2011. november 29., kedd

Nemzetközi információk


új széria 50.sz. (419) - 2011.nov.25.



Tartalom
Az Egyetértés kommünikéje a guadeloupe-i megtorlásról
Görögország: - sajtószemle (nov. 14-21.)
Uruguay: - interjú Hugo Dominguezzal, az Untmra fémipari szakszervezet (PIT-CNT konföderáció) felelősével a fémiparban elért győztes sztrájk apropóján
- Feliratkozás az Egyetértés támogatási alapjára



A Fraternité szerkesztőségi cikke
a Parti des travailleurs d’Algérie orgánuma (a 2011.okt.15-i 32.számból)


Az algériai néppel együtt

Az 1954. nov.1-én a nemzeti függetlenségért kitört fegyveres harc 57. évfordulója ebben az évben különösen súlyos körülmények között köszöntött be. A NATO közvetlen líbiai beavatkozása a Maghreb-országok és a Szahel-övezet szuverenitását és integritását, a fegyverek és terrorista csoportok tömeges forgalma pedig Algériát közvetlenül fenyegeti.

Akik elsőként avatkoztak be Líbiában, a francia, az USA, a brit kormány, maguk tesznek úgy képmutatóan, mintha nyugtalankodnának... Kadhafi és híveinek fizikai likvidálása a francia, amerikai repülők és a fegyveresek által fordulatot mutat a világ- és regionális helyzetben, mert most először bombázott a NATO egy országot azért, hogy elnökét megölje. Ugyanakkor messze vagyunk attól, hogy a líbiai konfliktus lapján fordíthassunk, ez a gyilkosság a líbiai törzsi villongások felelevenítését és kiterjesztését jelenti az egész térségre kihatva.

Ezért kell a PT-nek nagy energiával nekilátnia annak, hogy biztosítsa a dec. 10-11-12-i konferenciája sikerét a megszálló háborúk, a belügyekbe való beavatkozás ellen, a nemzetek szuverenitása és integritása védelmében. Aktivistáink máris kampányt folytatnak az UGTA és a PT által kibocsátott felhívás támogató aláírásgyűjtésére.

A líbiai beavatkozás tétje az idegen katonai beavatkozáson túl vonatkozik az ország forrásainak kiaknázására (olaj, gáz) és a rekonstrukcióra (470 milliárd dollárra becsülik). Ezen felül nyomás nehezedik országunkra: az európai és amerikai felelősök végtelen keringőben egymást kerülgetik Algírban azzal a céllal, hogy 286 milliárd dollárt kitevő fellendítési programot csikarjanak ki és elérjék, hogy a kormány meghátráljon az LFC 2009 és 2010 51/49 (törvények) szabályait illetően, melyek a (vállalkozások %-os tulajdoni arányában) a nemzeti és állami többségi preferenciát rögzítik. Ez a nyomás és az, mely Algériát a líbiai mocsárba kívánja taszítani, kiegészül a civilszervezetek és az uniós intézmények emberi jogokról szóló jelentéseivel halmazával.

Társadalmi téren januárban dinamikus fejlődés indult, azóta elmélyült, a dolgozók újabb győzelmeket könyvelhetnek el, melyek a nyugdíjasokat indították legitim követelésekre. A mennyiség kezd minőségbe átcsapni. Az államosítási követelések átgyűrűztek a termelés különböző szektoraiba, s a fiatalság mobilizációja sem gyengül.

Az algériai forradalom elsődleges célja azt volt, hogy megszabadítsa a népet a gyarmatosító elnyomás és kizsákmányolás láncaitól. De 50 évvel a függetlenség elnyerése után a lakosság 20 %-a még a szegénységi küszöb alatt él. Ha a gazdaság, a társadalom területén – dacára az ellentmondásoknak – vannak is vívmányok, a demokrácia elnyerése még előttünk áll, mivel nem csak az elnök, hanem az FLN küldöttei is az elkötelezett politikai reformfolyamatot elkerülő úton járnak, a politikai gyakorlat tisztítására irányuló intézkedésektől azt megfosztották és csak nagyonis részleges szakítás történt az egypártrendszerrel. Az FLN halálos status quora kötelez, a nemzetet veszélybe sodorja, amiről Jeffrey Filtman, az USA államminiszterének algíri látogatása alkalmából tett «tanácsai» tanúskodnak.

