2011. november 28., hétfő

Vissza a rokkantakat a munka világába?

Az újból munkát vállaló rokkantnyugdíjasok kevesebb jövedelmet kapnak majd, mint a jelenlegi ellátásuk. Egy év alatt több mint 10 százalékkal nőtt a csatornadíj, 9 százalékkal a távfűtés, 8-cal a vezetékes gáz ára, a legtöbb alapvető élelmiszer pedig jelentős mértékben drágult, a cukor 44, a liszt 33, az étolaj 21, a kenyér 12 százalékkal. Mindez az időseket sújtja a leginkább.
A parlament hétfőn dönt a korhatár előtti nyugdíjak megszüntetéséről, így az 57 éven aluli szolgálati nyugdíjasok a nyugdíjemelés mértékével növelt, de a 16 százalékos személyi jövedelemadóval csökkentett összegű ellátást kapnak csak január 1-jétől. A rokkantnyugdíjak tervezett átalakításában az állam nagyjából 220 ezer ember munkaképességét vizsgálja felül. Azok, akiket munkaképesnek ítélnek, jelentős jövedelemcsökkenéssel számolhatnak: az átlagosan 65 ezer forintos rokkantnyugdíj helyett a közfoglalkoztatási bér felét - 28.500 forintot - vehetik kézhez - magyarázta, hozzátéve, hogy ha közmunkát kapnak, akkor is csak az 57 ezer forintos közfoglalkoztatási bérre lesznek jogosultak.
Az eddig átlagosan 73 ezer forintos rehabilitációs járadékban részesülők ezután csak 57 ezer forintos rehabilitációs ellátást kaphatnak, amelyből még járulékot is vonnak majd. Az így elérhető állami megtakarítás mindössze 19 milliárd forint, ami a töredéke a kormány által a Széll Kálmán-tervben előirányzott 93 milliárdnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.