2012. július 17., kedd

Mi újság van Belgiumban? Egyetlen nap terméke



A Dernière Heure írja júl. 16-án:

-         Valami nem stimmel a demokratikusan választott képviselőinkkel. Fiaik, lányaik, házastársuk  szintén «demokratikusan megválasztott» képviselő. Flandriában 10 %-ukat érinti (és minden 4 polgármester közül 1 politikuscsaládból való), Vallóniában  a gusztustalan álláshalmozáson kívül 2 negyedik generációs, 9 harmadik generációs és 16 második generációs politikust is találunk. A dinasztikus politikai vállalkozás kezd túlzottan is elharapózni!

-         Költségvetés. 78 milliárd eurós megcsúszást kell korrigálni a 110 milliárddal flörtölő költségvetésben, ehhez járul hozzá 25 milliárd «Görögország megsegítésére» (valójában a nemzetközi finánctőke zsebébe tömni). Új megszorítások jönnek.

-         Vizsgálat az állambiztonsági szerveknél csalás és sikkasztás tárgyában. Márciusban gyanúsan sok és nagyösszegű kifizetéset eszközöltek ügynökök, informátorok fizetésére. Kiderült, a buzgó üldözés közepette a biztosok magukról sem feledkeznek meg. Azt persze nem lehet tudni, mennyiből és mennyit is kapnak a besúgók ...

-         Az ingatlanpiac stabil. Stabilan drága. Ahhoz, hogy házat vegyünk átlagosan 228.525 eurót kell legombolnunk, egy lakás ára pedig 198.782 euró. Sem drasztikus emelkedés, sem csökkenés nincs. A 2008-as subprime-válság óta azonban nehéz kölcsönhöz jutni, a feltételek szigorodtak. Az egyre több rosszul fizetett vagy szerződéses munkás fizesse csak a piaci lakbéreket.

-         A különösen hideg és esős nyár miatt nem csak a nyaralók panaszkodnak, a vendéglátóipar is. Hogy átvészeljék a nehéz időket, virágzik a feketemunka. Állítólag a forgalom fele zajlik „schwarzban”. Feketén főznek, feketén mosogattatnak, s ki tudja, milyen furfangot találnak még ki költségeik csökkentésére! Ha nem, a kulcsot lehet a lábtörlő alá tenni.

-         Sylvio egy olvasói levélben méltatlankodik: «Valami bűzlik Dániában! A világ legnagyobb 500 multinacionális cége 2011-es teljes forgalma 13,2 %-kal nőtt az előző évhez képest, tiszta hasznuk 1.600 milliárd dollár, miközben egyes államok csődbejutnak, mások nyakig ülnek az adósságban».  A válság ellenére, vagy éppen amiatt…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.