2011. november 18., péntek

Nemzetközi információk

új széria 48.sz. (417) - 2011.nov.11.

Tartalom

Franciaország: A G20 utáni Görögország, Olaszország, Franciaország... LE A TROJKA PROGRAMJAIVAL!
Brazília: ELKÖTELEZETTSÉG SÃO PAULOBAN – Ki az ENSZ-csapatokkal Haitiből!
Haiti: A CATH kommünikéje a szakszervezeti aktivistákat érő megtorlás ellen
(levélminta a köztársasági elnökhöz)
Utolsó pillanatban: az algíri konferencia dátumának módosítása, Louisa Hanoune.


GÖRÖGORSZÁG

Levelezőnktől

Hélène Zografaké-Telemè, a középfokú oktatási szakszervezet (OLME) véghajtó bizottsági tagja, a párizsi okt. 1-i internacionalista nagygyűlés egyik szónoka

“Az október 19-20-i tüntetések – csakúgy mint a 28-i – a katalizátor szerepét játszották”

Ahogyan megígértem, küldöm információimat a múlt hét eseményeiről szakszervezeti szempontból és az okt. 28-i nemzeti ünnep napján tartott demonstrációról.
Mára, ahogyan tudjátok is, az az újság, hogy a Parlamentben a miniszterelnök bizalmi szavazást kért (nov. 4-én történik meg) és a Brüsszelben elhatározott kölcsönről tartandó referendum ügyében is.
Az okt. 19-20-i tüntetések csakúgy, mint a 28-i, ezekben a döntésekben katalizátor szerepét töltötték be.

A népharag és felháborodás napról napra erősödik. A 28-i tüntetésen résztvevő ezrek és ezrek spontán módon változtatták a hivatalos menetet a helyzetet jellemző mintegy népi felkeléssé.

Thessalonikiben ennek köszönhető, hogy elmaradt a katonai parádé és a köztársasági elnök idő előtt távozott. A görög nagyvárosokban, Krétától Korfuig, Kalamatától Dramáig rendőri erőknek kellett kimenteniük a kormány képviselőit; az összegyűlt tömeg a memorandum, a trojka és a kormánypolitika elleni jelszavakat skandált, mert a görög nép nemet mond ismét (okt. 28. az 1940-es olasz fasiszta invázióra mondott «nem» napja).

Szakszervezetünk, az OME jelentős szerepet játszott, miként az előző napokban is. A sajtó széles körben ismertette regionális szövetségeink (ELME) elnökeinek közgyűlési határozatát; «A tanárokat tanítványaik fekete karszalaggal kísérték a nemzeti oktatás gyászos állapota és a munka világa ellen hozott kormányintézkedések jelképeképpen.»

Az oktatási miniszter a pedagógusokat fegyelmi szankciókkal fenyegette és kampányt indított az OLME ellen is azzal a váddal, hogy a nemzeti ünnepet nem tiszteli. Ez eredményezte azt a légkört, mely a 28-i ünnepet az állampolgárok sokféle formában kifejeződött spontán tüntetésévé változtatta.

A miniszterelnöknek a referendum irányába tett lépése és a kormány lemondását követelő erőszakos fejlemények még ma délután változást hozhatnak.

Nov.1. 15 óra 35


POI - PARTI OUVRIER INDEPENDANT (Független Munkáspárt)

2011.nov.5.

A G 20 csúcstalálkozó után
Görögország, Olaszország, Franciaország...
Le a trojka programjaival!


Nov. 4. A G 20 (a világ 20 leggazdagabb országának állam- és kormányfői) az USA elnökének égisze alatt, három konkrét ügyben jutott egyezségre:

Görögország: a G 20 ultimátumának alávetve Papandreu miniszterelnök, a Pasok tagja (görög szocialista párt) lemondott a referendumról és koalíciós kormányt hoz létre.

A keresett cél: a munkásosztály és a népesség ellenállásával szemben a szervezeteket és pártokat akarják egyesíteni a trojka (IMF - Európai Unió - Európai Központi Bank) programjának megvalósítása érdekében abban a programban, amely a béreket és a nyugdíjakat 40 %-ig nyirbálja meg, likvidálja a közfunkciók egész ágazatait (30 000 azonnali elbocsátás) és a magánszektor kollektív szerződéseit.

Olaszország: az ország a Valutaalap közvetlen irányítása alá kerül és a programok teljesítését ez fogja ellenőrizni háromhavonta.

