2011. november 28., hétfő

Mi újság van Belgiumban?

Nov. végére véget ért a tavalyi választásokon «labdába rúgott» jobb- és «baloldali» pártok közötti egyezkedés-széria a 2012-es év költségvetési megszorításokat illetően. Közel 600 nap telt el a választások óta, kormány még mindig nincs, de megszorítások már igen. A munka világát súlyosan érintő kérdések:

1./ Az Európai Unió a nyugdíjkorhatár emelését követeli. A 6 párt engedelmeskedik, az előrehozott nyugdíj 60 év előtt nem lesz lehetséges (a tényleges 65 év). 600 ezer fő a nyilvántartott munkanélküliek száma.

2./ Az Európai Unió a kiadások csökkentését írja elő. A 6 párt engedelmeskedik. 4,3 milliárd eurót akarnak megtakarítani az egészségügyön, a közszolgálaton és a vasúttársaságon. Ugyanakkor a nagy vagyonok csak 150 millió eurót adóznak, a (vállalati hasznot terhelő adókat teljesen megszüntető) „képzelt kamatok” rendszerét pedig alig érintik az intézkedések!

3./ Az Európai Unió követeli, hogy Belgium csökkentse a munkanélküli juttatásokat időben is. A munkanélkülieknek bármilyen munkát el kell fogadniuk csökkentett béren (amely pedig általános bércsökkentést eredményez, mint Németországban). A 6 párt engedelmeskedik. A munkanélküli jövedelme az első 3 hónapra a bér arányában 65 %, ezután fokozatosan csökken a minimális juttatásig. Az oktatásból kikerülő munkanélküli fiataloknak egy évet kell várniuk a juttatás eléréséig.

4./ A szakszervezeteket és munkáltatókat tárgyalásra szólítja a 6 párt a nyugdíjváltozások kérdésében, emígyen kívánják beterelni a megszorítások konszenzusos rendszerébe. Az a Szocialista Pàrt, melyre többszàzezren szavaztak egy jobb társadalom reményében, jobboldali politikával kihátrált a dolgozók mögül.

De a belga dolgozók nem egyeznek bele, hogy ismét az ő hátukon mentsék meg a rendszert! Semmi hátrálás a megszerzett jogok mögül!

Dec. 2-án Brüsszelben szervezeteikkel össz-szakszervezeti tüntetés, melyet egy hónap múlva általános sztrájk követhet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.