2012. március 4., vasárnap

A háromszegénylegények










Amikor már nem bírták tovább a nélkülözést, a háromszegénylegények eldöntötték, hogy gyalog mennek télvíz idején az új kormányzóhoz elpanaszolni nagy bajukat: nincs munka, nincs kenyér, el fog pusztulni az ország. Egy hétig kellett menniük, útközben sokan csatlakoztak, elkísérték őket egy darabon hozzátéve saját nyomorukat. Közöttük voltak a régi kormányzó vazallusai is, akik váltig állították: nekik aztán nem sok közül van a nyomorhoz… pedig a földek már 20 éve parlagon hevernek, arrafelé azóta csak az adó nő, meg az árak. A háromszegénylegények közül volt, aki elhitte, volt, aki nem. Csak csendesen mondja egy egyik: «Már hogy a fenébe ne tehetnél te a mi nyomorunkról, Pista, mikor éppen te voltál kormányzástok idején a tótumfaktumunk? de meg már azelőtt is! Nándi, te meg egyenesen a nagy Manitu voltál munkaügyben a nagy sivatagosítások idején!» De azért csak továbbmentek. Odaértek az új kormányzó háza elé, hát, ott még dzsemborit is csaptak a tiszteletükre a régi vazallusok! Aztán úgy fordult, hogy egy régi vazallus meghívást küldött számukra magától a császártól! (A császárban nagyon bíztak, olyan messziről biztos nem látja kedves népei közül is a legkedvesebb romlását, de ha megtudja, haj!) Jó is lesz, így nem vízágyúval meg könnygázbombákkal fogadják majd őket, ahogy a császárvárosban szokták a követelőző alattvalókat, hanem terüljterülj-asztalkával.
Így is lett. Voltak még a császári hajbókolók főfőgyűlésén (ahol ugyan nem alkotnak törvényeket, nem is ügyelnek a hatalom törvényességére, pláne nem ellenőrzik a császárt, a kormányzókat, de különféle elhomályosítási szempontokból mégis ez a neve…). Találkoztak még a hajbókolók legszegényebbpárti csoportjával. Kaptak is annyi, de annyi neszesemmifogdmegjól igéretet, hogy alig bírták hazavinni! (De arról egy szó nem sok, de annyi sem hangzott, hogy császári rendeletre vetették be sóval a földeket...)
A legszebb az volt, hogy „a császár mindent megtesz a népéért!” – azért is a legszebb, mert ezt mindenki állította a legszegényebbpártiaktól a leggazdagabbpártiakig. Akkor meg biztosan igaz is lehet! Vagy nem?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.