2012. július 12., csütörtök

Nemzetközi információk


Nemzetközi információk
új széria 81.sz. (450) –2012. júl. 6.

                                                 

A kölni 2012 jún. 30-i munkásaktíva-találkozó nyilatkozata


«Itt az ideje, hogy a lehető legszélesebb összefogás jöjjön létre a GPUSKK (1) európai szerződés ratifikációja és a Trojka (IMF-Európai Központi Bank-Európai Bizottság) offenzívája ellen, mert azok minden ország minden dolgozója és népe ellen irányulnak».


Mi, görög, német, belga, dán, spanyol, francia, magyar, olasz és svájci munkásaktívák azon német társaink hívására jelentünk meg, akik hónapok óta vívják csatájukat a pénzügyi (GPUSKK) és az ESM (Európai Stabilitási Mechanizmus) szerződés parlamenti jóváhagyása ellen.

Vannak közöttünk szakszervezeti felelősök, olyan pártok aktivistái, melyek a munkásérdekek és a demokrácia védelmét hirdetik, mások személyes címen jöttek, mint a német SPD, a görög Syriza, az angol Labour-party tagjai, vagy mandátummal, mint a francia POI aktivistái.

Szinte néhány órával azután ültünk össze, hogy az Európai Tanács befejezte munkáját és Merkel áterőltette a pénzügyi szerződés (GPUSKK) megszavazását a Bundestagban és a Bundesratban.

Brüsszelben a 27 állam- és kormányfő ismét bemutatta teljes tehetetlenségét az országaink iparát, egészségügyi és oktatási rendszereit, a közszolgáltatásokat tönkretevő, s növekvő nyomort hozó válsággal szemben.

Arról döntöttek, hogy pénzügyi segítséget nyújtanak azért, hogy a pénzügyi piacok sürgető követeléseit ismét kielégítsék és saját csődjüket a néppel fizetessék meg.

Megcáfoltak minden illúziót az európai politika «irányváltásáról» vagy a GPUSKK szerződés «újratárgyalásáról».

Nem is beszéltek erről a pénzügyi paktumról – mintha a ratifikációja már megtörtént volna mindenütt –, csak elkezdték alkalmazását: a nemzeti költségvetések megcsapolását több tízezer milliárdnyi euróval, az európai biztosok kinevezését, akik majd ellenőrzik az összes tagállamban a parlamentek megfosztását szuverenitásuktól azzal a céllal, hogy akármi is legyen a népakarat, minden kormányt az «aranyszabály» betartására kötelezzenek.

Eképpen semmisítik meg a választások jelentését, a politikai képviseletet, magát a demokráciát.

Mélyen elítéljük azt a békeidőben példa nélküli sorsot, amelyet a Trojka szán a görög népnek memoranduma elfogadásának kikényszerítésével,  melyet Portugáliára már alkalmaz, s melynek az olasz és a spanyol népet is alá akarja vetni.

Tudjuk, hogy ezek csak az első lépések, tanúi vagyunk annak, hogy ugyanez a folyamat indult meg országainkban.

Minden eszközzel támogatjuk a görög népet, hogy elérje a memorandum megsemmisítését, mely saját harcunknak is szerves részét képzi.

Elítéljük a mindenhol megjelenő szigorítási programokat és strukturális reformokat, melyek csak a görögországihoz hasonló eredményre vezetnek.

Elkötelezzük magunkat, hogy saját információs eszközeinkkel napról napra tájékoztatjuk egymást az ilyen programok ellen Európában zajló küzdelemről, hogy a dolgozók és szervezeteik tudomást szerezzenek róla és a közös akciókkal tudjanak válaszolni.

Minden lehetséges eszközzel segítjük földrészünk munkásosztálya és népei közös harcát, melynek győznie kell a Trojka felett és olyan utat kell nyitni, mely népeink kölcsönös érdekeinek felel meg.

Minden olyan küzdelmet támogatunk, amely része lehet ennek az Európát felborítani készülő ellenállásnak.

Ezt a harcot látjuk a Spanyolországot márc. 29-én megrendítő általános sztrájkban, melyre az UGT és CC.OO szakszervezeti szövetségek vezetése szólított az Unió követelte «munkatörvénykönyv-reform» ellen, s a ma Madrid felé menetelő bányászok sztrájkjában, akik munkahelyüket akarják megmenteni.

