2012. július 26., csütörtök

Felsőoktatás


Káosz a felsőoktatásban: dilettánsok kezében a jövőnk!
/ 2012. július 23. hétfő
A Magyar Szolidaritás Mozgalom Ifjúsági tagozata július 9-én petíciót nyújtott át az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Oktatásért Felelős Államtitkárságának vezetőjének, Dr. Hoffmann Rózsának, amelyben arra kérik: az illetékes parlamenti bizottság vonja vissza az ún. röghöz kötésre vonatkozó törvényt. Az államtitkár asszony nem reagált a petícióra, viszont a sajtóban azt nyilatkozta: „A fiataloknak hálásnak kell lenniük az államnak, hogy hitel felvétele nélkül tanulhatnak.”

Mennyit költünk a felsőoktatásra                     

Az államtitkár asszony szerint úgy igazságos, hogy akinek az állam fizeti felsőfokú tanulmányait, valamit adjon vissza az államnak. Csakhogy az állami ösztöndíjas hallgatók már előre megdolgoztak az ösztöndíjért: teljesítményükkel bekerültek abba a szűk keretbe, akik „ingyen” tanulhatnak. Nem tartjuk igazságosnak, hogy ezek után újabb feltételeket támasszanak, s a szabad, határokon átívelő munkavállalásban korlátozzák őket.
Emellett Hoffmann Rózsa arra is utal válaszában, hogy az üzleti életben is szokásos hasonló szerződéseket kötni. Valóban így van. De ha az adott cég nem tud (megfelelő) munkát biztosítani az általa anyagilag támogatott diplomásnak, akkor a szerződés hatályát veszti!
Magyarország azonban nem egy cég. Az ország még nem zártkörű részvénytársaság! Ezért nem is működhet úgy, ahogy egy üzleti vállalkozás. Az állampolgárság, bár a Fidesz Rt. szeretné, nem egyenlő egy alkalmazotti státusszal. Az államnak is vannak kötelességei az állampolgárral szemben! Ám ha mégis ragaszkodnak a Magyarország Zrt. elképzeléshez, akkor tudniuk kell, hogy ha egy vállalatot rosszul vezetnek, ha a vállalat veszteséget termel, akkor a vezetőket le kell váltani. És a fent említett „cég” teljesítménye két éve folyamatosan romlik!
Amennyiben egy mondatban akarnánk összefoglalni az új oktatási koncepció célját, akkor az egy kevesebb forrásból működő, a mainál szűkebb létszámot befogadó, és azt a rövidtávú munkaerő-piaci igények szerint képző felsőoktatás kialakítása irányába mutat. Ezt támasztja alá, hogy a 2009-es költségvetésből 252 milliárd forintot kapott a felsőoktatás, míg ez az összeg 2012-re 157 milliárd forintra apadt, a 2013-as terv pedig 134 milliárd forint! Ez a 2009-es sarokszámhoz képest közel 47%-os csökkenés. Amennyiben ez a tendencia érvényesül a következő években, akkor 2017-re megszűnne a felsőoktatás normatív támogatása az állam részéről. A hiányzó forrást úgy növelhetik az intézmények, hogy a törvény által lehetővé tett önköltségi szintre emelik a költségtérítéses oktatás díját. Ez a gyakorlatban akár maximumra emelkedő tandíjat – az állam teljes kivonulását eredményezheti az oktatás világából.
További probléma, hogy nincs nyilvános adat a felsőoktatás működtetéséről és a működéshez szükséges sarokszámokról. Nem tudjuk, hogy mi mennyibe kerül a felsőoktatás rendszerén belül, így azt sem, hogy milyen irányú és milyen mértékű fejlesztéseket kellene végrehajtani versenyképességünk fenntartásához. Ez két okból történhetett meg: vagy már most beláthatatlan következményei vannak a forráselvonásnak, vagy nem is készültek ilyen felmérések. Kijelentjük, hogy hatástanulmányok hiányában csak és kizárólag fiskális szempontokon nyugvó döntések születnek a felsőoktatás ügyében.
Mi, a Szolidaritás Mozgalom Ifjúsági Tagozata követeljük a Magyar Kormánytól, hogy tegyék nyilvánossá a felsőoktatási programot megalapozó tanulmányokat, valamint a hatástanulmányokat hogy lássuk: mi a valódi szándékuk! Ha a kormány fél a tömeges elvándorlástól, akkor ne a törvény erejével terelje karámba a fiatalságot, hanem tegye élhetőbbé Magyarországot! Alakítsanak ki olyan oktatási rendszert, ami valódi szolidaritással viseltet az hallgatók felé! Alakítsanak ki olyan felsőoktatási rendszert, ami öntudatra nevel, és teret enged az egyéni elképzeléseknek! Alakítsanak ki olyan felsőoktatási rendszert, ami politika-semleges! Teremtsenek a világpiacon is versenyképes egyetemeket, megfelelő külső és belső működési feltételekkel!
Azt már tudjuk, hogy az államtitkár asszony a szakmai szervezetekkel sem kommunikál, ezért nem lepődtünk meg, hogy mi petíciónkra sem reagált, ezért továbblépünk: egyenesen Orbán Viktorhoz, Magyarország miniszterelnökéhez fordulunk a továbbiakban.
Budapest, 2012. július 23.
Magyar Szolidaritás Mozgalom Ifjúsági Tagozata

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.