2011. november 21., hétfő

Dörgedelmes kritika az ILO-tól

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) tizenhárom oldalas dokumentumban kritizálta a magyar Munka Törvénykönyvének tervezett módosításait. Az ENSZ szakosodott szervezete a konföderációs szakszervezeti vezetők felkérésére tanulmányozta a jogszabályterveket. Az ILO egyebek mellett hiányolja a szociális párbeszéd garanciáit, a véleménynyilvánítás szabadságát, a nő és férfi munkavállalók közötti esélyegyenlőséget és a szakszervezetek működésének feltételeit.

Az ILO memorandum fordításából kiderül, hogy nemzetközi mércével enyhén szólva is aggályos a szociális párbeszéd hiánya az új Munka törvénykönyvéből, ezért a hivatal sürgeti a magyar kormányt és az érintett munkavállalói és munkáltatói szervezeteket, hogy továbbra is vegyenek részt a munkaügyi törvények reformjáról folytatott konstruktív párbeszédben. A szólásszabadság korlátozása különösen nagy aggodalmat keltett a nemzetközi szakértők körében, ezért határozottan felszólítják a kormányt, törölje el az ide vonatkozó passzust. Az ILO általános diszkriminációra utaló kitételeket is talált a tervezetben, ezért szükségesnek tart egy általános diszkrimináció mentességet előíró záradék csatolását is.

A nemzetközi grémium a jogok korlátozására és megszüntetésére vonatkozó részét egyszerűen értelmezhetetlennek és különösen veszélyesnek tart, ezért azt javasolja, hogy a „személyes jogok” definícióját és annak egyértelműen lehatárolt hatályát vegyék be a javaslatba, vagy vegyék ki ezt az egész rendelkezést a tervezetből.

Az ILO megítélése szerint az új Munka törvénykönyvben több helyen is sérül az egyenlő bánásmód és az esélyegyenlőség a férfi és a női munkavállalók esetében. A hivatal ezért javasolja, hogy kerüljön be egy általános diszkrimináció mentességet előíró záradék, mely utal azokra az alapokra, amelyek a jelenlegi esélyegyenlőségi törvényben szerepelnek, melyet Magyarország is ratifikált.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.