Ezt a küzdelmet látjuk abban, hogy a görög nép túlnyomó többsége a május 6-i választásokon (megismételve jún. 17-én) elutasított minden olyan pártot, mely világosan nem állt ki a Trojka memorandumának érvénytelenítése mellett.

Ezt látjuk a német közszolgáltatási dolgozók, a vasasok megmozdulásaiban, akik szervezeteikkel, a Ver.di és IG-Metall szakszervezetekkel elhárították a «versenyképességük» érdekében végzett zsarolást és 10 éves bérbefagyasztás után béremelést követelnek.

A dolgozói és a népi ellenállás saját útját egyengeti.  A tízmilliós osztályszervezetek élén állók is hallják már hangját.

Az a tény, hogy a Ver.di, a GEW és DGB vezetés Németországban a GPUSKK ratifikációja ellen szólított fel, hogy az olasz CGIL ugyanezt az álláspontot fogadta el, hogy Franciaországban a CGT, a CGT-FO megsokszorozta felszólításait e szerződés törvényerőre emelkedése ellen, ennek az ébredő ellenállásnak a jele.

Mindnyájunk hazájában kezd testet ölteni a remény, erősödik az a meggyőződés, hogy «nem veszett el még semmi».

A Trojka diktatúrája elleni hangok elhallatszanak a pártok vezetéséig is, pedig ezek az Európai Unió politikájának és szerződéseinek feltétlen védelmezői, s pontosan ezért szúrták hátba a munkásosztály hagyományos politikai szervezeteit és szakszervezeteit és engedték rájuk mérni a csapásokat.

Ezek a hangok elhallatszanak még az SPD parlamenti csoportjáig is. Ennek többsége ugyan igenelte a ratifikációt, mégis voltak olyanok, akik a dolgozók, a szakszervezetek üzenetét meghallották, és szakítva országgyűlési csoportjuk előírásaival nemmel szavaztak. Becsületükre legyen mondva.

Tiszteljük és támogatjuk azt a kezdeményezést, amely tegnap (jún. 29-én) zajlott Berlinben a Bundestag előtt a berlini AfA és Ver.di, a Die Linke erői részvételével (utóbbi a karlsruhei bíróságon tett feljelentés a szerződés ellen) pontosan e szerződés szavazási eljárása alatt, melyen 23 SPD-képviselő nemmel voksolt.

Németországban részesei vagyunk a legszélesebb összefogás megteremtésének e szerződés ellen – ahogyan Franciaországban is lendületet vett a harc a 60 ezer aláírást tartalmazó peticióval.

Európában fordul a kerék, és mi tudatos, szervezett résztvevők akarunk lenni ebben a fordulatban.

Semmivel nem lehet igazolni, hogy dolgozó népeink, fiataljaink, nyugdíjasaink nyomorra és reménytelenségre legyenek kázhoztatva azért, hogy fiskális paradicsomokban a nagy pénzügyi alapok, a bankok, a nagy multi cégek részvényesei (a bérből élők kizsákmányolása révén) gyarapodjanak.

Európai szinten, szervezett módon, sürgősen és összes erőnket arra kell fordítanunk, hogy segítsük a munkásosztály összefogását a legszélesebb egység megvalósításában, hogy az felülemelkedhessen az elébe állított akadályokon. A GPUSKK szerződés teljes megsemmisítésése érdekében, a szigorítási programok, strukturális reformok megvalósítása ellen.

Itt az idő, hogy egyesüljünk a harminc év alatt hatalmas iparvidékeinket és hatékony mezőgazdaságunkat kiürítő, egészségügyi és oktatási rendszereinket meggyötrő összes európai szerződés megsemmisítésére.

A kelepcék, az akadályok ellenére, különösképpen a munkásmozgalom berkein belüliek dacára, van erőnk és az hatalmas. Itt Kölnben minden hozzászólás erről tanuskodik.

Dolgozzunk hát azon, hogy segítsük az összefogást. Mert csakis országaink dolgozóinak özetlen, testvéri együttműködése képes megtalálni a kiutat, amely felszabadít a tőke igényeinek megfelelő (az IMF, az Európai unió, az EKB) intézményes gyámságtól, azért, hogy létrejöjjön a béke és igazság Európája, a valódi «Szabad Népek és Nemzetek Európai Uniója».

