2011. november 3., csütörtök

Válság és megoldás

Pánik az imperialista vilában Papandreu bejelentése nyomán arról, Görögország népszavazáson dönt majd saját sorsáról.

Sarkozy és Merkel fenyegetőzik és zsarol a 6. „támogatórészlet” utalásának leállításával, most már nyíltan fütyülve a népek-nemzetek egyetemes jogára önrendelkezésükről, szuverenitásukról. A demokrácia minimumára is fittyet hányva a francia és német nép nevében akarják móresre tanítani a bűnös görögöket – mintha nem a pénzügyi világot és a spekulánsokat, a haszonlesőket szolgálná az összes „mentési terv”, „szigorítási program”, költségvetési kiadás, deficitcsökkentés, adósságcsökkentés egész Európában! Itt lóg ki a lóláb: a görög adósságnak, melyet nem a nép csinált, nem ő profitált belőle, 2/3 része magánbankoktól származik, melyet a népek hátán halmoztak fel.

„A lázadó tömegek számára egyébként valóban elviselhetetlennek tűnnek a terhek, főként az adóterhek. Két hónap alatt harmincöt új adó bevezetéséről döntöttek. Nem telik el nap, hogy ne sarcolnák meg az embereket» mondja Dimitrisz Katszikasz, a tekintélyes athéni agytröszt, a Hellenic Foundation for European and Foreign Policy (ELIAMEP) munkatársa. «Titkárnők fizettek nominálisan több adót évente, mint megannyi milliárdos»; «az elmúlt fél évben ötvenmilliárd eurót vittek ki belföldiek az országból. A történelemben példátlan méretű vagyonkimenekítés ment végbe a kormány és a külföld szeme láttára»; «a nemzeti vagyon egy jelentős része külföldi kézre kell, hogy kerüljön», stb.

«Radikálisan csökkenteni kell a költségvetési kiadásokat, az egészségügy, a felsőoktatás és a nyugdíjrendszer átfogó reformra szorul, gazdasági növekedést kell produkálni» – mondják. A kiadások csökkentése azt jelenti, be kell zárni iskolákat, köztisztviselőket éhbéren tartani; a reformok működésképtelen és magánkezekre juttatott kórházakat jelentenek, olyan költségeket, melyeket nem lehet megfizetni; a gazdasági növekedés pedig azt jelenti, adócsökkentést a tőkének, a bérek lenyomását, hogy „versenyképesebbek” legyenek. Ugye, ismerős ez nekünk is?

A kis Görögországnak – amelyet eleve «véd a NATO» – pedig nagyobb létszámú hadseregre van szüksége, mint a magának Németországnak! Erre van pénz.

Hát mindezt el kellene tűrniük?

Mennek a találgatások: Papandreu taktikázik csak, hogy saját bőrét mentse; a referendumra nem is kerül majd sor; saját pártjában sem támogatják; alkotmányellenes; el se mennének az emberek, stb. – de azt ki mondja már ki, hogy minden népnek joga van dönteni saját sorsáról, így a görög nép is választhat: elfogadja-e azt, hogy közvetlenül dirigálva megfosszák létezése anyagi alapjaitól vagy pedig szakítani akar a trojkával, a nemzetközi pénzügyi tőkével és kiszolgálóival és nem kevesebb nehézség árán, de maga akar kikeveredni a bajból. A görög dolgozók, fiatalok, nyugdíjasok lankadatlan mozgalma világosan jelzi, nem óhajtják az euró és politikai osztályuk megmentését saját bőrük feláldozásával.
Szolidaritást! A bérek, nyugdíjak Magyarországon is csökkennek, ahogyan mindenütt; a rendszer haszonélvezői a nagyvállalatok, a bankok és spekulánsok.

El a kezekkel Görögország függetlenségétől! Döntsön maga a görög nép! Le az adóssággal: eltörölni! Minden népét!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.