2012. július 28., szombat

LONDON: olimpiai vagy ... ostromlott város ????




A 2012-es Nyári Olmpiai Játékok júl. 27-én kezdődtek és aug. 12-ig tartanak Londonban. Ez az első olyan város, mely (1908 és 1948 után) harmadszor fogadja a Játékokat.   

A biztonságot, antiterrorista hisztéria kíséretében, az utcán állandóan tankok őrzik, az épületek tetején géppuskafészkek, rakétavetők, a levegőben helikopterek, a vizeken őrhajók, s 40.000 embert mozgósítottak a „demokrácia » kapitalista védelmezői. A több évtizede  a világ minden táján harcban álló «szabad világ» kreálta a hisztériát, a félelmet és most eljátsza a veszélyben forgó áldozatot.
Érdekes, az Olimpiai Bizottság hogyan mehetett bele, hogy egy ostromlott város körülményei között rendezzék a játékokat, és az összesereglett sportolók sem tiltakoznak?
Ideértve a sportot is, az egész tőkés világ ostromlott erőd, saját imperialista uralkodásának, fosztogató, agresszív politikájának, kizsákmányolásának gyümölcseként. Az amerikai-NATO-nyugati nagyhatalmi világ fél…
RoRo

Közlekedés
A 7,5 milliárd eurós (6,5 milliárd fontsterling) beruházás ellenére káosz fenyegeti. Állandóak a késések, csúcsidőben több órás a várakozás, A tömegközlekedésben sztrájkok készülődnek (a metró dolgozói már elérték a túlmunka kompenzálására 850 £-os prémiumukat, a buszsofőrök még várják, mert az olimpiát kiszolgáló 21 társaság elutasította 500 £-os prémiumkérésüket; a legnagyobb szakszervezet, a UNITE konzultált bázisával és sztrájkra készül)..
Biztonság
690 millió euró (553 millió £) költséggel mobilizáltak 17.000 katonát, 12.000 rendőrt, 13.200 biztonsági őrt és 3.000 önkéntest. Ehhez adjuk hozzá a főváros biztonsága érdekében készenlétben álló harci repülőket, tengeri hajókat, a 690 millió euró (553 milli £) értékű föld-levegő rakétákat. (Két héttel a nyitás előtt a G4S nevű biztonsági alvállalkozó közölte, hogy nem tudja a szükséges 10.400 őrt garantálni – 10-20 millió £-os büntetés vár rá, mert nem teljesítette 284 millió £-os kötelezvényét –, s így a hadseregből kell biztosítani 4.700 kiegészítő személyt).  
Wenlock és Mandeville, a Játékok hivatalos kabalafiguráinak 89 millió £-t kellene hozzanak. Egy dolgozói érdekvédő szervezet felfedte, hogy gyalázatos munkakörülmények között készítették őket – Kínában (a naponta alig 7 eurót kereső munkások 120 óránál is többet dolgoztak havonta, messze a legális munkaidőn felül, káros vegyianyagoknak kitéve, védőfelszerelés nélkül). Botrán: az Olimpiai Bizottság etikai elveket csak hirdeti, de betartására fütyül. Gyanús kambodzsai Adidasok is ugyanezt a vádat támasztják alá (a Phnom Penh melletti üzemben napi 10 órát dolgoznak havi 120 dollárért, vagyis 98 euróért). A Londonban nem kevesebb, mint 115 milliónyi bevételt remélő Adidas azt bizonygatja, hogy megfelel az Olimpiai Bizottság követelményeinek…
Feketepiaci belépőjegyek
A hivatalosan jegyet vásárlóknak ez 25- 1.230 euró közötti összegbe kerül, de a Sunday Times (álcázott) riporterei 54 ország 30 ügynökségével kapcsolatva lépve kiderítették, hogy vannak meg jegyeik – aranyáron, illegálisan (pl. a hivatalos szerb eladó 1.500 jegyet kínált 99.000 euróért).
Bádogváros  a személyzetnek
«Spartakuszi körülmények» várnak azokra, akik a takarítást végzik az olimpiai helyszínén. Pangó víz által elöntött konténerekben tizesével alszanak – ezt persze a nagyközönség nem láthatja. Nagyszámban külföldről jöttek, egy WC jut 25 emberre, egy zuhanyzó 75-re. Ezért fizetnek napi 18 £-t (22,14 euró). A «táborozást» intéző vállalat azt állítja, az időszakos elszállásra vonakozó rendelkezések szerint járt el. Egyik vezetője: "senkit sem erőltetünk, hogy maradjon. Ahonnan ezek az emberek jönnek, nagyon magas a munkanélküliség, örülnek, hogy jöhetnek."
Szponzorok
Közöttük van az 1984-es bhopali (India) katasztrófa okozója, a Union Carbide utóda, a Dow Chemical (a toxikus gáz 3500 áldozatot követelt azonnal, ezután 15000-en a belélegzett gázok miatti betegségekben pusztultak el, egészében 800.000 embert érint). A tiltakozások ellenére a Dow Chemical megmaradt szponzorként.

(adatok a Le Vif hetilapból)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.