Ismét bebizonyosodott, hogy a demokrácia nem tud az archaikus egypártrendszer maradványainak intézményeiben eluralkodni, valódi politikai reform szükségeltetik szuverén Alkotmányozó Nemzetgyűlés választásán keresztül, ehhez a néppel kell szövetkezni széleskörű vitában, ki kell dolgozni az új alkotmányt a valódi demokráciának szentelve, a Köztársaság újraalapításával konkretizálva a népfelség elvét. Most, mikor a legnagyobb bizonytalanság nyomasztóan nehezedik az egész térségre, arról van szó, az algériai néppel együtt kell menetelni a nemzeti felszabadulásért, hogy saját maga erősítse meg a nemzet szuverenitását, világosan szakítani kell azokkal az intézményekkel és politikával, mely azt fékezik.

Louisa Hanoune


ENTENTE INTERNATIONALE DES TRAVAILLEURS ET DES PEUPLES
87, rue du Faubourg-Saint-Denis – 75010 – Paris – eit.ilc@fr.oleane.com



- KOMMÜNIKÉ -

A Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértése felhívja minden demokratikus és munkásszervezet figyelmét arra a megtorlássorozatra, mely az LKP 2009-es nagy sztrájkja óta éri a guadeloupe-i szakszervezeteket, nevezetesen az UGTG-t.

Raymond Gauthiérot-t, az UGTG volt főtitkárát most ítélték 3 havi börtönre. A korábbi hónapokban Gaby Clavier-t, Mirlin Davile-t, Régine Delphint, Michel Madassamyt, Christian Tabart, Denis Dorviliust, Jocelyn Leborgne-t, Charly Lendot, Teddy Coupint, Patrice Burat-t (mindnyájan az UGTG vezetői) ítélték felfüggesztett szabadságvesztésre és súlyos pénzbüntetésekre.
José Naejus és Charly Lendo kemény pénzbüntetést kapott, miután visszautasította DNS-vizsgálatát. Ginette Lerus, Alexis Lunion, Jules Calvaire egy 2009-os konfliktus révén szenved el vizsgálatot, a CHU (kórházi központ) egy humánpolitikai felelőse feljelentése nyomán megfélemlítésért és jogtalan bezárásért.

Gabriel Bourguignon egy hónapot töltött börtönben és 15 ezer euró kauciót kellett letennie, mielőtt szabadlábra helyezték a 10 évvel korábbi Sara-Texaco-ügyben, Fred Louise-t csendőrök verték össze kegyetlenül. Hilaire Cospolite kereskedelmi aktivistának nov. 18-án kell megjelennie a pointe-á-pitre-i bíróságon.

2011. nov. 24-én Charly Lendon, az UGTG főtitkárhelyettesén és az UTHTR-UGTG főtitkárán a sor a bíróság előtt. Összesen 21 UGTG–aktivistát és dolgozót idéztek be november óta a bíróságok.

Közülük 18-at, közöttük Yanise Fontaine-t, Edmonde Polyphème-t, Mercédès Platon-t, Blaise Yengadessin-t, Alix Lendo-t, Teddy Coupin-t, Julio Lendo-t, Béatrice Charles-t, Anastase Rimbon-t, Elie Douared-t, Florent Latchoumaya-t gondatlanságból elkövetett emberölésért. A gyarmati bíróság egy 2009-ben Saint-François-ban balesetben elhunyt fiatal motoros haláláért akarja felelőssé tenni.

Az UGTG folyamatosan közzéteszi ezeket az antidemokratikus és munkásjogokat érintő lépéseket:

«Az LKP mozgalmának kezdete óta a francia állam valóságos vendettát hirdetett Guadeloupe dolgozói és népe ellen. Csendőrségi, rendőrségi zaklatások, bírósági idézések egymás követik. Különösen az UGTG-t pécézték ki.»