Franciaország: rendkívüli minisztertanácsi ülést hívnak össze nov. 7-re a szigorítási terv meghatározására.

A spekulánsok és tőkések javára a G20, az IMF, az Európai Unió, az Európai Központi Bank minden népet diktátuma alá akar vetni, lábbal tiporva mindazt, ami a demokráciából és a szuverenitásból megmaradt!

A rombolás intézményei, a kormányok a trojka szolgálatában állnak, de minduntalan beleütköznek a népek és a dolgozók ellenállásába. A dolgozók egész Európában szolidárisak görög testvéreikkel, akik hónapok óta küzdenek az akadályok és a gyilkos tervek ellen. Egyébként pontosan ez az ellenállás, ez az osztályharc Görögországban és mindenütt, amely a G20-at (és különösen Sarkozyt) a baloldal és a jobboldal közötti konszenzus (sőt, a nemzeti unió) keresésére indította a trojka igényeinek érvényesítésére. Ugyanezzel a céllal a G20 a munkásszervezetek integrálását kezdeményezi, üdvözli a B20 (business-20, a világ leggazdagabb 20 országának munkáltatói) és az L20 (Labour-20, a leggazdagabb 20 ország szakszervezetei) közös megállapításait.

Most mindenkinek szembe kell néznie felelősségével

Görögországban a dolgozók, a népesség osztályharccal (sztrájkok, tüntetések, elfoglalások, stb.) keresik az utat az egységhez és szervezeteik függetlenségéhez az ellenállásban.

Franciaországban is a helyzet egyre inkább az osztályharcot igényli, a dolgozók és szervezeteik egységét a szigorítási program blokkolására. Csak így lehet megnyitni az utat a népszuverenitás és a demokrácia felé, amely az Európai Unió, az IMF és az EKB igájától megszabadít.

A Független Munkáspárt megerősíti:

> Ezt az adósságot nem a dolgozók, a népek csinálták, ezt az adósságot el kell törölni.
> A tőkéseknek, a bankároknak kell fizetniük saját adósságukért és spekulációik következményeiért.
>A dolgozók nem ismerik el egyetlen kormány jogát sem arra, hogy ilyen programokat kényszerítsenek rájuk.
>A megoldás megköveteli, ahogyan a görög dolgozók mondják, a trojka elzavarását programjaikkal együtt. Ehhez pedig szakítani kell az Európai Unióval, intézményeivel és az IMF-fel.

A Parti ouvrier indépendant felelősségével szembenéz, ahogyan mindig is azt tette. Franciaországban és az egész világon együtt akar dolgozni mindazokkal, akiknek bármennyire is eltérő volt múltbéli állásfoglalása, a gyakorlati és konkrét akciókban kötelezik el magukat a trojkával való szakítás érdekében, mindenféle konszenzus elutasításában a munkásszervezetek függetlensége őrzésével.
Nemzetközi szinten folytatja kapcsolatát a párizsi okt. 1-i nagygyűlés kontinuitásában a meetingen résztvevő különböző országok aktivistáival (Írország, Spanyolország, Nagy-Britannia, Portugália, Németország, stb.).
Franciaországban a Parti ouvrier indépendant most azonnal felhívja az e javaslatokkal egyetértő dolgozókat, a fiatalokat a politikai lehetőségek megtárgyalására és a várható összeütközés előkészítésére.
Az Országos Iroda egész Franciaországban gyűléseket fog tartani a helyzet megvitatásáról és javaslatairól

Csatlakozzatok a Parti ouvrier indépendant-hoz!


a POI Országos Irodája
Párizs, 2011.nov.5. – 16 óra


BRAZÍLIA

SÃO PAULO

“Aba Okipasyon / Aba Minustah” -
Ki az ENSZ csapataival Haitiból!


