2012. július 2., hétfő

Nemzetközi információk


Nemzetközi információk
80. sz. (449) - 2012. jún. 29.


Franciaország
POI
Parti ouvrier indépendant (Független Munkáspárt)

A munkásmozgalom és demokrácia képviseletét valló pártokhoz

Elvtársaink!

A Parti ouvrier indépendant országos szövetségi tanácsa azzal bízott meg bennünket, hogy Hozzátok forduljunk.

Találkozót javaslunk a legrövidebb határidő belül egyetlen céllal: cselekedjünk együtt, egységben a GPUSKK franciaországi ratifikációja ellen (aláírta márc. 2-án Büsszelben 25 állam- és kormányfő, közöttük Sarkozy és Merkel).

Pártunk állásfoglalása ismert: a nemzetközi munkásmozgalom tradíciója szerint az Európai Unió és intézményeivel szemben állunk. A POI szerint az «európai konstrukció» egy olyan gépezet, amely a népek és nemzetek szuverenitását helyezi hatályon kívül, a demokratikus politikát pedig megfojtja.

A Parti ouvrier indépendant fellép mindenfajta szigorítási programmal, nemzetek feletti hatalmi kényszerrel szemben. Nem akarjuk, hogy a francia nép is a tragikus görög sorsra jusson.

Meg vagyunk győződve arról, hogy az európai népek közötti szolidaritás, egység és testvéri együttműködés jogaink védelmére csak közös akciókban tudnak összekovácsolódni– az Európai Unió, a Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap, a hirhedt trojka washingtoni parancsokra született programjai ellen.

Ez az álláspont vezetett ahhoz, hogy négy hónapja kampányba kezdtünk az európai fiskális paktum ellen több mint 60 ezer aláírást összegyűjtve. Több mint 40 megyében bizottságok alakultak, melyek egységbe tömörítik a munkásmozgalom minden irányzatának dolgozói és aktivista köreit, hogy kimondják: nemet a ratfikációra.

Ha ma hozzátok fordulunk, nyilván nem azért történik, hogy álláspontunkhoz csatlakozásotokat kérjük. Az Európai Unió kérdésében pártjainknak és politikai szervezeteinknek különböző a nézőpontja. Ez a demokrácia. De a mi szemünkben – az egymás politikai nézeteinek tiszteletbentartása mellett – van egy közös pont, hogy minden előzetes feltétel nélkül erőnket egyesítsük: a GPUSKK-szerződés ratifikációjának elutasítása.

Tudjuk, hogy különböző kezdeményezések születtek ez ügyben. Mi magunk is felvetettük egy országos tüntetés lehetőségét. Semmi nem lehetetlen, ha egyetértünk, hogy a ratifikáció ellen együtt kell tenni.

A dolog sürgős. A jún. 28-29-i Európai Tanács-ülés után a dátum kijelölésre kerül. A ratifikációba belenyugvás a többség akaratával való szembefordulást jelentené, hátat fordítást a nép érdekeinek. Tudjuk, hogy összes erőnk egyesítése viszont megakadályozhatja a demokrácia, a szuverenitás és a munkás- és demokratikus jogok elleni puccsot.

Semminek sincs még vége. Látjuk, hogy Németországban a hatalmas Ver.di szakszervezet elnöke és a padagógus szakszervezet a Bundestag képviselőihez fordult azzal, ne ratifikálják ezt a szerződést. Látjuk, hogy egész Európában, Görögországtól Spanyolországig megmozdulnak a dolgozók. A Portugál Köztársaság volt elnöke, Mario Soares maga is azt nyilatkozta: «Egyetlen szocialista képviselő, egyetlen szocialista nem iktathatja törvénybe!»

Semminek nincs még vége. Minden lehetséges. Egyesítsük erőnket, hogy megakadályozzuk a szerződés ratifikációját. Azt javasoljuk, hogy minél előbb találkozzunk ennek megvitatására.

Párizs, 2012. jún. 24.
Claude Jenet, Daniel Gluckstein,
Gérard Schivardi, Jean Markun országos titkárok




PORTUGÁLIA



Az Elbocsátások Megtiltásért Bizottság lisszaboni 2012. jún. 23-i országos találkozójának határozata


A «trojka» memorandumának visszavonását
Az összes nép szolidáris együttműködését 
Európa szuverén nemzeteinek szabad unióját

Különböző lakóhelyű állampolgárok, különböző munkahelyen dolgozók, szakszervezetekhez és dolgozói bizottságokhoz, különféle politikai irányzatokhoz tartozók, vagy egyikhez sem csatlakozott aktivisták vagyunk. Az Elbocsátások Megtiltásáért Bizottság kezdeményezésére jöttünk össze spanyolországi szakszervezeti aktivisták és a portugál szakszervezet, a CGTP végrehajtó bizottsága képviselője jelenlétében.

