2012. július 29., vasárnap

Nemzetközi információk


Nemzetközi információk
ùj széria 84. sz. (453)



PORTUGÁLIA




Nemzeti mozgalom a trojka (IMF-EU-EKB)  memorandumának visszavonásáért

http://proibicaodosdespedimentos.blogspot.com

Correspondência para: R. de Santo António da Glória, 52-B, cave C, 1250 -217 LISBOA


Szakítás a trojka memorandumával – azért, hogy a portugál nép vegye kezébe sorsa irányítását az iskolákban, az egészségügyi intézményekben, önkormányzatoknál, s minden munkahelyen

Pedagógusok ezrei tüntettek egységben legnagyobb szakszervezetükkel, a FENPROF-fal és egyhangùlag megerősítették: «Tanítani akarunk, nem kivándorolni!»

Mobilizációjuk az első válasz a pedagógusok ezreit elbocsátani szándékozó kormányintézkedésre, mely a közoktatást szétzilálja, eltorzítja a trojka követelte memorandum költségvetési megnyirbálásaival (az oktatás büdzséjének a GDP 5,1%-ról 3,8%-ra csökkentésével).

Hasonló az orvosok helyzete – miután történelmük legnagyobb sztrájkját  vitték véghez –, követelik előmenetelük tiszteletben tartását, képzésük garanciáit, minőségi munkájuk feltételeit. Szakszervezetükkel együtt nem fogadják el mindezek felcserélését a ’legolcsóbb’ kritérium alapján a kiválasztott vállalkozásokkal kötendő egyéni szerződésekre.

Az ápolók mozgalma is megtagadja a trojka memorandumát, melynek következtében  – ugyanilyen kritérium alapján – órákban meghatározott időszakos munkára akarják felvenni őket.

Ahogy Paulo Mendo, a PSD (szociáldemokrata) kormány volt egészségügyi minisztere megerősíti: «ami a világ egyik legjobbjának és legolcsóbbjának tartott egészségügyét ezer millió eurós költségvetési csökkentés követelésével meg akarja semmisíteni, azt ùgy hívják, hogy trojka».

Ez a két esemény megerősíti azt, amely minden korábbi dolgozói mobilizáció és ellenállás része (ideértve a szakszervezeti tömörülések két utóbbi nagy sztrájkját is): nemzeti mozgósítás kell a portugál dolgozók munka és szociális jogainak garantálásáert, visszaszerzéséért, és a trojka memorandumával való szakításhoz, a kormány lemondásához és a dolgozó népet képviselő kormány felállításához.

A «trojka» a hangsùlyt arra a követelésre fekteti, hogy a kormánynak még kevesebbet kell szánnia a közszolgáltatásokra. A tisztviselői bérek és a nyugdíjak megnyirbálásával akarja betömni a pénzügyi szervezetek milliárdos megsegítésével okozott lyukat a költségvetésben. Ezt az Alkotmánybíróság is illegálisnak minősítette. A trojka most pedig a munka törvényeit, főként a kollektív szerződéseket vette célba.


A «Mozgalom a trojka memorandumának visszavonásáért» koordinációja megerősíti eltökéltségét egy valódi szocialista politika megvalósításáért, ezért a célért az osztály egységfrontjának ùtján járó munkásaktívák hálózatát hozza létre.

Lisszabon, 2012 jùl. 16.


BURUNDI



Országos konferencia a kávé-ágazat újraállamosításáért


A Tribune Libre des Travailleurs 43-as számában publikálta a Commune Buyengero termelői panaszát a kávé árának eséséről. Mára pedig – az ágazat privatizálása miatt – 1 kg felvásárlárlási ára 490-ről 300 burundi frankra csökkent.

A kávé-ágazat újraállamosításáért alakult ideiglenes bizottság júniusban felhívta az ország mértékadó személyiségeit tanácskozás megtartására e témában.

«… kampányt folytatunk annak érdekében, hogy konferencia kezdődjék az állam exportbevételének több mint 80 %-át biztosító kávéágazat újraállamosításáról. A teljes szektort privatizálták a multinacionális vállalatok javára. Ez okozza azt, hogy az ország soha nem látott pénzügyi, gazdasági és társadalmi válságba került.

