2012. július 25., szerda

Mi az újság Belgiumban



A termelőeszközök magántulajdonának válsága Belgiumban az előző év hasonló időszakához képest 64%-kal több kollektív elbocsátást hozott az  SPF Economie jelentése szerint. Flandria mélyebben érintett Vallóniánál. Összesen 5452 ilyen jellegű elbocsátásra került sor 2012 első félévében. 
A csődeljárások is emelkedtek 3 %-kal, Flandriában itt is magasabb 7,8%-os. A fémfeldolgozás és a textilipar szenved leginkább.  
A mezőgazdaság aránya a GDP-nek már csak 0,65 %-át hozza. Az 1980-ban még 113.883 gazdaságból 2011-re 39.528 maradt meg. Összesen 1.337.303 hektár területen működik 74.399 személyt foglalkoztatva – folytatja az SPF Economie. (Belgium lakossága meghaladja már a 10 milliót.)


A tejtermelők újra tüntettek Brüsszelben, sokezer hektoliter tejet öntöttek a folyókba, a hétvégén szarvasmarhatenyésztők rendeznek ingyenes hússütést a lakosságnak, mindkét esetben arra mutatva, hogy termelésük veszteséges és végveszélyben vannak. Miközben a fogyasztási árak állandóan növekednek és a nagykereskedelem horribilis összeget zsebel be, a termelőkre egyre alacsonyobb felvásárlási árakat erőltetnek (képünkön egy Aldi bejáratát blokkolja mintegy száz mezőgazdasági dolgozó traktorokkal, tehenekkel).

A Belga hírügynökség közli az ILO, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet jelentését:

- Európában jelenleg 17,4 millió álláskeresőt tartanak nyilván, ami 11 %-os munkanélküliségnek felel meg.
- Számuk 4,5 millióval nőhet a következő 4 évben csak az eurózónában, ha nem történik változás.
- Különösen nyugtalanító a fiatalok 22%-os munkanélkülisége, mely Olaszországban, Portugáliában, Szlovákiában 30%-kal, Spanyolországban és Görögoszágban pedig 50%-kal kulminál.
- Az álláskeresők 44%-a több mint egy éve munkanélküli.
Juan Somavia, az ILO főigazgatója rámutatott arra, ha nem lesz radikális politikaváltás, az eddig még legkevésbé érintett országokban is folytatódik ez a tendencia. A tanulmány leszögezi, "egyre inkább világos, a csak a költségvetési szigorításokon alapuló megközelítésnek a munkaerőhelyzetre anélkül lesz hatása, hogy a költségvetési deficitet lényegesen csökkentené".
Az ILO tanulmánya viszont az eddigi neoliberális politikán kívül mást nem ajánl, «gyorsan rendezni kell számos bank fizetőképességét», ami egyszerűen felháborító a bankokba évek óta a közpénzekből átpumpált eurómilliók után… 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.