2011. november 4., péntek

Nemzetközi információk


kiegészítés a 46 (415) számhoz – 2011. okt. 14.



Tartalom
A Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértésének koordinációja algíri okt. 5-6-i összejövetele.

Algéria: sajtóhírek


A Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértése koordinációs értekezlete – Algír, 2011. okt. 5-6.

Az értekezleten részt vett Abdelmadjid Sidi-Said, az algériai UGTA főtitkára, számos fontos információt adott a nemzetközi szakszervezeti mozgalomról.

Határozatok

Ülésünk idején a nemzetekre óriási veszélyek leselkednek. A megszálló háborúk, a külföldi beavatkozás ezek részét képezik csakúgy, mint az IMF-Európai Unió-Európai Központi Bank gyilkos tervei, s a nemzetek felbomlasztásának útját nyitják meg.
Minden földrészre jellemző, hogy a kormányok és a nemzetközi intézmények hozzá akarják láncolni a munkásszervezeteket programjaikhoz.
Azonban Tunéziában, Egyiptomban a forradalmi mobilizáció folytatódik, Athénben a tüntetések és elfoglalások megsokszorozódnak, sztrájkok és megmozdulások történnek ezen tervek ellen a Wall Streettől Indián át Spanyolországig.
Ez a harc a világon a meghatározó elem. A dolgozók és népek eme ellenállásának segítésére az Egyetértés koordinációja a következő határozatokat hozta:

1. – Haiti katonai megszállásának azonnali befejezése és a Minustah-csapatok visszahívásának érdekében: Julio Tura a koordináció tagja megbízást kap a nov. 5-i sao-pauloi nagygyűlésen és a nov. 16-18-i karibi konferencián képviseletre azzal, hogy a külföldi beavatkozás Haiti szuverenitását lábbal tapossa, ez az aktus beillik abba a világpolitikai folyamatba, melynek legutóbbi megnyilvánulása a NATO líbiai intervenciója.

2. – Megtorlás elleni kampány:

A – delegáció küldésének javaslata a kazahsztáni diplomáciai képviseletekhez a sztrájkolók elleni megtorlás azonnali megszüntetésének igényével és követeléseik kielégítésének támogatásával.
B - Pakisztán: Louisa Hanoune levelet fog küldeni a pakisztáni hatóságokhoz a szakszervezeti jogok tiszteletben tartása, az APTUF szakszervezeti centrum vezetői és elnöke, Rubina Jamil, (a koordináció tagja) zaklatásának megszüntetése kérésével.
C - Valentyin Uruszov orosz szakszervezeti felelős szabadonbocsátása érdekében újabb távitatok küldése.
D - Bahrein: speciális kampány azon orvosok kiszabadítása érdekében, akik a sebesült tüntetőket ellátták; kampány a tüntetéseken résztvevő pedagógus szakszervezeti felelősök szabadon bocsátásért.

3. – Európa: a POI okt. 1-i internacionalista meetingje után kiadott felhívás az együttes kampány szervezésére a trojka diktatúrája ellen és a munkásmozgalom függetlensége érdekében. Ez a kampány újabb internacionalista találkozókhoz fog vezetni más európai országokban és azután egy összeurópaihoz. A Koordináció minden támogatását megadja ennek a kezdeményezésnek, nemzetközi szinten ismertetni fogja, mivel a felmerült kérdések lefedik azokat a problémákat, melyekkel a dolgozók a világon szembetalálkoznak.

4. – India: a Koordináció meghallgatta Vasudevan elvtársunk beszámolóját országának helyzetéről, melyet a munkásosztály ellenállásának rendkívüli fontosságú folyamata jellemez. Javaslat munkáskonferencia tartásáról Mumbaiban 2012 elején a térség országainak és internacionalista delegációk részvételével (különösen a tunéziai és algériai szakszervezeti felelősök meghívásával).

