2012. július 4., szerda

Nyomorultak



A vidéki kisvárosban alig 50 m²-es lakásra évekkel ezelőtt felvett  5 milliós hitel ma 11 millióra nőtt. Egy ideig még lehetett törleszteni, majd amikor fokozatosan emelkedni kezdett (ma már 120 ezer lenne), lehetetlenné vált a 80 ezer ft-os minimálbérrel.  Szóba sem jöhet a forintalapúra átváltás,  ebből a bérből megélni sem lehet…
Másik kisváros. 4 éve 4 millióft-ot vett fel lakásfelújításra. Havi 20 ezerrel kezdte törlesztését («nehezen, de sikerülni fog!», mondta), ma 60 ezer. Ha – a kormány legutóbbi «adósmentő akcióját» kihasználva egy összegben kifizetné, 5,8 milliót kellene letennie az asztalra. Nyugdíjas, nincs megtakarítása. 
«Bedőlt hiteles vagyok, a bank már árverésre bocsátaná a házunkat. Az egyetlen megoldás az lenne ha havi 120 000 Ft-ot fizetnénk, de ezt nem tudjuk teljesíteni. A felvett 7 000 000 Ft-ra  14 000 000 Ft-ot kérnének. Kérem, ha valaki tud esetleg valamilyen megoldást arra hogy ne veszítsük el házunkat, írjon. Előre is köszönöm.» Vajon hol  tart most ez a hiteles, magvan-e még a háza?
2002-2003-tól a támogatott hiteleket fokozatosan kivezette az állam. Banki szakember még 2011-ben: «Nincs vészhelyzet a magyar bankszektorban a svájci frank rohamos erősödése miatt». A bankszektorban nem is volt.
Annak nincs megoldás, aki bérből él. Csak a túlélje valahogy.
De a bankszféra, a rablást lehetővé tevő politikusok közönséges bűnözők, akiket börtönbe kell csukni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.