2012. március 8., csütörtök

Mumia Abu-Jamal


Mumia Abu-Jamal 1954 április 24-én született Wesley Cookban. Mumia ezt a swahili nevet a gimnáziumban választotta magának egy kenyai származású tanára miatt (az “Abu-Jamal”-t fia születésekor tette hozzá). 14 éves korában Mumiát letartóztatták és megverték, mert Philadelphiában egy ultrarasszista képviselőjelölt, George Wallace gyűlésén tiltakozott. Kicsivel később az FBI foglalkozott vele, mivel gimnáziuma nevét “Malcolm X”-re akarta változtatni.

1969-ben a fiatalembert a Black Panther Party philadelphiai szekciója információs szolgálattal bízta meg. Az FBI olyan személynek minősíti, akit “figyelni kell és országos riasztás esetén internálni”.

Egyik a Cointelpro (beszivárgási és kémelhárítási program) célpontjainak, mely áldozata az Américan Indian Movement aktivistája, Leonard Peltier és a Black Panthers más tagjai is.

Megbecsült rádióriporter lett, több díjat nyert, a rendőrségi és helyi politikai korrupció elleni harcában a «hang nélküliek hangja» nevet kapta. 1978 óta a MOVE közösséget ért erőszakos megtorlást, 1981-ben az alapító John Africa ellen fabrikált vádakat tárja a nyilvánosság elé (felmentik). A MOVE támogatása, a politikusok és a rendőrök korruptságának denunciálása miatt a rádiótól elbocsátják. Kénytelen éjjeli taxizással keresni kenyerét.

1981. dec. 9-én a kora reggeli órákban Mumia Abu-Jamal súlyosan megsebesült egy lövöldözésben a város déli részén, ahová egy utasát vitte. Egy rendőr, Daniel Faulkner megölésével vádolva letartóztatták. Annak ellenére, hogy nem ismerte be és semmiféle korábbi törvénysértési ügye nem volt, megállapították bűnösségét a méltánytalan vizsgálat folyamán (a ballisztikus szakértői vélemény hiányzik, a golyókat nem azonosították, a nyomokat nem rögzítették, a tetthelyet nem biztosították, teszteket nem csináltak, stb.) A tanukat megfenyegették, befolyásolták, eltávolították, a rendőrségi jelentések egymásnak ellent mondanak, az eljárás jogait sértette, mégis mindezek ellenére 1982 júliusában halálra ítélték ezt a sokakat zavaró ellenzéki aktivistát ...

Mumia Abu-Jamal: a halálbüntetés életfogytiglanra változik

Seth Williams ügyész 2011 végi bejelentésének ez a következménye. Ezzel Mumia kálváriájának első fejezete lezárulni látszik, 30 évet töltött a halálsoron. A nemzetközi harc eredménnyel járt, de a küzdelem tovább folyik, mert ártatlanságának bizonyítására is szükség van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.