5. – Palesztin konferencia sürgősséggel: (lásd lentebb: a nemzetközi munkás- és demokratikus mozgalmakhoz)

6. – Az Egyetértés éves genfi talákozója az ILO gyűlése alkalmából: Tetevi Gbikpi Benissan és Julio Turra elvtársak, koordinációs tagok kapnak mandátumot dosszié összeállítására a nemzetközi szakszervezetek jelenlegi folyamatairól és a Munkaügyi Iroda 2012-es konferenciája tétjéről. Az összeállítás a Koordináció következő ülésén kerül megvitatásra (Párizs 2012 márc.-ápr.) avégett, hogy széles körben lehessen terjeszteni, eljuttatni az MI minden résztvevőjének. Ez lesz a genfi találkozó bázisa.

7. – Az Egyetértés működésének eszközei: minden elvtársunk rendkívül hasznosnak találja az Egyetértés Nemzetközi információit, melynek szerepét meg kell erősíteni. A Koordináció megjegyzi, hogy kívánatos, hogy Indiából rendszeresebben érkezzenek információk és megbízza Daniel Gluckstein elvtársat, hogy a szerkesztőséggel vizsgálja meg, van-e mód az oldalszám emelésére ill. megjelenése sűrítésére. A koordinációs összejövetelek finanszírozását illetően – a pénzügyi függetlenség figyelembevételével – előfizetési kampány indításáról dönt, a cél évi 30 ezer euró elérése.


A nemzetközi munkás- és demokratikus mozgalmakhoz

A munkásmozgalom szervezeteit világszinten összefogó Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértése harcol a külföldi katonai beavatkozások ellen, nevezetesen a NATO líbiai intervenciója, az egész Maghrebra, a szubszaharai Afrika területére kihatása ellen és a palesztin állam ENSZ általi elismeréséért.

Az Egyetértés Koordinációja arra kéri a munkás- és demokratikus mozgalmakat, hogy válaszoljanak pozitívan az algériai PT és az UGTA meghívására, ami az Algírban sürgősséggel megrendezendő konferenciát illeti a «megszálló háborúk ellen, a belügyekbe avatkozás ellen, a nemzeti integritásért és szuverenitásért», hogy megerősítsék a dolgozók akaratát nemzetük és a demokratikus, szociális vívmányok együttesének megvédésére.

Az Egyetértés Koordinációja a palesztin dráma megoldásában az USA és a többi nagyhatalom politikáját tartja vétkesnek, mely meghosszabbítja, súlyosbítja a palesztin népet sújtó elnyomást és igazságtalanságot, különösen a telepeskolóniák folyamatban levő terjeszkedését és a megtorlást illetően.


A Koordináció megerősíti, hogy a palesztin nép számára nem születhet demokratikus megoldás anélkül, hogy a menekültek elévülhetetlen joga a visszatéréshez ne érvényesüljön.




Utolsó percben:


Az algériai PT (Parti des travailleurs) konferenciát javasol sürgősséggel dec. 3-4-5-re Algírban

Algériai sajtóválogatás

El Moudjahid (okt. 8.)

A Nemzetközi Egyetértés Koordinációja Algírban: “Kivételes társadalmi dinamika”

Louisa Hanoune: «Algériában kivételes társadalmi dinamikát látunk». A Parti des travailleurs (Dolgozók Pártja) főtitkára, Mme Louisa Hanoune tegnap jelezte, hogy a Nemzetközi Egyetértés koordinációs tagjai az algériai társadalmat kivételesen dinamikus országnak találják a dolgozók «folyamatos harckészsége» okán.
“Kivételes társadalmi dinamika létezik Algériában, ahol a helyzet különbözik attól, ami szerte a világban létezik, mivel nincsenek sem kiigazítási, sem szigorítási programok vagy brutális offenzívák a dolgozók és általában a nép jogai ellen", mondta Mme Hanoune egy sajtótájékoztatón s egyben ismertette a Nemzetközi Egyetértés Koordinációja összejöveteleinek határozatait.