Sao Paulo helyhatósági épületében összegyűlve mi, a Haiti megszállásában kormányaik révén résztvevő 7 országból érkező küldöttek, és 12 brazil állam aktivistái mindnyájan elkötelezzük magukat Haiti fekete nemzete szuverenitásának védelme mellett.
Már 7. éve, hogy az “ENSZ Haiti stabilizációs missziója” csapata, a Minustah viseli a felelősséget Haiti szuverenitása elvesztéséért, az emberi jogok megsértéséért, az örökös háborús állapotok «járulékos hatása» miatti halálesetekért, a demokratikus, szakszervezeti, diák- és népi tüntetők megtorlásáért.
A Minustah katonái hurcolták be a kolerát, mely 6 ezer embert ölt meg és több mint 300 ezret fertőzött meg. (Az ENSZ végül is ezt elismerte; a MINUSTAH éves költsége 850 millió US $, kilencszer annyi, mint amennyit az ENSZ a járvány kapcsán kiad – a szerk.)
Megalapozott erőszakos vádak, nőkön tett erőszaktétel és más, immunitásuk okán legálisan büntetlenül maradt bűncselekmények nyomják lelküket.
A különböző országok különféle szektorai és maga a haiti nép kérése iránt érzéketlen ENSZ Biztonsági Tanácsa okt. 15-én egy évre meghosszabbította a Minustah-csapatok mandátumát (a földrengés területére) és ismételten kinyilvánította a misszió meghosszabbításának szándékát a 2012-es éven túl is.

A megszálló csapatok azonnali kivonása melletti harcra kötelezzünk el magunkat, mindenkit arra buzdítunk, szervezetével folytassa küzdelmét addig, míg a zsoldosok katonai hadművelete be nem fejeződik a szuverenitását tüntetésekkel követelő haiti nép ellen.
Haiti volt a rabszolgaság megszüntetésének úttörője.
208 éve a haitiak üldözték el Napóleon gyarmati seregét és hozták létre a világ első fekete köztársaságát. De kötelezték arra, hogy súlyos árat fizessen Franciaországnak – területi és rabszolga – veszteségéért, mely kivéreztetve forrásait történelme egész során kíséri.
Haiti megszámlálhatatlan katonai megszállást szenvedett el. Az utolsót 2004-ben az USA imperializmus szervezte meg Franciaországgal és Kanadával megdöntve az akkori elnök, JB. Aristide hatalmát.
Azóta 40 ország megszálló és rendőri csapatai a brazil hadsereg vezetésével az ENSZ «stabilizációs küldetésének» álarca mögé bújik.
A brazil kormány imperialista érdekeket szolgál, nem a miénket. Ez a haiti munkaerő gyalázatos kiszolgáltatása a multiknak, a «szabad zónák» könyörtelen kizsákmányolásának szociális védelem nélkül, ahol kegyetlen megtorlás vár a dolgozókra és szervezeteikre az úgynevezett Haiti Ideiglenes Rekonstrukciós Bizottság – vezetője Bill Clinton – gyámsága alatt.

Követeljük, hogy országaink kormányai – Brazília, Uruguay, Argentína, Bolívia, USA, Franciaország, stb. – azonnal fejezzék be ezt a gyalázatos operációt.

Az ENSZ-csapatok jelenléte még a földrengés áldozatainak segítését sem jelentette. Inkább a gazdag negyedek mentéséhez asszisztáltak. Két évvel a földrengés után még mindig több mint egymillió haiti lakos él fedél nélkül. A demokrácia helyrehozásához sem járultak hozzá – meg se tudnák tenni –, például kezességet vállaltak az utolsó választási csalásnál, melyen a haitiak mindössze 17 %-a vett részt.

Ma megalakítjuk «Kontinentális Bizottságunkat a haitiben tartózkodó katonai csapatok azonnali kivonására» Kanadában, Peruban és Ecuadorban is. Hasonló bizottságok alakítására hívjuk fel az egész földrész országait.
Különösen javasoljuk a Cap Haïtien karib konferenciát nov. 16-18-án, a haiti megszállás 8. évfordulóján, jún. 1-én kontinentális nap tartását az érintett kormányok irányába tett kezdeményezésekkel.
Haitinak orvosokra, mérnökökre, technikusokra van szüksége és nem pedig katonákra!

Haiti külső adóssága eltörlését! A függetlenség óta kifizetett összegek visszatérítését!
A kolera által sújtott és az emberi jogaikban megsértett családok kártalanítását!
Az ENSZ erők azonnali kivonását Haitiból!

A mi elkötelezettségünk az, hogy Haiti védelmével saját magunkat védjük!

