2011. október 27., csütörtök

A sharija Líbiában és Tunéziában

A sajtó azzal van tele, hogy Líbia és a forradalmi Tunézia arra készül, hogy új alkotmányát az iszlám jogra, a sharijára alapozza, s ezzel a múltba akar visszatérni. Tényleg erről van szó? Bichara Khader, az arab világ specialistája és az UCL, a leuweni katolikus egyetem politika-, gazdaság- és társadalomtudományi tanára szerint nem igazán.

A sharija egyrészről befolyásolt minden arab alkotmányt (kivéve a libanonit), vagy a jog alapvető forrása, vagy pedig inspirálta. Ez félelmet kelt a Nyugatban, amely elfelejti, hogy a muzulmánok a tolerancia, a szolidaritás, a szabadság és az igazságosság alapvető elveihez kötődnek. A sharija használata egyik országról a másikra változik. Néha radikális, mint Szaud-Arábiában, néha csak egyszerű forrás, mint a muzulmán értékek összefoglalása. A nyugatiak gyakran elrejtik az Európa keresztény gyökereiről szóló vitákat. Elfelejtik, hogy Európában az élet számos területére is ez a keresztény múlt nyomja rá bélyegét. Most pedig azt feltételezik, hogy az arabok ”el akarják-e veszíteni megszerzett szabadságjogaikat”.
Pl. Tunéziában nem fog elfordulni a nők megszerzett szabadságjogaitól, pontosan azért, mert régóta, harc árán integrálta életébe. Líbia különbözik. Musztafa Abdel Jalil, az átmeneti Nemzeti Tanács elnöke az alkotmány alapvető forrásaként jelölte meg a shariját, ami engem nem lepett meg. Ami engem meghökkent, az a többnejűség visszaállítása Líbiában. Ez nem a nép óhaja, és majd a képviselők döntenek, hatalmukat jelentősen átlépve.
A nyugati sajtó fixa ideája az arab világ vallási prizmája, nem érti az arab társadalmak működését, pontosan azért, mert betegesen gyötrődik a vallási vonatkozásokon. Fanatikusokat lát a sharijában is. Pedig az arab népek nagy árat fizettek a múltban a békéért. A szabadságnak, igazságnak, szolidaritásnak egyetemes értékei vannak, ezek az arab népek sajátjai is. Az arab népek se nem mérsékeltek, sem pedig nem fanatikusok, olyanok mint minden más nép. Nem viselik el az elnyomást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.