2012. július 25., szerda

Romaügy


Cigánytorta        
Szerző: Villás Lajos
/ 2012. július 17. kedd
A rendszerváltás óta minden politikai párt arra a következtetésre jutott, hogy a magyarországi cigányságra költött milliárdok felesleges pénzkidobásnak számítanak. Beszélnek már százmilliárdról is, és arról, hogy bizony változás a témában semmi nincs. Abban megegyeznek, hogy az eddigi módszer tovább nem folytatható, valami mást kell kitalálni. Nem ám a cigányok megsegítésére, NEM! A pénzek lenyúlására, mert eddig bizony az történt, csak a technika változott mindig.

Elszórt pénzek
Már nagyon sokszor beszéltem arról, mennyire felháborodtam, amikor az egyik politikus a következőket mondta: „A cigányokra szánt pénzekből van egy gyönyörűszép torta. Abból ti, cigányok, nem esztek! Az a mienk, abból nem adunk!”
Az EU a romák felzárkóztatására már a csatlakozás előtt igen szép pénzeket küldött Magyarországnak. Voltak is programok, amelyekkel aztán elkábítottak mindenkit. Nagy mesterei voltak a pénzek eltüntetésének a politikai pártok, és ebben egyet is értettek. Nem arról volt itt szó, hogy ki nyúlja le a lóvét, a jobb- vagy a baloldal, a lényeg, hogy a torta szépen feldíszítve mindig az ő asztalukra kerüljön.

CSAPONGNAK A GONDOLATOK.

Belépünk az EU-ba, a nagy, közös EURÓPA HÁZBA. Megyünk majd mi is, cigányok – gondoltuk. Lesz végre jó életünk, munkánk, lakhatásunk, gyermekeinknek színvonalas oktatás. Már megismertük, hogy a Fidesz és a vele szövetségben lévő Lungo Drom milyen módon tettek partvonalon kívülre. Megismertük azokat a roma tragédiákat, amelyek megrázták a világot. A menekültek között voltak olyanok is, akik végül Franciaországban kötöttek ki, de előbb holmi lerobbant kultúrházakban meg barakkokban voltak elszállásolva, mert otthonaikból szökniük kellett. A menekülteket – akik után már akkor is utánanyúltak az illetékesek – maga a miniszterelnök meg a Lungo Drom vezetője hazudtolta meg. A Kanadában védelmet kérőket elkezdték deportálni. Jöttek vissza a megaláztatásba, a keserűségbe és a nyomorba.

TEGYÜNK A RASSZIZMUS ELLEN!

Így hangzott az MSZP választási szlogenje. Voltak is azonnal programok, nem is akármilyenek. Óriási kampányba kezdtek. Pénz volt a romákra, jött abból annyi, hogy nem győzték „elpályáztatni”! Nagyon szép volt, amikor napvilágra került, hogy négyszázötven fő részére ANTIDISZKRIMINÁCIÓS képzést indítanak. Volt nagy öröm, hiszen a beharangozások szerint azok, akik ezen a tanfolyamon részt vesznek, állami intézményekben kapnak majd munkát, és segítik a hivatalokat abban, hogy DISZKRIMINÁCIÓMENTESEN működjenek. Az ország minden részéből jöttek az emberek, az élet minden területéről. Be voltak vonva még a MUNKAÜGYI KÖZPONTOK is! Jaj, de szép látványterv volt!

EURÓPA ÉS A VILÁG ÁTVERÉSE

Az akkori Magyar Köztársaság Parlamentjében azon a napon a képviselői székekben szinte mindenütt „FEKETE EMBEREK” foglaltak helyet. Lehetett ám hallani, hogy na, „Megkezdődött a Parlament elcigányosítása. Most majd ők hozzák a törvényeket.”
Soha nem fogom elfelejteni, hogy a nevem az egyik padban, az első sorokban, valahol a szélen, egy kis táblácskán, jól láthatóan volt elhelyezve. Büszke voltam, hiszen abban a házban lehettem, ahol Deák Ferenc és a nemzet más nagyjai egykoron megszólaltak és az egységről beszéltek. Lám, bekövetkezett, jön egy szebb világ – gondoltuk négyszázötvenen.
Köppen Jürgen, az EU nagykövete, Keleti László romaügyi államtitkár és mások ültek középen. Nagy szavak, óriási beszédek, egy szebb, jobb jövő felvázolása és ígérete annak, hogy ebben az országban most már aztán SOHA TÖBBÉ NEM LESZ MEGENGEDETT A RASSZIMUS! Sokan még könnyeztek is. Átadták az oklevelet, jó munkát, sok sikert kívántak. Peregtek a kamerákban a felvételek és a mikrofonok nem győzték a sok-sok nyilatkozatot. Mi meg vártunk, vártunk a munkalehetőségre, a nagy megmérettetésre.