A Bizottság szerint az államosítás alapvető, életbevágó kérdés Burundi népe és országa számára. Költségvetésünk egyedül a nemzetközi intézmények igényétől függ, melyek a nép érdekeivel ellentétes, nyomorba és munkanélküliségbe vezető politikát diktálnak. Erőink egyesítése révén elérhetjük azt, amit a burundiak várnak tőlünk, békét és megélhetést.


A Bizottság részéről: Alexandre HAKIZUMUKAMA, Munkanélküliek Egyesülete

Paul NKUNZIMANA, a Parti des Travailleurs et de la Démocratie -PTD-TWUNGURUNANI elnöke

Jean-Marie NIYOMWUNGERE, Collectif des Associations Provinciales des Etudiants du Burundi–CAPE (Diákegyesületek)»


TUNÉZIA

Beszélgetés (első rész)

Hacine Abassi, az UGTT szakszervezeti tömörülés főtitkárával

“A forradalom kezdetétől az UGTT védte azt”

-         2011 decemberében megválasztottak főtitkárnak Tabarkában. Ezt a kongresszust a Ben Ali diktátort elzavaró forradalom másnapján tartottátok, tudomásom szerint az UGTT első demokratikus kongresszusaként a gafsai óta, amelyet az 1978 januári általános sztrájk kísért.

-         Hacine Abbassi: Először is meg kell mondanom, hogy nem ez volt az egyetlen demokratikus kongresszus – volt ilyen, annak ellenére, hogy a demokrácia éveken át hiányzott, az is előfordult, hogy a rendszernek a szakszervezeti vezetésre gyakorolt kontrollját sikerült megkerülni. A XVI. kongresszus pl. 1984-ben nagyon fontos volt, mert a kormány liberális fordulata, a nemzetközi intézmények strukturális kiigazításai ellen foglalt állást, mely Tunéziát a privatizációkra kötelezte. A gazdasági protekcionizmusról ekkor tért át az ország a liberális gazdaságpolitikára, amelyet az UGTT ùgy értékelt, hogy az az országot tönkre fogja tenni. A kormány nagyon is jól megértette, hogy az UGTT felemelte szavát ellene. El kellett hallgattatnia, le kellett tartóztatnia a szakszervezeti felelősöket, meg kellett ezt torolja. Nem volt ritka jelenség történetünkben. Ez a kongresszus még a Bourguiba-Mzali-kormány politikája ellen irányult. Attól kezdve, hogy a kormány és a nemzetközi szervezetek strukturális kiigazításai követelte liberális gazdaságpolitika elindult és a Ben Ali-féle államcsíny győzött, bizottság alakult, hogy az UGTT legitim vezetőit kerüljenek a szakszervezet élére. De ez csak egy manőver volt, és minden manőver természete olyan, hogy a dolgozóktól való eltávolodást szolgálja. Az 1989-es sousse-i kongresszus óta nem volt demokratikus szakszervezeti élet, a manipulációk és az eredmények meghamisítása lett a szabály.  Ez az oka annak, hogy az aktivisták nem hittek a választási hadműveletekben sem. Mert a főtitkár,  Ismail Sahbani (1) protezsálta lista «győzött» már a kongresszus előtt. De az UGTT belső aktivista ereje folytatta a korrupció és szolgalelkűség elleni harcot. Meg kell mondani, nehéz korszak volt, sok aktivistát vesztettünk, de a bázisunk ellenállt (a kongresszusokat rendre el kellett halasztani határozatképtelenség miatt). Sahbani távozása után a demokratikus élet helyreállt.

-         Az UGTT élő szervezet. Hosszú történelme bizonyítja, hogy a hatalom minden szándéka ellenére nem hasonult ahhoz, a dolgozók szószólója maradt.

        Minden olyan időszakban, melyben az UGTT erős volt, az ország jelentősen előre haladt;  és fordítva, az UGTT is válságba került, amikor az ország válságon ment keresztül – vagy azért, mert «befogták a száját», vagy mint az 1690-70-es években és a 80-as évek végén, amikor militarizálták. A hatalomnak sikerült elfogadtatni programjait bizonyos szakszervezeti vezetőkre támaszkodva. De a bázis struktúrájában sosem szűnt meg a szakszervezeti harc. Ez tette lehetővé, hogy az UGTT a motor szerepét játszotta az 1978-as általános sztrájkban, az 1986-os válságban és a forradalmi folyamatban is. A kezdetektől védte azt, helyiségeit rendelkezésre bocsájtotta, kereteket adott. Szektoriális sztrájkok előzték a regionálisokat, majd általános sztrájkba csapott, amely elkergette Ben Alit.

