2015. február 23., hétfő

"Kérem, a görög nép bocsássa meg, hogy hozzájárultam az illúziókeltéshez"


GLEZOSZ: "Kérem, a görög nép bocsássa meg nekem, hogy hozzájárultam az illúziókeltéshez"


Brüsszelben Manolisz Glezosz ostorozza kormányát a hitelezőkkel folytatott tárgyalások alatti manőverek és a Syriza megalkuvása miatt. Figyelmeztet: «elnyomó és elnyomott között nincsenek kompromisszumok, ahogyan megszállók és megszálltak között sem. Az egyetlen megoldás a szabadság».





Manolis Glezos (photo news247.gr)

A SYRIZA európai képviselője, Manolisz Glezosz cikkét ma publikálta a Mouvement ‘Citoyens Actifs. Ebben vázolja a legutóbbi fejleményekkel kapcsolatban a Baloldal történelmi kereteit és a SYRIZA híveit szólítja meg, sürgősen kezdjenek párbeszédet a párt útjáról és manővereiről.
A korábbi helyzethez képest semmit nem változást nem hozott a trojka nevének «intézményekre» változtatása, a memorandumét «egyezményre», a hitelezőkét «partnerekre».
Nem lehet megváltoztatni természetesen a görög nép 2015. jan. 25-i szavazatát sem.
A nép arra szavazott, amit a  SYRIZA megigért: megszünteti a szigorítások rendszerét, amely pedig nem csak a német oligarchia, hanem az Európai Unió más hitelező országai és a görög oligarchia hitelezői stratégiája is.  
Megszüntetjük a trojka memorandumait, megszüntetjük a szigorítás minden törvényét.
A választások másnapján egyetlen törvénnyel eltöröljük  a trojkát és minden hatását.
Több mint egy hónap eltelt és az igéretek még mindig nem változtak tetté.  
Kár és mégegyszer kár.
Kérem, hogy a görög nép bocsássa meg nekem, hogy hozzájárultam az illúziókeltéshez.
De – mielőtt végképp rosszra fordul a dolog.
Mielőtt nem késő, cselekedjünk.
Mindenekelőtt rendkívüli gyûléseken minden szervezetben, minden szinten a SYRIZA tagiai és híveinek kell dönteniük, elfogadják-e ezt a helyzetet.   
Senki nem követelheti a meghátrálást egy egyezmény eléréséhez. Elsősorban pedig:  elnyomó és az elnyomott között nem lehet kompromisszumról szó, ahogyan ez lehetetlen a megszállók és megszálltak között sem.  Az egyetlen megoldás a szabadság.
Mégha el is fogadtuk az aberrációt, azt, amit a memorandumok támogatásával az előző kormányok tettek a munkanélküliséggel, a szigorításokkal, a szegénységgel, az öngyilkosságokkal –  ez túlmegy a kompromisszum határain.


Manolis Glezos, Brüsszel, 2015.febr.22.”

Forrás: news247.gr


1 megjegyzés:

  1. Nem kérdéses, hogy az új görög kormánynak nehéz a dolga. Nincs nagy mozgástere – de ellenfelének, a trojkának sincs. Ellenben a Syriza igért valamit, azt, hogy megsemmisíti a múltat, ezért szavazott rá a görögök többsége, erre kapott mandátumot a görög néptôl, ezt kell betartania. Erre figyelmeztet Manolisz Glezosz, aki persze nagyon jól tudja azt, amire már Engels célzott: «A proletariátusnak… félre kell söpörnie az ő elnyomására alkalmazott gépezetet, másrészt azonban biztosítania kell magát saját képviselőivel és hivatalnokaival szemben is». Glezosz azt is mondja, a dolgok még nem fordultak végképp rossz irányba. Csakogy a munkásdemokrácia alapkövetelményei szerint „minden szervezetben, minden szinten a SYRIZA tagiainak és híveinek kell dönteniük”. Kétségtelenül igaza van.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.