A PT főtitkára kiemelte, hogy a világ munkámozgalmi szervezeteit összefogó koordináció ismeri az algériai dolgozók harcát és eredményeit is, jelesen a minimálbér 20 %-os növelését, melyet a legutóbbi háromoldalú tárgyalásokon értek el.
A koordináció tagjai úgy tartják, hogy ezek a vívmányok "ellentétes irányúak mindazzal, ami Európában, az USA-ban folyik, ahol a béreket, nyugdíjakat és a dolgozókat veszi célba az offenzíva". Azt is értik, hogy az algériai dolgozók és nyugdíjasok nem elégedettek és többet akarnak, ez "harckészségük kifejezésmódja", ami "a világ összes dolgozója harckészségének integráns része". Mme Hanoune elmondta, hogy a koordináció, mely a 2010 novemberi világkonferencián jött létre, részt vesz az algíri sürgős jelleggel megrendezendő konferencia előkészítésében a "megszálló háborúk ellen, a belügyekbe avatkozás ellen, a nemzeti integritásért és szuverenitásért ".

Ezen a konferencián keresztül kerül megerősítésre a "dolgozók azon akarata, hogy nemzetüket és ezzel együtt szociális vívmányaik együttesét megvédjék".

Az Egyetértés másik koordinátora, Daniel Gluckstein a maga részéről aláhúzta, általánosságban a dolgozók lelkiállapota változáson megy keresztül, de amivel Algéria büszkélkedhetik, különbözik a világ más tájaitól. Elmondta, hogy más országokban a dolgozók szembetalálják magukat olyan «brutális» programokkal, melyek a nemzeti szuverenitást eltűnéssel fenyegetik. Mindenütt megvan azonban az alapvető jelentőségű elem, nevezetesen a dolgozók, a fiatalok akarata, ”nem hagyják tönkretenni magukat és megtalálják a küzdelem és mobilizáció módját, ahogyan ez Görögországban, az USA-ban történik.". Gluckstein ezen túl elítélte a világon a NATO égisze alatt folyó katonai intervenciókat, konkrétan Líbiában.

A palesztin kérdést illetően a koordináció – azon kívül, hogy kinek-kinek megvan saját álláspontja e tragédia megoldásáról – felelőssé teszi a nagyhatalmakat, hallgatásukat az izraeli telepeskolóniák létezése felett. Megerősítette, hogy a palesztin nép számára nincs más demokratikus megoldás, mint egyesülésének elévülhetetlen joga elismerése, ami azt jelenti, hogy minden menekült visszatérhessen".


La Tribune (okt. 8.)

Louisa Hanoune elégedett a «87 b» megszüntetésével és a nyugdíjak valorizációjával

A PT főtitkára, Louisa Hanoune üdvözölte a Munka törvénykönyve 87 b cikkelye megszüntetését csakúgy, mint a nyugdíjak revalorizációját, melyet a háromoldalú munkacsoport (kormány - UGTA - munkáltatók) jelentett be.

Az 1994 óta érvényben lévő, rendkívül vitatott 87 b cikkely eltörlésével, erősítette meg Hanoune, a dolgozók 30 %-os béremelésben részesülnek, míg a nyugdíjak újraértékelése 40 %-os emelést hoz. Utóbbit az államfő elnökölte minisztertanács fogja végrehajtatni, előbbi pedig a Munkatörvénykönyv módosításának része.

A háromoldalú tárgyalások ezt a két pontot illetően két napig nem jutottak eredményre, mivel ezt csak a minimálbérek 20 %-os emelésével lehetett elérni. A dolgozók és nyugdíjasok követelései a 87 b egyszerű eltörlésére azonban meghozták az eredményt.

A dolgozói jogok elérésének legfrissebb példája az okt. 4-5-6-i sztrájkhoz kötődik, melyet a Fnte-Ugta (az UGTA oktatási ága) hirdetett meg. A Fnte számos juttatás lényeges emelését érte el.

Az algíri rendkívüli konferenciáról egy francia aktivista ezt mondta: «Itt leszünk, mert a NATO csapatainak kivonását követeljük Líbiából, de azért is, mert ragaszkodunk minden ország szuverenitásához és a beavatkozások leállításához.» Egyébként bejelentették azt is, európai konferencia lesz a munkásvívmányokat megsemmisítő szigorítási programok ellen.


