept. 28.


Tartalom



Görögország: Hélène Zografaké-Telemè, az OLME (középiskolai tanárok szakszervezeti szövetsége) végrehajtó bizottsági tagja, interjú
Németország: Paul Paternoga, az IG Metall felelőse, az SPD rajna-északwesztfáliai munkásbizottsági regionális vezetése tagja, iterjú
USA: California: 23 000 ápoló sztrájkol szept. 22-én
Olaszország: A CGIL felhívására tartott, szept.6-i sztrájk után... L. Varaldo cikke


GÖRÖGORSZÁG

Interjú Hélène Zografaké-Telemèvel (OLME, középiskolai szakszervezeti szövetség), aki felszólal a párizsi okt. 1-i nemzetközi meetingen

«Előre nem látható következményekkel járó társadalmi robbanásra lehet számítani»


Tegnap a «trojka» képviselői a görög kormányt újabb, a korábbiakhoz hozzáadandó 15 pontos szigorítási intézkedéssorozatra kényszerítették. Miről van szó?

A bejelentett, de meg nem erősített intézkedések az embereket feháborítják és a legkisebb ürügyre is társadalmi robbanás várható beláthatatlan következményekkel. A legfájdalmasabb intézkedés az elbocsátások, a közszférában is, a «tartalék munkaerő» kiszélesítése, ami munkanélküliséget jelent 30 ezer tisztviselő számára, a többieknek 20 %-os bércsökkenés – az eddig elszenvedetteken kívül –, az 1000 vagy 1500 eurónál magasabb nyugdíjak csökkentése, az egészségügyi rendszer brutális retstrukturálása.

Hogyan regál szakszervezeted?

Az OLME ezeket az intézkedéseket olyan durvának és olyan széleskörűnek tartja, hogy meghaladja a mi szövetségünk szakszervezeti követeléseit. Az összes szakszervezet összefogására hívunk fel azzal a céllal, hogy a kormánypolitikát megdöntsük, a kormányt, az IMF-t, az Európai Uniót félreállítsuk.

Kollégáinkat engedetlenségre szólítjuk a zsarolás ellen, a mobilizáció minden fajtájának felhasználására a köz- és magánszféra más dolgozóival, szülőkkel és tanítványokkal együttesen, az oktatás regionális vezetése blokkolásával. 48 órás sztrájkot javasolunk okt. 4-5-re újabb közgyűléseket hirdetünk a küzdelem intenzifikálására.
Ugyanakkor egyetértünk más föderációkkal együttes akcióban és nyomást gyakorlunk az ADEDY-re (a közszféra szakszervezeti szövetsége), hogy kötelezze el magát határozottab mobilizáció és szélesebb politikai követelések mellett.

Pontosan az ADEDY szólított az okt. 6-i munkabeszüntetésre és folyamatban vannak a tárgyalások a GSEE-vel (a magánszektor szakszervezeti szövetsége). Mi a helyzet, milyen a dolgozók hangulata?

Holnap, szept . 21-én közös gyűlésünk lesz az ADEDY-vel és a GSEE-vel, hogy közvetlenül, valószínűleg szept. végén egyezzünk meg az általános sztrájkról. A munkahelyeken a hangulat olyan, mint egy rémálomban. A félelem stratégiája, a sajtó által felvállalva — a társadalmat terrorizálja —, úgy tűnik, nem éri el célját. Azokat a pártokat, melyek nem értenek egyet a mostani politikával, a szakszervezeti mozgalmat, általánosabban azokat, akik felemelik a hangjukat, nagyító alá veszik. A mozgósítás megtorlása és a rendőrállam jelen van.

A társadalom, úgy tűnik, tudatában van a bejelentett intézkedések súlyának és, hogy még ennél fájdalmasabbak is jönnek, mivel sem az adósság, sem a deficit csökkentéséhez nem vezetnek.

Ezek osztályintézkedések, a dolgozókat sújták a nagytőke és a bankok javára csakúgy Görögországban, mint a világ más táján.