Élettapasztalataink vezettek közös megállapításainkhoz. Megerősíthetjük, hogy országunkban és más országokban az ellenállás és a mobilizáció folyamata – mind ugyanannak, a pénzügyi tőke által diktált politikának a célpontja – a társadalmi változások igényét hordozza és napirendre tűzi a trojka memorandumai, az Európai Unió szerződései visszavonásának követelését.

Ezen követelés mentén lehetséges a dolgozó népesség és szervezeteinek egyesítése.

A változásra vonatkozó kezdeményezések és követelések tartalmat nyernek:
- a spanyol nép megmozdulásaiban, a pedagógusokéban, diákokéban, akik nem fogadják el a (100 ezer pedagógus elbocsátásával járó) költségvetési megnyirbálásokat az oktatásban, váll váll mellett harcolnak a bányák bezárása és a munkahelyek tízezreinek megsemmisítése ellen küzdő asztúriai bányászokkal, és kijelentik: «A bányászok és a bankárok közül mi a bányászokkal vagyunk.»
- a francia és német dolgozók megmozdulásaiban, akik Sarkozyt elmozdították és Merkel Észak-Rajna-Vesztfáliában mindig jó eredményt elérő pártja vereségét okozták.
- A görög nép mobilizálódott, sokszorosan aláhúzva általános sztrájkokkal és a trojka memoranduma ellen voksolva – a világ összes nagyurainak összefogása ellenére. 4 választóból három nem azokra a pártokra szavazott, amelyek a memorandum alkalmaznák.

Ahogyan a mi országunkban is minden egyes megmozdulásban és ellenállási akcióban ez nyilvánul meg. Nem lehet a Nemzeti Egészségügyi Szolgáltatást méltó keretekben fenntartani, nem lehet megakadályozni 25 ezer pedagógus elbocsátását, a közoktatás tönkretételét, megőrizni a közszolgálatot anélkül, hogy a lakosság és a dolgozók vissza ne térjenek az 1974 április 25-i útra (forradalom a fasiszta diktatúrával szemben- a ford.).

Ez – a Portugál Köztársaság alkotmányába beírt – az út ellentétes a trojka diktálta és irányította kormánypolitikával.
A változás igénye bennfoglaltatik a népi küzdelmekben, melyek során választott képviselőikkel védi helyhatóságait és más szuverén portugál szerveket, elsősorban a bíróságokat.

Mario Soaresnek igaza van: Hogyan lehetséges, hogy technokraták döntenek a jővőnkről és az emberek nem érzik magukat sértve hazafiságukban a trojka protektorátusa alatt»? És hozzáteszi: «Nagyon gyorsan változtatni kell, a legsúlyosabb helyzet felé haladunk.»

A változtatás igénye a CGTP megnyilvánulásaiból is látszik, nem győzi ismételni, hogy «más politikára van szükség»; vagy az Április 25 Társaság akciójából, mely visszautasította a hivatalos ünnepen való részvételt, mert nem akar együtt szerepelni a trojka memorandumát elfogadó kormánnyal; vagy az UGT szocialistáinak állásfoglalásábül, melyben elutasítják a trojkával kötött egyezséget, a munkaviszonyok teljes megváltoztatását lehetővé tevő szociális egyezkedés ellen szavazva.  A kornányon levő hatalom saját temetését szervezi.
A «gyorsan politikát változtatni» csak azt jelentheti, hogy szocialista intézkedéseket hozni, az Április 25-vel elkezdett népi intézkedéseket konkretizálni.
Ezeket kell lábra állítani a szervezeteink által támogatott demokratikus gyűléseken. El kell jutnunk a bankok, a pénzügyi szektor kártérítés nélküli visszaállamosításáért, s ezt tenni minden stratégiai ágazattal, mint a közlekedés, az energia, a víz és a telekommunikáció. A lakosság, a dolgozók, az ország fejlesztésének szolgálatába kell állítani ezeket.
Csak a dolgozó népre támaszkodó kormány tudná a nemzeti rekonstrukciót megvalósítani, más népekkel való egyenrangú kapcsolatot keresve,  részt vállalva az európai szabad és szuverén unió létrehozásában.
Mindez nem lehetetlen! A népnek, a dolgozóknak hatalmuk van, követelhetnek, egyesülve és szervezeteikkel összefogva. Képesek, hogy demokratikus keretekben kezükbe vegyék országuk rendbehozatala ügyét.
Április 25 előtt azok, akik folytatni akarták testvérnépeink leigázását, azt mondták, hogy «ha nem folytatjuk az öldöklést, Portugália elveszti forrásait és nemzetként meghal.»
A történelem a fordítottját mutatja. Április 25-tel békét kötöttünk, visszaszereztük a szabadságot és demokráciát, elkezdtük az ország megváltoztatását.
Most újból váltani kell: szakítani a «trojkával», egész Európában a népnek kell kezébe vennie az ügyeket.

