2011. október 10., hétfő

A speciális érdekek és az érdekcsoportok 1. rész

Mit jelent az, hogy szervezett csoport?
Már taglaltam a társadalom differenciálódását, annak okait, és végül a tendenciák várható jövőjét. Most a szervezett csoportokról – céljai alapján – elmélkedek.
Tehát a szervezett csoport célja szerint nem is lehet más, mint egy emberi közösség speciális érdekeinek magvalósításra, védelmére való egyéni szövetség. Ez a csoportosulási kényszer eredménye, amit az ember személyes, egyéni törekvéseinek háromféle társadalmi hatása alapján vizsgálok. A szervezett csoportok társadalmi hatásai az adott társadalom jellegétől, természetétől függően dominálnak. Az a sorrend ahogyan most e hatásokat felsorolom, funkcionálisan azt bizonyítja, hogy a mai társadalomban mely szervezett csoportok dominálnak.
1. Az a szervezett csoport, amelynek tevékenysége a személyes előnyök mellett mások kárára a pozíciók megszerzésére, annak megtartására jön létre, áll fenn
2. Az a szervezett csoport esetében az egyén igényeinek kielégítését szolgálja és egyéb tevékenység mind emellett pozitívan hat a társadalomra.
3. Olyan szervezett csoport, amely az egyén személyes törekvéseit, a személyes igények, kielégüléseit szolgálja.
Nos, a három szervezett csoport funkciója szerinti kategória különböző társadalmi hatásai kétségtelenül további elemzést igényel. Mind három esetben az egyén céljainak elérését szolgálja, és mind három esetben hasonló társadalmi helyzetű és törekvésű egyének ligájáról van szó.
Az első azon hatalmi, gazdasági és politikai elit, a társadalmat uraló kevesekből álló egyének csoportja, amely meghatározza a társadalom életét, és negatívan hat akár az adott nemzeti közösségre. Célja szerint hatalmi pozíciókat szerez, tart meg és a többséget kizsákmányolja, miközben a csoport egyénei egymással is állandó konfliktusban vannak. A konfliktusok árát a parlamenti, kormányzati politikán keresztül a társadalom többsége fizeti meg.
Az ezzel szembe állítható második és harmadik csoport, védekező. A szervezett csoport tevékenysége ugyan úgy az egyén érdekeit szolgálja, az egyén érdekeinek érvényesülését segíti elő, csak hogy amíg a 2. 3. szervezett csoport a társadalomra pozitív hatással van, egyéneinek létét, életét, érdekeinek érvényesülését mindkettőtől függetlenül a társadalomra káros hatású első csoport határozza meg. Megállapíthatnánk, hogy mind három esetben könnyebb az egyén céljainak elérése, merthogy azonos törekvésű személyek szövetkeznek. A csoport összetartó ereje ma is a biológiai csoportosulási kényszer, csak hogy ennél többről is szó van. Manapság a szervezett csoportok ezrei működnek, de a marxi osztályelmélet alapvetően meghatározza e csoportok funkcióját, jellegét. Vannak szervezett csoportok, amelyek egyáltalán nem folyásosak, vagy csak alig, más esetben a társadalmi ügyekre gyakorolt hatásaik meghatározók. Három kategóriát jelölnék meg az előbbi három kategória továbbgondolásaként.
1. /1. Azok a szervezett csoportok, amelyek a sport, a kultúra területén és, vagy a legkülönbözőbb szakmai, tudományos területen, akár hobby - klubokként jönnek létre anélkül, hogy tevékenységükből másoknak hátránya származna.
