2012. április 29., vasárnap

Május elseje



Dolores pedagógus Madridban. Bére eddig 1600 euró volt, mostantól csak 1200. Még örülhet, hogy nem bocsátották el, azt most alaposan megkönnyítették. Pedig Spanyolországban minden negyedik aktív korú már munkanélküli, a fiatalok között pedig minden második.
Athénban a nyugdíjas Daphnénak 500 euróból kell megélni egy hónapban, Berlinben Jürg 400-at kereshet a «mini-munkájával», Lisszabonban Jorginho 375-öt, Belgiumban egyre növekszik a villany és gáz számláit megfizetni nem képes családok száma, Magyarországon pedig «47 ezer forintból is meg lehet élni» (állítják azok, akik egymilliót keresnek), és tömegek nem tudják megvenni már a gyógyszert sem.
Május elseje ünnepnap, a munka világának ünnepe. Annak a munkának, amelyből egyre kevesebb akad, egyre rosszabbul fizetik meg; akinek nincs, szeretné, ha lenne, akinek van, rabszolgaságnak tartja, mégis egyre tovább viselve kell elszenvednie.
Milyen legyen a munka? Olyan, társadalmi értelemben szabad munka, amit örömmel vállalunk, ami megőrizheti egyéniségünket, lehetõséget ad az önkifejezésre, az önrendelkezésre. A demokráciát jelenti, amelyet nem korlátoz semmmilyen elitnek a hatalma, nem ezt az útszéli demokráciát, nem a «többség» uralmát az egyén elnyomásával. Azt a munkát, amely kizárja az idegen munkaerő bármilyen formában történő kizsákmányolását, ahol a termelõeszközöket maguk a termelők birtokolják és ők is rendelkeznek velük.
Lehetetlen? De hiszen ezzel érveltek a 19. sz. tőkései is, amikor a proletariátus harcba indult a gyermekmunka megszüntetésének jelszavával; csőddel fenyegetőztek, mikor a napi 8 óra bevezetését, szavazati jogát, fizetett szabadságát, a beteg- és társadalombiztosítást követelte! S most lassan minden eddigi vívmányunkat elveszítjük a nemzetközi tőke egyesített rohamával szemben.
Pedig van megoldás. Romániában népmozgalom tört ki az egészségügy magánosítása ellen a kormány vesztét okozva, Csehországban százezres tömeg követelte szakszervezeteivel a szigorítások (adók, egészségügyi és nyugdíjreform) visszavonását, Szlovéniában szervezeteikkel együtt a közszolgáltatásban dolgozók léptek sztrájkba jövedelmük megkurtítása ellen óriási társadalmi támogatás mellett, Görögországtól Spanyolországig fantasztikus népi megmozdulásoknak vagyunk tanúi. Gondoljunk rájuk az ünnepen és arra, számunkra sem fatalitás a mindennapok nehézsége, változtathatunk rajta… 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.