Mi, szervezeteinkkel, szakszervezeteinkkel együttműködünk és koordinálunk, ahogy a spanyol, görög és francia aktivisták megerősítethették a FENPROF szervezésében tartott nyugdíjas pedagógustalálkozón.

Ezért üdvözöljük a német aktivisták felhívását a kölni találkozóra. Keresni kell a közös munka lehetőségeit, hogy együtt lehessen harcolni az új európai szerződések, a trojka memorandumai ellen.

Minden munkahelyen, minden szakszervezetben, minden politikai szervezetben, akikkel kapcsolatban állunk, folytatni fogjuk a «trojka memorandumának visszavonásáért mozgalmat», küzdünk egy valódi szocialista fordulatért (ahogyan népünk azt Ápr. 25-tel elkezdte), az Európai Szuverén Népek Szabad Uniójáért.

Aláírók: a Bizottság tagjai, kivéve a CGTP-IN végrehajtó bizottsági képviselőjét (aki erre nem kapott mandátumot szervezetétől)


Dokumentum

Németország
Részlet:
«A DGB határozata. Az eurózóna válságáról — a fiskális paktum kérdései és feleletei.
A DGB országos irodája, juin 2012. jún.»

A DGB álláspontja a fiskális paktum ügyében

«A fiskális paktum elutasítása «európaellenes» vagy illojális lenne a szomszédos államokkal szemben? Nem!

Mindenekelőtt a német szövetségi kormány akarta a fiskális paktumot európai szinten. Eddig mindenekelőtt azok az államok ratifikálták, melyek a trojka (IMF, EKB es az EB) politikai diktátumát kell elviseljék.

Más államok pedig nyomás alatt állnak ennek elfogadására, mert az Európai Stabilitási Mechanizmus védelmi ernyője a fiskális paktum törvényerőre emelésének függvénye. (…)

A szigorítás «kiegészítéseként» bármilyen fejlesztési program is működésképtelen. (…)

Beruházási programokra van szükségünk és olyan pénzügyi tranzakciókra kirótt adóra, amely hatékony és rentábilis — de a fiskális paktum (a GPUSKK) helyett és nem annak kiegészítéséül. A fiskális paktumot ebben a formájában el kell utasítani, már csak azért is, mert antidemokratikus és nemzeti országgyűlési jogokat vindikál magának.»



Belgium

Az FGTB szakszervezeti szövetség vallon vezetése elítéli a GPUSKK-t és azt kéri a belga politikusoktól, hogy ne ratifikálják azt


«Ez a szerződés súlyos fenyegetést jelent szociális és demokratikus jogainkra. Csatlakozva az Európai Stabilitási Mechanizmushoz a GPUSKKK olyan jogi eszközt hoz létre, mely a nemzeti parlamenteket megfosztja attól, hogy saját maguk határozzák meg költségvetési prioritásaikat és választásukat! Helyettük az Európai Bizottság és a Tanács fogja ezt gyakorolni.
A szerződés automatikus szankcionális hatalmat biztosít az Európai Unió intézményeinek azon államok ellen, melyek késlekednek a már folyamatban levő antiszociális lépésekkel: a bércsökkentéssel (az index revíziója), privatizációkkal, a közkiadások megnyirbálásával, a nemzeti kollektív szerződések megszüntetésével, a nyugdíjkorhatár emeléssel, stb. Világosan be lett programozva a dolgozók 125 éves társadalmi küzdelmében elért vívmányok tönkretétele – követkésképpen a szakszervezetek jelentős meggyengítése. Ha ez a paktum elfogadást nyer, hamarosan illegális és alkotmányellenes lesz a követelés jogaink fenntartására és visszaszerzésére.