2. /2. A politikai és gazdasági jellegű, főleg a speciális érdekű szervezett csoportok alapvetően, vagy nagymértékben befolyásolják a társadalmat, a társadalmi ügyek alakulását. Ezeknek a szervezett csoportoknak mind egyéni érdekből, mind csoportérdekből fakadóan a fő célja az egyén saját, speciális érdekeinek megvalósítása és védelme. Ilyen, már társadalmi befolyással is létrejött szervezett csoportokba sorolhatók pl. a természetvédők, állatvédők, a legkülönbözőbb emberi jogvédők, faj –és idegengyűlölők, különböző etnikai csoportok, homoszexuálisok, nyugdíjasok, diplomások, és még sorolhatnám. Ezen csoportok jellege a speciális érdekek érvényesítésén túl az érdekvédelem, amelynek során egyáltalán, vagy igen csekély mértékben törődnek a tevékenységük mások érdekeire gyakorolt hatásaival. Az ilyen szervezett csoportok tevékenysége egyoldalú, mindig is vitatható, hogy mennyiben szolgálják a társadalom összességének javát és mennyire károsak a közérdekeire. Ha a szélsőséges nézeteket valló, gyűlöletkeltő - hirdető, sokszor erőszakos tevékenységet megvalósító szervezett csoportokról van szó akkor azt el, lehet mondani, hogy ezek többnyire nép, vagy társadalomellenesek, de részei a fennálló hatalmi politikának minden esetben, ha a polgári demokráciákról, a tőkés társadalmakról beszélünk. A neoliberális hatalmi politika és a tőke által megtorzult társadalmak velejárói a szélsőséges politikai, vagy vallási szervezett csoportok.
3./3. A fennálló tőkés társadalmak leghatalmasabb, legbefolyásosabb szervezett csoportjai, funkciójuk, tevékenységük alapján rendkívül nagy hatást gyakorolnak a társadalom minden egyes tagjának mindennapi életére, az ország életkörülményeire. Ebbe a szervezett csoportba torzult személyiségek, a legagyafúrtabb, legerőszakosabb, a legszélhámosabb és a legopportunistább egyének tartoznak. Minden esetben a hatalmi politika által, a tőkések érdekeinek megfelelően szerveződnek, integrálódnak ezekbe a hatalmas befolyással bíró szervezett csoportokba. Több esetben ezek a torzult személyiségű egyének e csoportok szervezői, de minden estben vezető, meghatározó szerepük van e hatalmi csoportok tevékenységében. A hatalommal bíró, szervezett csoportok ranglétrájának alsóbb szintjein ma megtalálhatók a tehetségesek, a jól képzett és alkotóképes vezetők, szakértők és média, vagy a szórakoztató iparból ebbe a csoportba igyekvő „celeb” személyek, politikusok.
Fontos tehát a hatalommal bíró szervezett csoportok és a tevékenységük további elemzése. Ezekbe, a csoportokba szerveződött, integrálódott, a csoportranglétra minden szintjén jelenlévő torzult személyiségek – őket, hívjuk ma politikusoknak, bankároknak, gyáriparosoknak, médiaguruknak, stb.-, felelősek ugyan is a jelen politikai kultúrában fellelhető minden rosszért, társadalmi krízisért, szociális társadalmi hanyatlásért. Egyfelől, mert ezeknek a hatalmi szervezett csoportoknak az érdekei a tőke profitéhségének kielégítésén túl, egyoldalú érdekei, és ezen által a társadalomellenes tevékenysége sodorja az egyes országokat, nemzeteket a végpusztulásba. Másfelől, mert a torzult egyéniségük okán a tudásukat, képességeiket az önző érdekeik kielégítésében hasznosítják, és ez meggátolja őket abban, hogy az általuk tönkre, pusztulásba vetett társadalom ügyeit előrelátóan, ésszerűen, emberségesen kezeljék. Ide ebbe az emberiséget szörnyű veszélybe sodró hatalommal, befolyással bíró szervezett csoportba tartoznak a formálisan és másként szervezett csoportok, politikai pártok, a tőkét kiszolgáló jobb, közép és baloldali egyaránt, sőt még a szakszervezetek többsége is, amelyeknek másokkal együtt jellemzője a tagsággal járó kritérium, egyfajta szervezeti működési szabályzat, „választott”, vagy alapítói vezetőség, tagsági díj, és a szervezett csoport „célkitűzéseinek” dokumentációja. A mai, magyar kapitalista társadalmi viszonyok között működő, közvetlen és közvetett hatalmi, társadalmi befolyással bíró szervezett csoport, mint szervezet felépítése csak formális, a vezetés hierarchikus, a hatáskörök és a tevékenységi területek meghatározottak, a célréteg és a képviselet eszköz és formalitás. A vezetők az ilyen szervezetek tagsága által is ismeretlen, magas fizetést, juttatást kapnak. Nézzük meg példaként a politikai pártokat - parlamenten belül és kívül -, a szakszervezeteket és más hasonló formális szervezett csoportokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.