Haïti : Fignolé St Cyr, Centrale autonome des travailleurs d’Haiti ; USA : Colia Clark, Mouvement pour les droits civils des années 60 (militante de NAACP, Mississipi) ; Kim Yves, journal Haiti Liberté ; Dan Coughlin, revue The Nation. Bolivie : Nelson Guevara Aranda, Syndicat des Mineurs d’Huanuni. Uruguay : Hugo Dominguez, Syndicat des Métallurgistes de la PIT-CNT ; Andres Uriostes, Coordinatrice pour le Retrait des Troupes. Argentina : Natalia Saralegui, “Comité argentin pour le Retrait des Troupes”; Prof. Henry Boisrolin, Comité démocratique haïtien en Argentine. France : Jean Marquiset, Parti ouvrier indépendant. Brésil : Julio Turra – CUT; Joaquin Piñero – MST; Joelson Souza- Jeunesse Révolution ; Milton Barbosa- MNU ; Rosi Wansetto - Jubileu Sul; Markus Sokol - Courant O Trabalho du PT ; Député Adriano Diogo (PT/SP) ; Deputé Jose Candido (PT/SP) ; Claudinho Silva (SOS Racisme/Combattre le racisme PT) ; Lucia Skromov (Comité Pour Haiti) ; Barbara Corrales (Comité défendre Haïti c’est nous défendre nous-mêmes).

http://retiradatropashaiti.blogspot.com/Comite Defender Haiti
[comitedefenderhaiti@uol.com.br]



Kontinentális gyűlés a haiti ENSZ-csapatok azonnali kivonására
nov. 5. SÃO PAULO – BRAZÍLIA




Októberben az ENSZ Biztonsági Tanácsa a Minustah missziójának egyéves meghosszabbításáról tárgyal. A főtitkár jelentésében ezt javasolja.

Brazíliában az új védelmi miniszter, Celso Amorim azt nyilatkozata, hogy «itt az ideje, hogy szervezetten megvitassuk, ideértve az ENSZ-t is. Augusztusban, decemberben, januárban, nem ez a legfontosabb» (Folha de S. Paulo, 11.10.08.).
Haitiban még mindig ezrek tüntetnek a csapatkivonásért. Számos demokratikus, népi és szakszervezet a kivonulás mellett van és megszállóknak nevezi az ENSZ-csapatokat.

A Haiti Dolgozók Autonóm Szakszervezeti Központja (CATH) pl. követeli Haiti adósságának feltételek nélküli eltörlését is a megszállás befejezése és az okozott károk megtérítése mellett» (emlékeztetőül, a Nemzetközi információk 40. Számában, 2011.júl. 22-én publikáltuk a CATH kongresszus anyagát, amire itt hivatkozás történik.)


A népnek elege van, és Brazília vezeti a 42 ország megszálló erőit, melyekre súlyosan nehezednek az erőszaktétel, a dolgozói mozgalmak megtorlása és a haiti vezetői meggyilkolásának vádjai. Dilma elnöknek kezdeményeznie kell a brazil kontingens hazahozását. Haitinak rekonstrukció kell, ehhez pedig nem katonák, hanem orvosok, mérnökök, technikai segítség! A MINUSTAH azonnali eltávolítását!

Kontinentális nagygyűlésre hívunk mindenkit, aki kész velünk harcolni a MINUSTAH kivonásáért.

São Paulo, 2011. aug.


YULO OITICICA képviselő (leader du PT á l’Assemblée Législative de Bahia), ADRIANO DIOGO, képviselő (PT/SP), JOSÉ CANDIDO, képviselő (PT/SP), GOG (rappeur, DF), JEAN LOYOLA (Fenajufe), MILTON BARBOSA (Mouvement Noir Unifié), JULIO TURRA (Centrale Unique des Travailleurs), MARCELO BUZZETTO (MST), LUCIA SKROMOV (Comité Pro-Haïti), LUIZ GONZAGA DA SILVA - GEGÊ (CMP), JOELSON SOUZA (Jeunesse Révolution- IRJ), CLAUDINHO SILVA (Responsable du Combat contre le Racisme du PT-SP), MARKUS SOKOL (Directoire National - PT), BARBARA CORRALES (Comité “Défendre Haïti c’est nous défendre nous mêmes”), OLÍVIO DUTRA (fondateur du PT et ex-gouverneur de Rio Grande do Sul) et SYNDICAT DES JOURNALISTES DE SÃO PAULO.