Az UGTG emlékeztet a korábbiakban leírtakra: «a guadeloupe-i dolgozók mobilizációja és a nemzetközi munkásszolidaritás hátrálásra késztette a gyarmati bíróságot, megerősítve, hogy az mindent összehordott az UGTB diabolizálására és a szakszervezeti akció kriminalizálására. De ez a bíróság nem győzhet, nem folytathatja kereszteshadjáratát ennek az országnak a népe ellen, amely fel mert kelni az igazságtalansággal, a lenézéssel és a önkénnyel szemben.»

Az UGTG vádolja «a gyarmati hatalom kezében lévő kongresszusi képviselők és a sajtóközelmúltbéli nyilatkozatait, melyekben az LKP-t teszik felelőssé a Guadeloupe-ban eluralkodott erőszakot, stigmatizálják az afrikai származású gaudeloupe-iakat, s ezzel legitimálják a társadalmi mozgalom és az szakszervezeti aktivisták elleni megtorlást.

Arról van szó, hogy a tőkés rendszer megmentésére irányuló megszorításokat így kényszerítsék le a dolgozó tömegekkel torkán, megtámadva a dolgozók szerzett szociális szerzett jogait.»

Az UGTG nov. 24-én gyűlést tart a bíróság előtt, ahol Charly Lendo főtitkárnak kell megjelennie.
A Nemzetközi Egyetértés minden aktivistát és szervezetet felhív, követelje a francia hatóságoktól:

- tartsa tiszteletben a szakszervezeti szabadságjogokat Guadeloupe-ban;
- állítsa le az üldözéseket, eljárásokat, ítéleteket a szakszervezeti aktivisták ellen;
- nemet a szakszervezeti akciók kriminalizálására!


Párizs, 2011.nov.22.

Cím:
Ministère de la Justice: 13, place Vendôme 75001 Paris (Igazságügyi Minisztérium)
Préfecture de Guadeloupe: (Fax) 00 33 590 81 58 32 (Guadeloupe-i prefektúra)
Président du Tribunal de Pointe-á-Pitre: (Fax) 00 33 590 83 61 04 (Bírósági Elnök, Guadeloupe)

Másolat: UGTG (Fax): 00 33 590 89 08 70 és az Egyetértésnek: eit.ilc@fr.oleane.com


GÖRÖGORSZÁG

Sajtószemle (nov.14 – 21.)

To Vima (2011.nov.14.)
DEH (EDF): az ingatlanadó nemfizetése miatt nem kapcsolják le az áramot!
Görögországban az ingatlanadó fizetését összekapcsolják az elektromos áram szolgáltatásával. Ha előbbit nem fizetik be, 40 nap múlva kikapcsolják a villanyt. A DEH több napra felfüggeszti a végrehajtást azoknál a fogyasztóknál, akiknél meg kellene tennie, amíg a szociálisan érzékeny csoportok számára a jelzett reformok nem kerülnek kihirdetésre.

Ta Nea (2011.nov.21.)
A DEH (elektromos áram) vállalatot elfoglalták a dolgozók
(…) A GENOP-DEH szakszervezeti aktivistái a Mésogeion sugárúton levő székházat megszállták. A szakszervezet elnöke N. Photopoulos szerint az a céljuk, hogy megakadályozzák a szegény, munkanélküli vagy nyugdíjasok lakásában az áramszolgáltatás leállítását. A rádióban elmondta, a kormánynak ezt a képtelen törvényt vissza kellene vonnia, nem szabadna zsarolásra felhasználni a szolgáltatást.

Kathimerini (2011.nov.21.)
A nyugdíjkiegészítés megnyirbálása (…)
(…) A nyugdíjasokat átlagban 20 %-ban, de van, akiket 50 %-ban érintik a megszorítások. G. Koutroumanis munkaügyi és társadalombiztosítási miniszter szerint a csökkentések lépcsőzetesek és arányosak lesznek a nyugdíjkasszák deficitje szerint.
(…) A szakszervezetek az 2012-es új költségvetés kilátásai ellen foglalnak állást.
A GSEE és az ADEDY vezetés a jövő hét végén ül össze, hogy döntsön a folytatandó akciókról, és nyitva hagyják a lehetőséget egy általános sztrájkfelhívásra dec. 7-re, a költségvetési szavazás napján.
A PAME tiltakozó akciót tart holnap a munkaügyi minisztérium előtt a Stadiou sugárúton.