-         A tabarkai kongresszus 2011 decemberében számos határozatot hozott ami a gazdaságot, a privatizáció leállítását, az adósságfizetés megtagadását, a korrupcióval leszámolást, az igazságügy függetlenségét illeti, (Szíriával kapcsolatban) a nép önmeghatározását és mindenfajta idegen beavatkozást illetően. De az  Ennahda dirigálta koalíciós kormány nem követi ezt a távlatot, sem gazdasági téren, sem azzal, hogy ne nyújtson támogatást az imperialista erők szíriai beavatkozásába.

-         Mint minden kongresszus határozatai, a tabarkai esetében is az a célunk, hogy a leghamarabb teljesüljenek. Az ország gazdasága privatizációs politikára épült. Amit jelenleg követelünk, az ennek felszámolása, hiszen nemhogy munkahelyeket nem hozott létre, hanem éppen ellenkezőleg történt. Az államnak magának gazdasági szereplőnek kell lennie. A magánkézre adás vezetett a katasztrófához. Ahogyan követeljük, a Ben Ali-Trabelsi klán által megkaparintott vállalatokat vissza kell venni köztulajdonba. A tabarkai kongesszus óta nincs ùjabb privatizáció. Nem hagyjuk.

(1)  Ismail Sahbani jelenleg a forradalom alatt létrehozott sárga UTT szakszervezet főtitkára.



Cicr – 28, rue des Petites Ecuries 75010 Paris
Tél : 06 86 02 22 04
E-Mail : comiteintercontrelarepression@voila.fr


2012. jùl. 24-i kommüniké

Tárgy: szakszervezetellenes megtorlás Guadeloupe-ban

A Cicr, a Nemzetközi Bizottság a Megtorlás Ellen (a szakszervezeti és politikai jogok védelmében) jún. 5-én levelet intézett Christiane Taubira igazságügyi miniszterhez, a guadeloupe-i szakszervezeti felelősöket és aktivistákat, különösen az  Union générale des travailleurs de Guadeloupe (UGTG) tömörüléshez tartozókat ért megtorlás ügyében.

Franciaországban több, mint ezer munkásaktíva és demokrata már korábban a miniszterasszonyhoz fordult, ezzel egyidőben a Cicr összejöveteleket tartott Lyonban, Nantes-ban, Párizsban, Lille-ben, Limoges-ban az UGTG főtitkára, Elie Domota jelenlétében. A szakszervezeti mozgalom kifejezte mélységes aggodalmát eme megtorláshullám kapcsán, kérte azonnali leállítását – megfelelően a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) konvencióinak, melyet Franciaország is aláírt.
Hélène Rubinstein-Carrera, a Cicr keretében működő ügyvéd több hete kapcsolatba lépett az igazságügyi minisztériummal, hogy a Cicr és a szakszervezetek delegációját fogadják.

Az idő sürget. Elie Domota beszámolt, hogy az UGTG 77 felelősét és aktivistáját idézték 2012 első félévében bíróság elé. A minisztériumnak – annak kérésére – benyùjtottuk a kérést, de telefonhívásaink és írásbeli érdeklődésünk ellenére még mindig nem jelölték meg a delegáció fogadásának időpontját. Ezúton ismételjük meg kérésünket küldöttségünk fogadására.

Gérard Bauvert, titkár



Kapcsolattartás
Informations internationales
Entente internationale des travailleurs et des peuples
87, rue du Faubourg-Saint-Denis 75010 - Paris -France
Tél : (33 1) 48 01 88 28Fax : (33 1) 48 01 88 36 E.mail eit.ilc@fr.oleane.com




Directeur de la publication : Daniel Gluckstein - Imprimerie Rotinfed 2000, 87, rue du Faubourg-Saint-Denis, 75010 Paris (France) - Commission paritaire n° 0713 G 82738
Edité par “Les Amis de l’Entente”, 18, allée Colbert, 78470 Saint-Rémy-lès-Chevreuse

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.