Németország

Interjú
Paul Paternoga, az IG Metall felelőse, az SPD rajna-északwesztfáliai munkásbizottsága (Afa) regionális vezetése tagja a párizsi okt. 1-i meetingen szintén felszólal.


A Merkel-kormány válsága okán Michael Sommer, a DGB szakszervezet elnöke a kormányt arra hívta, hogy a DGB vezetésével együtt keresse a konszenzust az «euro megmentése» érdekében. De kollégáid azt várják, hogy követeléseiket teljesítsék.

Mit jelent az «euró megmentése»? Sem többről, sem kevesebbről nincs szó, mint arról, az európai népekkel akarják megfizettetni a banki, spekuláns vagy Private Equity bandák praktikáit.

Michael Sommer pedig a német dolgozók képviselője. Mégis, amikor a pártok konszenzusát ajánlja az «euró megmentésére», az nem csak botrányos, hanem kifejezetten ellenünk irányul.

Csak egy út van: a szakszervezeteknek kell megszervezni az ellenállást, de úgy, ahogyan ritkán volt eddig. A DGB-nek, a szövetség szakszervezeteinek a kormányintézkedések ellen el kell menniük a legmagasabb szintű tüntetésektől a sztrájkokig (még ha a sztrájk e formája be is van tiltva Németországban) enélkül nem fog menni. (1).

A szakszervezeteknek el kell zárkózniuk, de rögtön, «a kormánnyal a nyugdíjról folyó párbeszédtől», melyre Merkel invitált szeptember 7-én.

Fel kell venniük a küzdelmet azért, hogy nyugdíjkorhatár 67 évre emelését eltöröljék, ahogyan az IGMetall, a vasas szakszervezet kongresszusi előkészületi számos javaslata reklamálja.

Te is aláírtad az SPD képviselőinek címzett felhívást, melyben kéritek, hogy nemmel szavazzanak az euró megmentésének kiterjesztésére. Miért?

Az SPD tagja vagyok a «Szavazzatok Willyre» kampány(2), tehát 1972 óta.
Hogy barátaink a parlamentben olyan politikát adoptálhassanak, mely a szociáldemokrácia alapelvei ellen hassanak, nagyon sokáig elképzelni sem tudtam.

A privatizációs követelések, a bérek csökkentése, a kollektív szerződések tönkretétele évek óta az IMF standard programja a fejlődő országok számára. Ma pedig Dél-Európán a sor, hogy e program alá vesse magát az Európai Bizottság és a EKB (Európai Központi Bank) parancsára, holnap pedig Németország következik.

Ezért írtuk alá a felhívást. Igazság szerint van persze más oka is, például a befektetés hiánya a kórházakban, infrastruktúrában, oktatásban és képzésben, óvodákban, az idős személyek gondozásában, stb.

S miért fontos az POI okt. 1-i nagygyűlésén felszólalnod?

Az összes európai országban támad a «trojka» (IMF, EKB, Európai Bizottság), a lakosság ellen, s mindezt az «euró megmentéséért».

A tőke Európájával végezni kell.

Európa csak a dolgozók közös küzdelmével egyesülhet, nem a tőke által!

(1) A német törvények tiltják a «politikai sztrájkokat» és a sztrájkjogot keretekbe foglalják. Minden sztrájkot meg kell előzzön egy «tárgyalási szakasz», mely ha nem vezet eredményre, a dolgozók között népszavazást kell tartani a sztrájkról.

(2) Paternoga elvtársunk a Willy Brandt kancellárrá újraválasztásának 1972-es kampányára céloz. Willy Brandt, az SPD vezetője, Nyugat-Berlin polgármestere először 1969-ben, aztán 1972-ben lett megválasztva kancellárrá.


USA

Kalifornia: 23 000 ápoló szüntette be a munkát szept. 22-én


“A kaliforniai ápolók szakszervezete (California Nurses Association, CNA) mintegy 23 000 tagját munkabeszüntetésre szólította szept. 22-én egy tucat kórházban. A szervezők az ország történelmének legnagyobb sztrájkjáról beszélnek.

