2012. július 14., szombat

Tüntetések, sztrájkok a PSA-nál (Peugeot-Citroën)




 (Reuters) – Pénteken a termelést leállították a PSA Peugeot Citroënnél Aulnay-sous-Bois-ban. Mivel mintegy  8.000  munkahely szűnik meg, ezer dolgozó tüntetett Rennes-ben.
A Rennes-La Janais PSA üzemi mozgalmát, melyben a munkások olyan helyszínt foglaltak el, ahol a szociális mozgalom limitált, a szakszervezetek történelmi jelentőségűnek minősítettek. "Soha nem láttunk ilyet. Nem vártuk, hogy bekövetkezik. Munkások, mérnökök, középvezetők kivonultak a műhelyekből eddig elképzelhetetlen szolidáris egységben".
A cég 1.400 munkahelyet akar megszüntetni a rennes-i 5.600-ból.
A munkabeszüntetés előtt mindenhonnan "nem, nem, és nem az elbocsátásokra" kiáltások hangzottak, miközben a szakszervezeti képviselők a munkahelyi tanács ülésén vettek részt, ahol az újrastrukturálásról és munkahelyek megszüntetésről szóló több tízoldalas dokumentumot megkapták.


Amikor Aulnay-sous-Bois-ban (Seine-Saint-Denis) tudomást szereztek a történtekről a dolgozók, spontán módon sztrájkba kezdtek a már eddig is lassított tempóban működő üzemükben.  
Egy szóvivő elmagyarázta, hogy az előző napon az üzemi vezetés "elég időt hagyott a dolgozóknak annak megemésztésére», hogy 3.000 munkahelyet szüntet meg és végleg leáll a termelés 2014-ben".
Egyelőre egyetlen szakszervezet, a Sud biztat a sztrájk folytatására, a CGT és mások «háborúra» készülnek a gyár bezárása ellen.
A gépkocsigyártó cég összesen 8.000 franciaországi plusz munkahely megszüntetéséről jelezte szándékát, melyet európai piaca meggyengülésével magyaráz.

(megjelent a Munkás Hírlap 10.sz-ban)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.