2012. április 16., hétfő

Vita a szakszervezerek szerepéről

"Kína előrehaladásának legnagyobb motorja a szegénység volt.
Ezt kell csinálni Magyarországon is, mert aki szegény és kifosztott,
végig fogja dolgozni a napi 18 órát".
( Demján Sándor)


MEGHÍVÓ
szakszervezeti fórumra
A szakszervezetek alternatívája: alkalmazkodás vagy ellenállás?
Honfitársaink jelentős hányada a kapitalizmus kitaszítottjainak, elnyomottjainak, kizsákmányoltjainak sorába süllyedt. Kiszámíthatatlan társadalmi robbanás fenyeget.
Országunk belső békéje megőrzésének feltétele egy határozott társadalompolitikai fordulat: a dolgozók érdekvédelmének megerősítése, az alapvető emberi méltóság biztosítása, a szociálisan ellehetetlenülőknek nyújtott védőkar.
A párbeszédet szélesebb alapokra kell helyezni a feszítő társadalmi tendenciákról! Ezért kezdeményezzük a nyilvános kerekasztal beszélgetést a szociális válságból való kilábalási folyamat szakszervezeti tartalmának felkutatására.
A pódiumon: Pataki Péter (MSZOSZ), Székely Tamás (VDSZ), Tarsoly Antal (VAMOSZ), Varga László (SZEF), Artner Annamária (MEBAL), Krausz Tamás ( MEBAL).
Az esemény időpontja, helye: 2012. április 19-én, csütörtökön 16 órakor a Kossuth Klubban (1088, Budapest, Múzeum u. 7, a Kálvin térnél).
Ezúton szeretettel meghívjuk Önt és minden érdeklődő ismerősét!
A Magyar Egyesült Baloldal Egyesület (MEBAL) Egyeztető Tanácsa nevében, szívélyes üdvözlettel:
Mészáros Gyula elnök
A beszélgetés tervezett főbb irányai a következők.
- A munkásmozgalmi hagyományok megvalósítása napjainkban (nincs meg a mozgalmi jelleg, a "tűz", csak az események utáni kullogás)?
- A társadalmi szolidaritás és a szakszervezetek közötti szolidaritás (ami szinte nincs).
- A tagság létszámának alakulása (folyamatos csökkenés), a veszteségek pótlásának lehetséges módjai (nincsenek átfogó tagszervező kampányok).
- A szakszervezetek helyzete a magyar tulajdonú kis-, és közép-vállalkozásoknál (ez egyébként erősen konvergál a nullához).
- A szakszervezeti integráció és fúzió (mindenki félti a saját pozícióját).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.