L’Expression (okt. 8.) NATO-intervencióról Líbiában: Louisa Hanoune és az európai szakszervezeti felelősök denunciálnak

A Koordináció mélyen elítéli az USA és a többi nagyhatalom politikáját.
«A NATO líbiai jelenléte nagy veszélyt jelent Algériára», nyilatkozta Daniel Gluckstein, a Nemzetközi Egyetértés koordinátora a sajtótájékoztatón.

A PT helyiségében a jelenlevő francia delegátusok elítélték a Franciaország vezette koalíció líbiai jelenlétét, melyet csalásnak minősítenek, mivel a deklarálthoz képest egészen más okból vannak ott: kirabolni és fosztogatni ezeket az országokat, Algériát is beleérve: «Algéria zavaró számukra, a konfliktusban elfoglalt pozíciója nem tetszik némely országnak.»
Elemezve a munkahelyükért küzdő dolgozók helyzetét a világban, Daniel Gluckstein kiemelte bátorságukat, mellyel «nem hagyják magukat tönkretenni».

Patrick Hébert a «trojka által előírt szigorítási intézkedések» ellen kelt ki.
A szakszervezeti felelős tiszteletét fejezte ki az algériai dolgozók előtt és a háromoldalú találkozó eredményeit bátorítónak nevezte. «Ha összehasonlítjuk azt, amit az algériai dolgozók értek el az európaiakkal szemben, csodálatra méltó.»

A Nemzetközi Egyetértés tagja, a külföldön élő palesztinokat képviselő Salah Salah kitért a legutóbbi világpolitikai történésekre, jelesen a palesztin ENSZ-tagság kérésére. Úgy találja, az USA állásfoglalása ellentmondásos. «Pontosan egy éve az amerikai elnök megerősítette egyik beszédében, hogy 2011 a palesztinok éve lesz és egyetért a palesztin állam kikiáltásával. Barack Obama úgy látszik, elfelejtette és mindent megtesz, hogy késleltesse ezt». Salah Salah beszélt a 7 ezer palesztin bebörtönzöttről, akik éhségsztrájk indításáról gondolkodnak avégett, hogy felhívják a figyelmet 20 elhurcolt, teljes elszigeteltségben tartott társukra, akikre kivégzés vár. Szemére hányta a sajtónak, hogy róluk egy szót sem szól, csakúgy mint a palesztin Felszabadítási Front beteg főtitkárának letartóztatásáról és börtönbe zárásáról.

Alan Benjamin, szintén szakszervezeti felelős ecsetelte annak az 50 millió amerikainak a drámai helyzetét, akiket megfosztottak lakhatásától és a másik 50 millióét, aki a legteljesebb prekaritásban él a legcsekélyebb szociális háló híján. Az amerikai katonák afganisztáni jelenlétével kapcsolatban elmondta, az öngyilkosságok a meghalt katonák számának négyszeresét teszik ki.

Louisa Hanoune összegezve a Koordináció kétnapos munkáját, felhívta a figyelmet a NATO katonai líbai megszállása következményeire a Maghreb egész területén csakúgy, mint a palesztin állam elismerésének ügyére az ENSZ-ben.



Kapcsolattartás
Informations internationales
Entente internationale des travailleurs et des peuples
87, rue du Faubourg-Saint-Denis 75010 - Paris -France
Tél : (33 1) 48 01 88 28 Fax : (33 1) 48 01 88 36 E.mail eit.ilc@fr.oleane.com


Directeur de la publication: Daniel Gluckstein - Imprimerie Rotinfed 2000, 87, rue du Faubourg-Saint-Denis, 75010 Paris (France) - Commission paritaire n° 0713 G 82738
Edité par “Les Amis de l’Entente”, 18, allée Colbert, 78470 Saint-Rémy-lès-Chevreuse

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.