Ezért intézzük ezt a felhívást európai testvéreinkhez.

Ebben az új helyzetben egy újabb lépést teszünk – a 2010-es berlini, a 2012-es madridi tanácskozásunk követésével – azzal, hogy «európai kapcsolattartó bizottságot» hozunk létre e csata szervezésére, az osztályszervezetek függetlenségét védő munkásaktívák közötti kapcsolat elmélyítésére, az Unió és szerződései kényszerfüggőségei ellen.

Szervezzük meg a kölcsönös tájékoztatást, gyűjtsük össze az összes állásfoglalást és kezdeményezést, mely a közösen elhatározott politika harc irányába visz. Értesítsetek bennünket minden olyan akciójavaslatról, mely ennek a meghatározó jellegű küzdelemben része lehet.



Németország:
Michael Altmann, (ver.di, SPD-AfA);
Barbara Aue, (membre du GEW);
Heiner Becker, (GEW);
Kerstin Bunz, (ver.di, SPD);
Martens Büsing, (ver.di);
Thomas Collmer, (SPD);
Matthias Cornely, (IGM, SPD);
Ellen Engstfeld, (ver.di, SPD);
Henning Frey, (GEW, SPD);
Michael Futterer, (GEW, SPD);
Carmen Gellring, (SPD-AfA);
Ute Grahl, (SPD-AfA);
Julian Gürster;
Eva Gürster, (ver.di, SPD);
Luis Gutkind, (IGM);
Justine Hauptmann, (ver.di, SPD);
René Hecht, (pedagógus);
Jan-David Huxol;
Richard Klefisch, (IGM);
Brigitte Klein, (GEW, SPD);
Harald Korsawe, (ver.di, SPD);
Karl-HeinzKrieg, (IGM);
Gotthard Krupp;
Jonathan Lahr;
Janna Lindenbeck;
Lea Machado;
Benedikt Mediger, (Fatal Szocialisták);
Hans-JürgeMees, (ver.di);
Maria Mies;
Hans-Jörg Miller, (ver.di, SPD-AfA);
Nobert Müller, (ver.di, SPD);
Lothar Ott, (GEW, SPD);
Jacqueline Paffrath;
Paul Paternoga, (IGM, SPD);
Gerlinde Reichertz, (ver.di);
Peter Saalmüller, (ver.di, SPD);
Arne Scharnack;
Natalie Schellenbe, (IGM);
H.-W. Schuster, (ver.di, SPD);
Karsten Schuster, (ver.di);
Benny Schuster;
Günther Schwering, (ver.di);
Dominic Srempel;
Inge Steinebach, (ver.di, SPD-AfA);
Dirk Weiß, (IGBCE);
Mechthild Wellems, (ver.di);
Ilse Westphal, (SPD).

Franciaország:
Frank Arnold, (POI);
Dominique Ferré, (POI);
Marc Gauquelin;
Jacques Girod, (szakszervezeti aktivista);
Christel Keiser, (POI);
Stephane Knapp, (POI);
Bruno Rique, (egészségügyi szakszervezet).

Magyarország:
Judit Somi, (Munkás Hirlap).


Nagy-Britannia:
Jane Doolan, (UNISON-Islington).


Dánia:
Kim Buegeldt, (BJMF);
Anton Schoo;
Per Sorensen (BJMF, Koppenhága).


Görögország:
Andreas Guhl, (Syriza/Argolide);
Ilias Karalis;
Sotiria Lioni.


Belgium:
Luc Bertrand, (mérnök, CGSP-FGTB);
Roberto Giarocco, (kommunális szolgáltatások szakszervezete);
Francis Leroy (FGTB dolgozói bizottságok, munkanélküli,);


Spanyolország:
Elena Bolaños Herrero;
Francisco Cepeda;
Jordi Salvador, (UGT).

Svájc:
Max Robert, (Szocialista Párt, UPOD).