Mindezen okból a vallon FGTB azt kéri a belga politikai képviselőktől, hogy ne emeljék törvényszintre a költségvetési paktumot, mely Belgiumot és az egész Európai Uniót a szigorításokba, a recesszióba, a társadalmi visszafejlődésbe és a munkanélküliség emelkedésébe taszítja. Szintén kéri a parlamenti képviselőktől, hogy akadályozzák meg Belgium csatlakozását a «two-pack»-hoz, mert ez azt célozza, hogy a GPUSKK «aranyszabálya» két közvetlen alkalmazású európai szabályozás útján kerüljön bevezetésre a szerződés megszavazásától függetlenül.
Nem fogadhatjuk el, hogy az általános választójogot ilyeténképpen fosszák meg minden tartalmától.»



BRAZÍLIA

Kommuniké

Le az államcsínnyel!


Paraguay népét támogatjuk  

Paraguay Szenátusa június 2-án államcsínyt követett el azzal, hogy a választott elnököt,  Fernando Lugot leváltotta a 32 órás «alkotmányos ítélet» bohózatával.

9 hónappal a választások előtt a Lugo elleni formális vádak megerősítik, hogy az eljárás csak ürügyként szolgált. (A törvényhozás szerint az elnök felelős azért, hogy a múlt héten a keleti országrészben 17 ember meghalt a tiltakozó zsellérek és a rendőrség összecsapásában.)

A földtulajdonos oligarcha az amerikai imperializmus segédletével államcsínyt követett el. Korrekt módon a brazil állam, a Dolgozók Pártja és a CUT szakszervezeti tömörülés nyilvánosan lelepezte szándékukat.

Tegnap, néhány órával az államcsíny után az amerikai külügyminisztérium szóvivője ezt nyilatkozta: «Az USA a Szenátus szavazatát az illegális tevékenyeség vádját illetően elfogadja» és cinikusan a népet «nyugalomra» szólítja. Paraguay püspökei pedig arra kérik az elnököt, hogy vesse magát alá a határozatnak!

Az USA de facto elismerte Federico Francot a Liberális Párt alelnökét, aki az államcsínyben egyesült két párt eszköze lett. Lugo az oligarchákkal és munkáltatókkal kötött saját koalíciós manőverei áldozataként visszaadta mandátumát anélkül, hogy a Kongresszusi téren rá váró ezreket ellenállásra szólította volna fel. A nép számára az államcsíny annyit jelent, olyan kormány került hatalomra, mely követeléseihez ellenségesen viszonyul, kezdve a Lugo által végre nem hajtott földreformmal.


Figyelmeztetés a brazil nép és egész Latin-Amerika számára

Figyelmeztetés 2009-ben a hondurasi államcsíny, amely Zelaya elnököt távolította le, a régió kormányai elítélték, aztán az USA nyomására az Amerikai Államok Szervezete mégis elfogadta.

Figyelmezetés a Dilma-kormány számára, mert az visszahívta nagykövetét.

Figyelmeztetés a nép számára, hogy csak saját magára számíthat, ha kifejezi nemzeti kincsei visszavételére irányuló akaratát a földreform és államosítások révén.

A főváros utcái kihaltak, nem járnak az autóbuszok, a boltok bezártak, az iskolák szünetelnek. Tegnap tízezren tüntettek a CUT és mások kezdeményezésére a Kongreszusi téren, s feloszlatásuk előtt frontot hoztak létre a demokrácia védelmére a paraszti, szakszervezeti, diák- és «hajléktalan» szervezetekkel közösen az ellenállás megerősítésére, ideértve az általános sztrájkot és földfoglalásokat is.

Minden támogatásunk az államcsíny ellen harcoló paraguay-i népé!

São Paulo,  2012. jún. 23., 15 h.
a Dolgozók Pártja O Trabalho irányzatának végrehajtó bizottsága



Kapcsolattartás
Informations internationales
Entente internationale des travailleurs et des peuples
87, rue du Faubourg-Saint-Denis 75010 - Paris -France
Tél : (33 1) 48 01 88 28Fax : (33 1) 48 01 88 36 E.mail eit.ilc@fr.oleane.com


Directeur de la publication : Daniel Gluckstein - Imprimerie Rotinfed 2000, 87, rue du Faubourg-Saint-Denis, 75010 Paris (France) - Commission paritaire n° 0713 G 82738
Edité par “Les Amis de l’Entente”, 18, allée Colbert, 78470 Saint-Rémy-lès-Chevreuse


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.