2012. július 22., vasárnap

Kína-levél – 382. sz.


Kína-levél – 382. sz. 2012. júl. 1.
Levelünk első részét az (ezután megjelenő 83.sz.) Nemzetközi információkban közöljük ezúttal.
A màsodik rész.
Kétrészes cikkben mutatjuk be, hogyan sikerült a foshani Honda-művekben a dolgozóknak kvázi megduplázni a fizetésüket egy év alatt (1200-ról 2300 yüanra) és éves kollektív bérszerződést kiharcolni.

A Honda dolgozóinak béremelése
Huang Yinglai cikkének első része. Elmondja, hogyan zajlott 2011-ben a második bértárgyalás a Hondánál a 2010-es nagy sztrájk után. A Fórum nem hivatalos folyóiratában publikálta, a kollektív tárgyalások tárgykörében. A második rész a következő «Levélben» fog megjelenni.
2010 májusában a CHAM (a Honda gépkocsigyártó alkatrészüzeme) dolgozói Nanhaiban (Guangdong) sztrájkoltak az elégtelen bérek miatt, melyet multilaterális tárgyalásokkal rendeztek. 2011 március 1-én a CHAM két szociális partnere megtartotta a kollektív tárgyalások gyűléseinek harmadik ciklusát a 2011-re vonatkozó béremelésról. Több intenzív vita és tárgyalás után a két oldal kompromisszumot kötött: a dolgozók jövedelmét 611 yüannal emelik 2011-ben a 2010-es 500 yüanon felül. A 611 yüanos emelésben 561 yüan béremelés és 50 yüanos prémiumemelés található. (Tájékoztatásul, az átlagbér a Hondánál a sztrájk előtt 1200 yüan volt, kb. 120 euró)
Nagy ugrás előre vagy  stabil emelkedés?
Febr. 25-én a két szociális partner második összejövetelét tartotta, melyben a dolgozói képviselet új, 880 yüanos béremelést kért 2011-re. A márc. 1-i tanácskozás erről vitatkozott. A résztvevők között volt a CHAM japán vezetése, a külső szakszervezeti képviselők, a vállalatiak és néhány más alkalmazott, több, mint 40 személy. Ito, a CHAM japán vezetése részéről a szimpla dolgozók számára 530 yüanos bázisbéremelést javasolt, vagyis 27,7 %-ot, ami 6 %-kal volt több a vállalat kezdeti ajánlatánál, a többi bérek pedig ezzel arányban nőnek. Azonban ezek még mindig jóval kisebbek a dolgozók által kértnél.
Ru Huimao, a CHAM általános igazgatója magyarázata: «ha a munkások bére 880 yüannal emelkedne egyszerrre, vagyis  46,1 %-kal, túl nagy arányú lenne ahhoz képest, ami a vállalatnak elfogadható. Pláne, hogy béreket a múlt évben emeltük már 500 yüannal, ezévben ugyanez megismételve nehéz terhet jelentene a cégnek.»
Ugyanakkor a dolgozók képviselői, akik részt vettek a tanácskozáson, a magyarázatot kétségesnek tartották. A múlt évi vállalati eredmények jobbak voltak az azt megelőzőnél. «Csak 500 yüannal emelni a béreket, úgy tűnt, mint a vállalat becsületes eljárásának hiánya.», mondta egyik szakszervezeti felelős. Egy másik dolgozó ezt nyilatkozta: «A százalékban meghatározott emelés azért tűnik túl soknak, mert a kinduló bérek összege túl alacsony». A vállalatvezetés ajánlatát a vállalati szakszervezet azonnal elutasította. Azt kérte, hogy tanácskozhassanak a dolgozók képviselőivel egymás között.
Ádáz vita után a két oldal elfogadta a 200 yüanos emelést a dolgozói alapfizetés részeként, pluszban a vállalat ajánlatán felül, összesen tehát 731 yüant. (folyt. köv.)