Németország


Gotthard Krupp,
a Szociáldemokrata Párt berlini munkásbizottsága és a Ver.di közszolgáltatási szakszervezet berlini vezetőségi tagja
(interjú)


Elmondtam a Reichstag előtt: “Képviselők, szavazzatok nemmel a GPUSKK-ra!”

        Azon a napon, jún. 29-én, mikor a Bundestagban szavaztak az új európai szerződésekről, egyik szervezőként a Reichstag előtti gyűlésen vettél részt.

        A gyűlést a Természetbarátok Egyesülete, a berlini SPD munkásbizottságok és a Ver.di közszolgáltatási szakszervezet berlini szervezete hirdették meg. Nagyon meglepődtünk, mert annak ellenére, hogy csak négy nappal előtte döntöttünk, mintegy négyszázan vettek részt rajta, elsősorban persze szakszervezeti aktivisták, ifjúszocialisták, munkásbizottsági aktivák, a Die Linke tagjai. A fő jelszó ez volt: «Képviselők, szavazzatok nemmel a GPUSSK-ra!». Magam is felszólaltam, utaltam arra, hogy a stabilitási mechanizmus és a strukturális reformok csakúgy, mint az «aranyszabály», a GPUSKK-ban örökre rögzített követelmények azt garantálják, hogy az állami költségvetésekből milliárdokat biztosítsanak a pénzügyi piacoknak. Ez katasztrofális szigorítási következményekkel jár a társadalombiztosításra, a munkás- és szakszervezeti jogokra. Az országgyűlésnek arra kellett szavaznia, hogy a törvényi akadályokat lebontsa mindezek előtt. Gyűlésünk állást foglalt a görög nép demokratikus akaratának tisztelete és a brutális megszigorításokkal szemben harcoló más európai dolgozókkal való szolidaritás mellett. Azokra a képviselőkre akartunk támaszkodni, akik az európai szerződések ellen szavaztak, a huszonhárom SPD-sre és a Die linke parlamenti csoportjára.

        Klaus Barthel, az SPD munkásbizottságainak országos elnöke és a Bundestag képviselője az általa adott «nemet» a kapott számtalan üzenettel és szakszervezeti állásponttal igazolta.

        Frank Bsirske, a Ver.di közszolgálati szakszervezet elnöke és Ulrich Thöne, a GEW pedagógusszakszervezet elnöke, de a DGB is nemre szavazást kért a képviselőktől. Ahogy egyik szakszervezeti vezető magyarázta, «ez az első alkalom, hogy a német szakszervezetek ellenzékbe kerültek az európai integráció egyik központi projektjével szemben». De ez a belső körökben vitt széleskörű vita eredménye. Nagyon sok regionális és helyi szakszervezet szavazott arra, hogy a Bundestag képviselői mondjanak nemet. Számtalan gyűlést szervezett a Ver.di a szerződések megjelenése óta – de az SPD-n belül is ugyanilyen eredmények születtek, pl. az AfA (az SPD munkásbizottságai) országos kongresszusa is a GPUSKK-ra adott «nem» mellett döntött. Az SPD szekciói, mint a mienk is Charlottenburgban (a legnagyobb Berlinben), szintén emellett állt ki.

(1) GPUSKK: szerződés a Gazdasági és Pénzügyi Unión belüli Stabilitásról, Koordinációról és kormányzásról.




USA

Az ápolónők szakszervezetének (NNU) kommünikéje

“Senkinek ne kelljen 65 éves koráig várni arra, hogy az egészségügyi rendszer garanciáját élvezhesse”

A Legfelsőbb Bíróság döntéshozatala után (a ford.: az Obama-féle egészségügyi rendszerről döntött pozitívan) az ápolónők szakszervezete, a NNU (az egyik legjelentősebb szakszervezet) sajtóközleményben tudatta, hogy «ezzel a döntéssel nem lehet véget vetni az egészségügyi rendszer válságának, így pedig nem lehet ok arra, hogy a reformért folyó harcot ne folytassuk».


«Nem állhatunk le»
«A National Nurses United (NNU) 175 000 tagjával úgy döntött, hogy kampányt fog folytatni egy olyan reformért, mely nem a magánbiztosításokon alapul, hanem egyetemes rendszer lesz, a páciensek szükségleteire épül, nem pedig a profit vagy a fizetőképesség határozza meg».