To Vima (21 novembre 2011)
Ma ér véget a «tartalékba helyezés» határideje
A «tartalékba helyezés» kritériuma a dolgozók eredeti munkahelyükhöz tartozása időtartamától függ. Aki ebbe a «tartalékba» illik, az 12 hónapig, bizonyos körülmények között 24-ig, a bázisfizetés 60 %-át kapja elbocsátása után.



URUGUAY


Interjú Hugo Dominguezzel, az Untmra fémipari szakszervezet (PIT-CNT konföderáció) felelősével
26 napos győztes sztrájk


–Tömeges volt a részvétel a sztrájkban? Milyen kérdésekről volt szó?

–A bérből élők több mint 80 %-a vett részt, okt. 10-től nov. 7-ig tartott. Ágazati bérkérdések, kollektív szerződés, szociális jogok szerepeltek a követelésekben.

–Milyen volt a munkáltatók magatartása és mit értetek el?

–A munkáltató kezdettől elutasította a tárgyalásokat, és elment az ILO munkáltatói csoportjáig is. De mi a szakszervezettel és a dolgozókkal determináltak voltunk.

Megszerveztük a sztrájkőrséget, a sztrájkbizottságot, szövetségünkkel, a PIT-CNT-vel megvolt a ágazatok közti szolidaritás. A munkáltató megpróbálta a rendőrséggel felszámoltatni a sztrájkot, de a PIT-CNT megakadályozta. Rákényszerítettük a munkáltatót a tárgyalásra.

26 napos tömeges és elszánt munkabeszüntetés után 40 %-os minimálbéremelést értünk el az ágazatban, ennek megfelelően a többi fizetési osztályt is újravalorizálják, 12 %-os béremelés lesz a kétéves infláción túl, a kollektív szerződésben minden foglalkozás elismerése, havonta egy óra biztosítása szakszervezeti információkra és eszközök biztosítása a bérből élők kulturális/szociális tevékenységére.

Ez győzelem, és győzelem a szakszervezeti mozgalom elismerésére is. A konfliktus alatt ezer dolgozó lépett be a fémipari szakszervezetünkbe.

–Miért jöttel el São Pauloba az ENSZ-csapatok Haitiből való kivonásának követelésére?

–Szakszervezetem bízott meg, mert a Minustah-csapatok feltételek nélküli kivonása mellett álljunk, csakúgy mint konföderációnk, a PIT-CNT, mely plakátot is kibocsájtva felvette a harcot. Azt valljuk: «Fuera todas las tropas de Haïti – Haïti Libre» («Ki a csapatokat Haitiból, Haiti szabad!»).

Másokkal együtt folytatni fogjuk a küzdelmet Haiti felszabadításáért. Büszkék vagyunk, hogy a CATH és vezetője Fignolé Saint-Cyr mellett lehetünk. A kizsákmányolás, a megszállás ellen harcolni a munkásmozgalom és a dolgozók, a népek nemzetközi szolidaritása feladata.
Jean-Charles Marquiset



Támogatási lista

Az Egyetértés koordinációja úgy határozott, hogy 2012-es tevékenysége finanszírozása érdekében alapot hoz létre (nov. 18-i 49.sz., nemzetközi információk).
A koordináció 30 000 €-t (40 000 $-t) tart szükségesnek a Nemzetközi Egyetértés független tevékenysége biztosítására 2012-ben.


Feliratkozom a Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértése támogatási listájára.
Vállalom ...........................€-t.............................$-t átutalását.

Név: …………………………………
Utónév: ………
Cím: ……………………………………
Ország: ………
Tel.: ……………………… Email: ..…….

Csekk a CMO-nak (cím alul)
Banki átutalás: RIB (Franciaország) 10278 06076 00020050701 30
(külföldről) IBAN: FR76 1027 8060 7600 0200 5070 130 - BIC: CMCIFR2A

Entente internationale des travailleurs et des peuples
87, rue du Faubourg-Saint-Denis 75010 - Paris - France

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.