A 24 órás sztrájk meghirdetésére akkor került sor, mikor a CNA és a Sutter Health (közhasznú társaság ) üzemeltette 8 kórház közötti tárgyalások megfeneklettek Észak-Kaliforniában – nagyrészben az összes amerikait érintő két kényes gazdasági kérdés: az egészségügyi elátottság és a nyugdíjrendszer miatt.

Offenzív “SZUPERSZAKSZERVEZET” közel 160 000 taggal

A CNA a 160 ezer taggal bíró National Nurses United “szuperszakszervezet” része. Célja, hogy az USA-ban minden szakképzett ápoló tagja legyen. 2010 júniusában minnesotai ága a Twin Cities 12 000 ápolónője egynapos sztrájkját tartotta bér-, nyugdíjkérdések és a személyzet toborzása miatt. Akkor, az a sztrájk volt az eddigi legnagyobb.

(Ez alkalommal a sztrájk — mely már néhány helyen el is kezdődött, pl. a National Union of Healthcare Workers 2500 tagja szept. 21. óta sztrájkol Kaiserben, Dél-Kaliforniában—érinti az összes kaliforniai kórházat .)

A CNA ápolói 22-én 7 órakor kezdik a sztrájkőrség felállításával a kórházak bejáratánál és másnap reggel 7 óráig tartják azt fent.
(…).

Irreális kérések? Vagy gazdag és fukar munkáltató?

Az ütközési pontok a CNA és a Sutter között a kórházaknál változnak, mivel mindegyik saját szerződését köti az ápolószemélyzet tagjaival. A következő témák merültek fel:

• a szakszervezet alátámasztja, hogy a kórházak arra törekednek, az ápolók juttatásait csökkentsék, a kórházak pedig azt állítják, az ápolók követelései gazdaságilag nem ésszerűek.

• A szakszervezet pl. megerősíti, hogy a Sutter kórházai a nyugdíjasok egészségügyi ellátottságát meg akarja szüntetni vagy csökkenteni. A Sutter szemében az ápolónők ingyen akarják egészségügyi ellátásukat nyugdíjas korukban.

• “A szakszervezetnek irreálisak a javaslatai, ezek meg fogják emelni az egészségügyi szolgáltatások árát”, magyarázza a Sutter Health kommunikációs igazgatója, Karen Garner, a Medscape Medical News-nek.

Az “ingyenes ellátás” kifejezés csalóka. Joe Lindsay, a CNA Sutter-divíziója igazgatója elmondta, hogy a Sutter bizonyos szolgáltatásaira (melyeket egyébként teljes mértékben kifizeti a nyugdíjasok egészségügyi biztosítása) azt akarják, hogy ennek egy részét maguk a nyugdíjasok fizessék. Ha nem, akkor a gyógyítás egy részét kellene fizetniük (“copays”).

A gazdaság minden szektorában a társaságok egyre több egészségügyi terhet hárítanak át az alkalmazottakra és nyugdíjasokra; nem csodálnivaló tehát, hogy ezt akarja tenni.

Amikor a Medscape Medical News megkérdezte Lindsayt, miért kellene az ápolónőket ez alól kivonni, azt válaszolta: a CNA és a National Nurses United minden amerikai számára ingyenes egészségügyet akar, pl. az egyetlen fizető rendszere alapján, ha a Medicare-ellátás érvényes lenne minden állampolgár számára.

A nyugdíjasok, a viszály másik almája

A Sutter azt erősítgeti, hogy a CNA a nyugdíjak dupláját akarja bizonyos kórházakban (…).

A CNA számtalanszor aláhúzta, hogy a Sutter Health megengedhetné magának az ápolónők egészségügyi ellátását, megjelölve, hogy az 2010-ben 900 millió dolláros bevételre tett szert. Kritizálja a rendszert is, mert az bizonyos negyedekről “lemond” becsukva vagy lecsökkentve a kevésbé rentábilis kórházi szolgáltatásokat.