65 évre emelkedő nyugdíjkorhatár?
A Xinhua hivatalos ügynökségi jelentés közli (júl. 2.) a Munkaügyi és Szociális ügyek Minisztériuma szakértői javaslatát. Ez már júniusban megjelent, de Pekingben a népesség elöregedéséről tartott fórumon újra felvetették, hogy a nyugdíjkorhatár 65 évre kellene emelni. He Ping kormányzati hivatalvezető 2016-tól szerint fokozatosan hathavonta emelkedne.
Jelenleg a férfiak korhatára 60 év, az alkalmazottak közül a nőké 55 év, a munkásnőké 50. A népesség elöregedését bemutató érvelés: ma 178 millió állampolgár idősebb 60 évnél, ez a szám pedig emelkedni fog, miközben a munkaképes állampolgároké csökken. De érvelnek  az európai országokban születéskor várható élettartammal is (jól ismerten…), ahol már meglépték ezt a reformot, vagy pedig nyugtalanító számok publikálásával (dollármilliárdok ezrei hiányoznak majd a nyugdíjalapokban!)…
Nemrégen a Munkaügyi Minisztérium kénytelen volt enyhíteni rajta a méltatlankodással szemben: nincs azonnali módosítás, jelentette a Zsenmin Zsipao-nak (Népújság, jún. 20.). Chu Fuling, a ‘szociális háló kutatóintézet’ vezetője a nyugdíjkorhatár 65 évre emelését választható lehetőségként ajánlja, nem kötelezően, avégett, hogy a társadalmi zavargásokat el lehessen kerülni.
Tömegtüntetések egy kohászati üzem terve ellen
Jún. 30-án egy rézérc feldolgozó üzemi projekt (Szecsuán tartományban, Shifangban) aláírási ceremóniája volt a háromnapos erőszakos tüntetés kiinduló helyszíne. Több tízezer lakos, sok fiatal, diák ütközött meg a rendfenntartó erőkkel követelve a Hongda magánkézben lévő ipari csoport 1,5 milliárd dolláros projektjének visszavonását. Az ok: félelem a vízkincs kirablásától és a lakosság egészségének veszélyeztetésétől.
A fenyegetés, megtorlások és letartóztatások sem használtak: «Nem félünk a hatóságoktól, nem hátrálunk soha», mondja egy 18 éves eladónő. Miután bejelentették a projekt felfüggesztését, a város kommunista párttitkára és a hatóságok végül is az üzem építését érvénytelenítették (Reuters, júl. 3.). Ez volt a harmadik alkalom, hogy a lakosság ellentmondott a hatóságoknak a veszélyesnek ítélt ipari (nevezetesen vegyipari) projektek ellen a jelentős városok tőszomszédságában.
A migráns dolgozók tüntetései
Zhongshan egyik járásában (Guangdong tartomány), ahol számos konfekcióüzemet állítottak fel több tízezer vidékről érkezett migráns dolgozóval, jún. 25-én tüntetés indul a városi rendőrkapitányság előtt egy 15 éves migráns fiatal megveretése elleni tiltakozásul (a fiatalok közti civakodás után biztonsági őrök avatkoztak be).
Mikor a rendőrség gumibotokkal fel akarta oszlatni a tömeget, többezres tömeg özönlötte el a teret egész éjjelre. Másnap tízezren lettek és be is kerítették a helyhatóság épületét. A hatóságok így hát elhatározták, hogy nagyobb rendőségi erőt vetnek be a szomszédos városokból is érkező migránsok egyre növekvő demonstrációja felosztására.
Nyilvánvaló, nem a 15 éves fiatal könnyű sérülése az oka a feszültség egy ilyen mértékű növekedésének. Sokkal inkább az a diszkriminatív helyzet, amely  a migránsokra vár társadalombiztosítás hiányában, lakáshoz jutás nélkül, vagy azzal az oktatással, melyet csak a városi gyerekek élvezhetnek. A feldolgozóiparban a munkakörülmények romlása (a hatóságok eléggé diszkrétek a témában)  bármiféle incidenst előidézhetnek, ami a robbanáshoz vezethet …

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.