Ez a rendszer a «Medicare mindenkinek», nyilatkozta Jean Ross, a NNU társelnöke, ápolónő. «Az ápolónők nagy tapasztalattal bírnak arról a drámai helyzetről, amelybe a páciensek naponta kerülnek. Ezért kell folytatnunk az általános reformért folytatott harcot, olyan rendszer kell, ami nem dönti romba a családokat és nem hagyja, hogy a beteg lelkiismeretlen betegbiztosítók karmai közé kerüljön», mondta Karen Higgins, az NNU másik társelnöke.

«A “Medicare mindenkinek” rendszerért folytatott küzdelem még fontosabb ebben a hosszantartó válságban», tette hozzá Deborah Burger, szintén társelnök az NNU-nál, aki arról is szólt, hogy a munkájukat vagy lakhatásukat elvesztő emberek egészsége jelentősen romlik, egészségbiztosításuk pedig vagy nincs is, vagy elégtelen.

«E (az Obama-féle) törvény alapján még mindig mintegy 27 millió ember marad egészségügyi ellátás nélkül és az ellen sem tesz sokat, hogy ne maga a beteg fizessen saját zsebből; nem gátolja a betegbiztosítók szokásos elutasító magatartását, ha a szükséges orvosi ellátás kifizetésére kerül sor», szögezi le az NNU nyilatkozata.

«A Medicare sokkal hatásosabb a magánrendszer által tönkretettnél, az árakat ellenőrzi, megszünteti a pazarlást és a profitgyarapítást. A Medicare népszerű még azoknál is, akik vadul ellenkeztek az Obama-törvény esetén», mondja Higgins. «Adjunk lehetőséget, hogy a Medicare mindenki számára elérhető legyen. Senkinek ne kelljen 65 éves koráig várnia arra, hogy az egészségügyi rendszer garaciáját élvezhesse.»




Fülöp-szigetek

A Dolgozók Pártja (PM, Partido Manggagawa) nyilatkozata

A Partido Manggagawa a fülöp-szigeteki kormány ama döntését leplezi le, melynek értelmében egy milliárd dollár kölcsönt adott a Valutaalapnak (IMF). Az összeg hivatalosan az euróválsággal való szembenézésre szolgál. De a PM rámutat, hogy az IMF arra használja ezt a kölcsönt, hogy Európában munkásellenes szigorítási  intézkedéseket hozasson.

Nemzetközi szolidaritást az IMF szigorítási programjaival szemben

“Felhívjuk PNoy elnököt, hogy változtasson döntésén. Ezt az egymilliárd dollárt inkább az országban kell felhasználni a szociális védelem területén, mint külföldön annak letörésére fordítani. Görögország, Spanyolország, Portugália, Olaszország, de még Franciaország népe is visszautasítja a szigorításokat – választásokkal és tünetetésekkel», érvel Renato Magtubo, a PM országos titkára.

A PM a Philippine Airlines (Philippine Airlines Employees Association, PALEA) légitársaság szakszervezetével együtt tiltakozásra hív Manilában a Központi Bank és Munkaügyi Minisztérium épületei előtti térre a Valutaalapnak nyújtott hitel ellen.

Gerry Rivera, a PALEA vezetője:
«PNoy elnök az európai bankárok segítségére siet, de süket és vak marad a fülöp-szigeteki dolgozók béremelés és rendszeres munka iránti segélykiáltásai előtt. Amikor ellenezzük az IMF-nek nyújtandó kölcsönt, kezünket nyújtjuk európai társainknak. Azokat kell segíteni, akik rászorulnak, nem a harácsolókat. Az IMF a mi milliárdunkat – a külföldön dolgozó fülöp-szigeteki dolgozók vére-verítéke eredményét – arra fogja használni, hogy «talpra állítsa» az európai bankokat, aminek az árát a dolgozók fizetik, ráadásul bérük, nyugdíjuk csökkentése árán, az állami támogatások és szociális programok megvonásával.»

Magtubo:
«Az IMF azt akarja, hogy a válság árát a dolgozók fizessék meg. Az eurózóna válsága a bankok közpénzekből való felfújásának, a spekulációnak a következménye. A kölcsönökhöz kötött szigorítások eredménye az ötéves görögországi recesszió, a több mint 20 %-os munkanélküliség, amely a fiataloknál több mint 50 %-os. Ebben az évben Spanyolországban következtek be nagyon hasonló állapotok, s ezek még súlyosabbak lesznek, ha a szigorítási programokat bevezetik.»

