2012. július 24., kedd

Csak egy kérdés


Elképesztően sok pénzt, nagyjából 21 ezer milliárd dollárt menekítettek adóparadicsomokba az elmúlt 30 évben világszerte. Ez a szám csak a becslés alsó szintje, az is elképzelhető, hogy az összeg eléri a 32 ezer milliárdot – írja a The Guardian. A felmérést, amelyben Magyarország bekerült a TOP-20 közé már többen ismertették, a privatbankar.hu számolta azt is, hogy mennyi pénz jutna egy főre. Ezen a listán viszont dobogósak vagyunk.

A The Guardian által említett felmérés több adatszolgáltató adataira hivatkozik, úgymint a Tax Justice Network, a Bank of International Settlements és a Nemzetközi Valutaalap. Az ezen szervezetek számain alapuló becslés eredménye nagyon durván ijesztő, hatalmas összeg eltűnését feltételezi azokon az offshore helyeken, amelyek elnyelik a pénzt, mert vonzó célpontjai az ügyeskedőknek (a spekulànsoknak).
Az adóparadicsomokban ugyanis vagy nincs adó, vagy nagyon alacsony a mértéke, illetve ezek a helyek jellemzően névtelenséget biztosítanak a számlatulajdonosoknak. Nem egy esetben külön iparággá alakul a pénzmenekítés, sokszor ügyvédek egész hada segíthet eltüntetni a pénzt az illetékes adóhatóságok elől.
Az egy főre jutó offshore vagyon listáján Magyarország a harmadik helyen van Kuvait és Szingapúr után, amely országok is elsősorban a gazdagságuk és az alacsony lakosságszámuk miatt tudtak minket megelőzni. Ha elosztanánk a Magyarországról kimenekített 242 milliárd dollárt a magyarok között, akkor minden magyar nagyjából 24,243 ezer dollárt kaphatna, ez nagyjából 5,770 millió forint lenne.


Akkor csak egy összetett kérdésünk van : kik, hogyan, mikor menekítették ki ez a csilllagászati összeget;  milyen módon lehet visszaszerezni, és miért nem vonjuk már felelősségre azokat (is), akik lehetővé tették?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.