A Sutter Health kommunikációs igazgatója, Garner, elhárította, hogy a Sutter egyszerűen módosította szolgáltatásait a demográfiai változásokra válaszul. Ez a változás az ápolás minőségében is érződik. A CNA vádolja Suttert, hogy szájkosarat akar az ápolószemélyzetre tenni, akik a páciensek érdekében panaszkodnak (…). »

(Robert Lowes – részlet a Medscape Medical News 2011. szept. 21-i számából)


Olaszország

Levelezőnktől


A CGIL felhívására tartott, szept. 6-i sztrájk után...

A kormány második szigorítási programját nem fogadta el még a parlament (a legkeményebb költségvetési megszorításaival a dolgozók és a népesség ellen), mikor az Európai Unió már jelezte – néhány nappal a CGIL szept. 6-i sztrájkfelhívása után: «Olaszországnak készen kell állnia új intézkedések megtételére, szükség lesz rájuk, ha a bevételek csökkennek.»

Micsoda cinizmus! Az Európai Unió, az Európai Központi Bank és az IMF nyomása alatt a kormány olyan intézkedéseket hozott, melyek pontosan «a bevételeket fogják csökkenteni» a tőke terheit csökkentve, a munkahelyeket megsemmisítve, a vásárlóerőt csökkentve, stb. Most pedig az Európai Unió bejelenti a harmadik szigorítási programot és ezzel a «bevételcsökkenéssel» indokolja!

Milyen program?

Meg kell reformálni újból a nyugdíjakat, melyeket már erősen megkérdőjeleznek a most 50 éves generáció számára Olaszországban (akiknek havi 600 – 700nyomorúságos eurója lesz, ha nem lesz addig újabb «reform» …). De az EU, a EKB, az IMF számára ez sem elég.

Kijelentve, hogy meg kell «leckéztetni a gazdaságot», a Gazdasági és Pénzügyminiszter, Giulio Tremonti olyan programot készít elő, mely privatizálja-likvidálja azt, ami megmaradt, részlegesen az állami kontroll alatt.

A gazdasági helyzet kívül került az ellenőrzésen és az Európai Unióban a válságnak soha nem lesz vége.
De egy másik helyzet is kezd az ellenőrzésen kívülre kerülni: a tömegreakció, a dolgozóké, a munkásosztályé, a millióké, akik képtelenek megélni, családok millióinak nincs miből az egyre drágább iskoláztatást fizetni a likvidációs privatizáció következtében.

Mindennapos közgyűlések...

A CGIL sztrájkfelhívása (még ha a kevésbé rímelő jelszavakat is javasolta, pl: «Nem ma, csak 2014-ben fizetni az adósságot») egymillió dolgozót, nyugdíjast, fiatalt vonzott … Olaszország minden utcáján.

A «probléma», amit a Munkaügyi miniszter, Maurizio Sacconi még a sztrájk előtt felfedett, ma még nagyobb élességgel vetődik fel:
«A CISL és az UIL vezetői félnek, hogy nem tudják kontrollálni bázisukat a sztrájk után.»

Hát van is a miniszternek miért aggódnia! Már a szept. 6-i általános sztrájk napján a CISL fémipari szövetsége a CGIL-lel közös sztrájkra hívott.

Minen nap minden szakszervezetnél újabb nagygyűlések, összejövetelek, indítványok jelentkeznek a megszorítási programok ellen.

Eképpen lehetett, hogy az UIL főtitkára okt. 28-ra a közszférában sztrájkot jelentett be és országos tüntetést Rómában a kormánypolitika ellen.

(Folyt. köv.)
Lorenzo Varaldo


Kapcsolat
Informations internationales
Entente internationale des travailleurs et des peuples
87, rue du Faubourg-Saint-Denis 75010 - Paris - France
Tél : (33 1) 48 01 88 28 Fax : (33 1) 48 01 88 36 E.mail eit.ilc@fr.oleane.com


Directeur de la publication: Daniel Gluckstein - Imprimerie Rotinfed 2000, 87, rue du Faubourg-Saint-Denis, 75010 Paris (France) - Commission paritaire n° 0713 G 82738
Edité par “Les Amis de l’Entente”, 18, allée Colbert, 78470 Saint-Rémy-lès-Chevreuse

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.