«Ahogyan Európában, a Fülöp-szigeteken is az IMF népszerűtlen munkásellenes politikája áldozatai vagyunk. A liberalizáció vezetett az ipar és mezőgazdaság összeomlásához országunkban, ez vezetett a munkahelyek látványos csökkenéséhez, a falusi munkanélküliséghez. A privatizáció és a deregularizáció az oka az árak ugrásszerű növekedésének és a súlyosbodó nyomornak. Itt az ideje a paradigmaváltásnak. Nemzetközi szolidaritás kell az IMF szigorításaival szemben. A fejlesztést és a reményt kell védeni, nem a recessziót és az igazságtalanságot Európában és a Fülöp-szigeteken is. Olyan bérek kellenek, amelyek lehetővé teszik az élet folytatását, rendszeres munka kell, szociális szolgáltatások, nemzeti ipar és agrárreform, s a gazdagokra kivetett adók», jegyezte meg  Gerry Rivera.

Haiti

Az Emberi Jogok Védelmének Nemzeti Hálózata (RNDDH) közleménye

A Minustah-csapatok felfegyverzett katonái megpróbálnak behatolni  Port-au-Prince egyetemének bölcsészkarára

Az ENSZ Minustah-csapatai, amelyek hivatalosan Haiti stabilizációjának elősegítésére küldtek 8 évvel ezelőtt, egyre több súlyos bűncselekményt követnek el. Többek között bántalmazások, erőszak, kínzások tapadnak kezükhöz, s a kolera behurcolása. A lista minden egyes nappal bővül a lakosság jogos haragját táplálva. A Minustah azonnali kivonásának igényét és a haiti nép szuverenitásának visszanyerését táplálják a jún. 15-én zajlott események is. Ekkor a brazil csapatok próbáltak három ízben is behatolni fegyveresen a főváros egyetemére.

Az Emberi Jogok Nemzeti Védelmi Hálózata számos tanári és hallgatói tanú nyomán megállapítja, hogy
az említett katonák «az egyetemi fakultás kapujánál jelentek meg, ahol az őr elmagyarázta nekik, hogy a területre fegyverrel a kézben nem szabad belépni. Először a katonák visszafordultak, majd délután 10 társukkal megerősítve visszatértek és kaucsuklövedékkel lövéseket adtak le az épület irányába (az előadóteremben pánik tört ki, a diákok elmenekültek). Harmadszorra 17 óra felé mindegy két tucat katona jelent meg fegyverekkel. Az őrök lezárták a bejáratokat, az előadások és vizsgák megszakadtak, a hallgatók és tanárok egyaránt menedéket kerestek, de még a közelben lakóknak is menekülésre kellett fogniuk.»

Az RNDDH felhívja a figyelmet, hogy a Minustah csapatai az utóbbi években rendszeresen megsértik az egyetemi autonómia rendjét, melyet az Alkotmány 24-es cikkelye garantál; több ízben behatoltak, bántalmazták a diákokat, letartóztattak embereket. Ezen kívül is egész sorozat bűncselekményt követtek el a pedifíliától, kínzásoktól egészen gyilkosságok elkövetéséig.

A Minustah-csapatok Haitiból való azonnali kivonásának nemzetközi napján számos országban követelték a megszállás azonnali befejezését (lásd a Nemzetközi információk korábbi számait).

Levelezőnktől


Kapcsolattartás
Informations internationales
Entente internationale des travailleurs et des peuples
87, rue du Faubourg-Saint-Denis 75010 - Paris -France
Tél : (33 1) 48 01 88 28Fax : (33 1) 48 01 88 36 E.mail eit.ilc@fr.oleane.com


Directeur de la publication : Daniel Gluckstein - Imprimerie Rotinfed 2000, 87, rue du Faubourg-Saint-Denis, 75010 Paris (France) - Commission paritaire n° 0713 G 82738
Edité par “Les Amis de l’Entente”, 18, allée Colbert, 78470 Saint-Rémy-lès-Chevreuse

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.