HAITI

A CATH közleménye


• A CATH kommünikéje a Ouanaminthe (SOFEZO-CODEVI), ONE WORLD APPAREL, GENESIS és ATPC szabad zónában elkövetett megtorlások ügyében
• Levélminta a köztársasági elnökhöz
CATH: szabadság - igazság – munka
Centrale Autonome des Travailleurs Haïti
Csak az egyesült dolgozóknak van erejük a védekezésre

Port-au-Prince, 2011.okt.26.
Marie France MONDESIR
MAST munkaügyi igazgató

Tisztelt Igazgató Asszony!

A CATH titkársága gratulál Önnek és ezt az alkalmat felhasználva tudomására kívánja hozni, hogy a SOFEZO-CODEVI létrejötte óta üldözési és elbocsátási hullám indult szakszervezetünk vezetői ellen. BIEN-AIME Arnold szakszervezeti bizalmit okt. 24-én bocsátották el, másnap az ouanaminthe-i bizalmival együtt a MAST-ban azt állították, semmit nem tehetnek értük, dossziéjuk Port-au-Prince-ben van.

25-én, egy nappal később pedig a szabad zóna a munkavégzés alól felmentette DORSAINVIL Dieubenite szakszervezeti pénztárosunkat. Kérem, hogy a MAST alkalmaztassa a Ouanaminthe szabad zónával a haiti törvények és az ILO 87 és 98- as konvencióinak előírásait, annak érdekében, hogy a szakszervezetellenes megtorlás megszűnjék.

Köszönettel:

Fignolé ST-CYR
Secrétaire Général
---------------------------------------------------------------
Levélminta: elküldhető a www.presidence.ht (contact rovatában) is elektronikus úton


á M. le Président de la République d’Haïti
Palais national,
Avenue de la République, Champs de Mars
Port au Prince (HAITI)

Monsieur le Président,
Nous venons d’être informés par le syndicat CATH (Centrale autonome des Travailleurs haïtiens) du licenciement de plusieurs travailleurs parmi lesquels nombres de dirigeants et militants syndicaux. Ces attaques contre les travailleurs interviennent en représailles á la création d’un syndicat dans les zones franches de Ouanaminthe (SOFEZO-CODEVI) et ONE WORLD APPAREL et GENESIS.
Nous considérons qu’il s’agit lá d’une très grave atteinte aux libertés fondamentales et singulièrement á la liberté de s’organiser librement au sein du syndicat de son choix et de militer pour l’amélioration des conditions de vie des travailleurs et du peuple Haïtien.

Nous condamnons fermement cette répression anti syndicale contraire aux conventions de l’Organisation Internationale du Travail.
Avec la CATH et les autres syndicats haïtiens nous vous demandons de faire respecter le droit du travail dans toutes les entreprises et la réintégration sans délais de tous les licenciés.

Soyez assuré, Monsieur le Président, de notre profond attachement aux libertés démocratiques et syndicales.

(aláírás)
-------------------------------------------------------------
Kérjük másolat küldését a CATH-nak: cath372002@yahoo.fr


Utolsó percben érkezett: az algíri konferencia dátumának módosítása

Kedves Barátaink!

Abdelmadjid Sidi Said, az UGTA főtitkárának kérésére az algíri konferenciát a megszálló háborúk, a beavatkozás ellen és a nemzetek szuverenitásáért, melyet eredetileg 2011. dec. 3, 4 és 5-re terveztünk, fontos és halaszthatatlan okok miatt áthelyeztük dec. 10, 11 és 12-re. Reméljük, hogy ez senkinek sem okoz gondot, az alkalmat felhasználva kérem, hogy a résztvevők jelezzék szándékukat avégett, hogy a vízumok beszerzése ügyében megtehessük a szükséges lépéseket.

Testvéri üdvözlettel:
Louisa Hanoune
a Parti des travailleurs főtitkára



Kapcsolattartás
Informations internationales
Entente internationale des travailleurs et des peuples
87, rue du Faubourg-Saint-Denis 75010 - Paris -France
Tél : (33 1) 48 01 88 28 Fax : (33 1) 48 01 88 36 E.mail eit.ilc@fr.oleane.com

Directeur de la publication : Daniel Gluckstein - Imprimerie Rotinfed 2000, 87, rue du Faubourg-Saint-Denis, 75010 Paris (France) - Commission paritaire n° 0713 G 82738
Edité par “Les Amis de l’Entente”, 18, allée Colbert, 78470 Saint-Rémy-lès-Chevreuse

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.