2012. április 27., péntek

Cseh Köztársaság




Április 21-én 150 ezren tüntettek Prága utcáin – ami a tőkés társadalom 1989-es restaurációja óta a legnagyobb.  A cseh és morva szakszervezetek (CMKOS) felhívása a jobboldali kormány és az Európai Unió megszorítási programjaira válaszként született. Az ápr. elején elfogadott intézkedések a görögországiakhoz, portugáliaiakhoz, spanyolországiakhoz hasonlóan egész sorozat antiszociális lépést tartalmaznak. Közöttük az áfa emelése, a nyugdíjak befagyasztása, az oktatási és egészségügyi költségvetés megnyirbálása, a gyógyszertámogatások megvonása, a társadalombiztosítás és a felsőfokú oktatás fokozatos privatizációja.
A szakszervezetek mellett a demonstráción részt vettek a civilszervezetek és a cseh kommunista párt aktivistái is. «Akadályozzuk meg a kormányt!», «Le a kapitalizmussal!» állt a molinókon. A CMKOS elnöke, Jaroslav Zavadil a gyűlés előtt mondott beszédében kiemelte: «A kormány fűt-fát ígért, költségvetési felelősségéről biztosított bennünket, de csak adóssága emelkedik. Azt ígérték, hogy küzdenek a korrupció ellen, de az csak általánossá vált, ma már az összes pártot és az egész társadalmat érinti. Elég volt – itt az ideje, hogy a kormány lemondjon és előrehozott választásokat tartsunk!»
A koalíciós kormány (V. Havel, V. Klaus pártja és két új liberális formáció) válságban van, a közelmúlt vesztegetési botrányai bizalmi szavazás kérésére kényszerítettek.
A Cseh-Morva Kommunista Párt szerint ennek a kormánynak semmilyen legitimitása nincs már, feltétlenül szükségesnek tartja lemondását és az előrehozott választásokat; a cseh gazdaság szétverésének és a nép életkörülményeinek fokozatos tönkretétele leállítását.  
A kommunista párt 100 ezer tagjával, 26 képviselőjével és a legutóbbi választásokon 11,9%-os eredményével a tőkével szembeni legfőbb ellenzéki erő a bársonyos ellenforradalom győzelme óta. Felmérések szerint mostani előrehozott választások esetén 20%-kal második helyet érne el a szociáldemokraták mögött.  
Magyarországon is hasonlóak a problémák, a kormány újabb és újabb adókkal, a bérek csökkentésével, a nyugdíj megnehezítésével, az oktatás és az egészségügy rombolásával, a lakosság életszínvonalának ellehetetlenítésével kísérli meg a màr sokszor megfizetett adósság törlesztését és a költségvetés kiegyensúlyozását a nemzetközi  és a hazai tőke támogatására.
Lesz-e nálunk is akkora  tiltakozás, mint Romániàban, Csehországban és Európa szinte minden országában? 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.