A PÉNZT ELKÖLTÖTTÉK!
A MUNKAHELYEKBŐL NEM LETT SEMMI!
ISMÉT ÁTVERTEK!

Abban a pillanatban, ahogy aláírták az EU-tagságot, a romákra meg az ANTIRASSZISTA programokra már nem volt szükség. Kaptunk egy értesítést, hogy a tanfolyam nem esik a FEOR alá, ezért a kiadott oklevél munkavállalásra nem jogosít.

JÖTT AZ A BIZONYOS NYOLC ÉV…

…és szinte semmi nem változott. A nyomor lett egyre nagyobb, egyre elviselhetetlenebb. A kormány és a vezető politikusok eltűrték, hogy megalakuljon egy rasszista, antiszemita párt, és annak félkatonai szervezete, a Magyar Gárda. Árnyékra nem vetődünk – mondta az MSZP képviselője, Lendvai Ildikó. Aztán kiderült, hogy ez az árnyék túlnőtt az MSZP-n és túlnőtt minden máson is. Állítólag ismét milliárdokat szántak, de csak szántak a romaprogramokra, de abból mi egy fillért sem láttunk, legfeljebb a KÖZMUNKAPROGRAMOK indultak el. Út a munkába, ahova soha nem értünk el. Ma sincs ez másképpen!

NAGY ÁTVERÉS A FIDESZ ROMAPROGRAMJA

Első lépésben megismételték mindazt, amit megtettek 1998-ban is. Kanadát jól átverték, sikerült bemagyarázniuk, hogy Magyarország biztonságos. Mi pedig hallgatunk, egy büdös szót nem szólunk, nem megyünk ki az utcára, nem kürtöljük szét a világban, hogy már megint átverték Európát és becsapták a VILÁGOT is!

PROGRAMOT LOPTAK?

Emlékezzünk csak! Lesz majd egy olyan roma foglalkoztatott kör, aminek az lesz a feladata, hogy az állami intézményekben megakadályozza a rasszizmust, segítse őket abban, hogy diszkriminációmentesen működjenek. SPANYOLVIASZ, amit most ismét a pofánkba vágnak. Előbb kétezer (elsősorban) asszonyt akartak foglalkoztatni, majd a létszámot ezer főre csökkentették.

SZOCIÁLIS ASSZISZTENSEK

lehetnek, ha elvégeznek egy tanfolyamot körülbelül hat hónap alatt. Elkábítani egy tömeget, elhitetni velük, hogy mindenféle előképzettség nélkül – érettségi sem szükséges – ezt a munkakört majd elláthatják! Emberek, akiknek az írással, olvasással is gondjaik lehetnek, hiszen többségük képzetlen. Hat hónap alatt hogyan fogják behozni azt a hátrányt, ami ehhez a feladathoz szükséges? Hogyan fogják fogadni az intézmények dolgozói, a képzett, diplomás pedagógusok, gyermekvédelmi előadók, védőnők, de ők maguk is, akik ilyen faladatot látnak el? Megannyi kérdés, és válasz nincs. De nincs még konkrét hír sem arról, hogy mikor indul a tanfolyam, azokra kiket vettek fel és konkrétan mik lesznek azok a munkafeladatok, amit majd el kell végezniük.

CSAK MORFONDÍROZOK,

azt még ma szabad! Lesznek majd roma asszonyok, akik kimennek a családokhoz és elkezdik felmérni a létszámot, az iskolai végzettséget, a betegségeket, és mindazon kérdésekre keresik majd a választ – rejtetten, mert tudni nem fognak róla –, amelyekkel a következő választásokon akár az is előfordulhat, hogy a voksoláson nem vehetnek részt. Törvény van rá, hogy ha két orvos kimondja, hogy politikai kérdésben nem dönthet valaki, akkor kap egy cédulát, vagy azt sem, és már meg is fosztották alapvető jogától anélkül, hogy tudna róla. Írtam már erről a NUMERUS CLAUSUS című blogomban, de érdekes módon a romák akkor sem figyeltek fel erre.

ROMA STRATÉGIA,

vagy a pénzek ismételt lenyúlása? Ahogy elnézem, változás továbbra sincs. Van viszont KÖZMUNKA éhbérért, a csókos haverok földjein, és megkezdődnek majd a stadionépítések, miközben a foci is a béka feneke alá került. Szerintem az EU-ból érkező milliárdok, amiket a romák támogatására szántak, valahogy így válnak köddé és vesznek a semmibe.

Arról a bizonyos tortáról a hab ismét a vezető politikusok szája szélét fogja díszíteni.
A tetején pedig ott lesz a közismert „marcigány” is.

Budapest, 2012. VII. 12.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.