2012. április 23., hétfő

Hírek és kommentek



„… A lengyel kormány elfogadta a nyugdíjkorhatár emeléséről szóló törvényjavaslatot, amely 2013-tól szakaszosan 67 évre emeli a korhatárt mindkét nem számára, de lehetővé teszi az 50 százalékos résznyugdíj igénybevételét is - …. A Polgári Platform (PO) és a Lengyel Parasztpárt (PSL) kormánykoalíció a … nyugdíjaztatási kedvezmények csökkentéséről is döntött. … A miniszterelnök szerint az elfogadott résznyugdíj-rendszer nem fenyegeti az állam pénzügyi stabilitását, mert a nyugdíjkorhatár betöltése előtt igénybe vehető 50 százalékos juttatásokat a biztosított nyugdíjtőkéjéből fedezik. …” (Bata Alexandra, az MTI tudósítója jelenti: Varsó, 2012. április 20. MTI) A dolog nem lengyel fejekben született meg, hanem azokban a neoliberális agyakban, melyek az egész európai politikát irányítják. Egész Európában emelik a nyugdíjkorhatárt, csökkentik a nyugdíjakat… ahogyan Magyarországon is. Az adósság mérséklése, a deficithiány csökkentése az indok, az állam kivonása a társadalmi ellátórendszerből oda vezet lassan, hogy visszatérünk az ipari forradalom időszakába. A munkanélküliek «tartalékhadserege» a kapu előtt áll, a szerencsés, akinek munkája van, dolgozzon 12-14 órát naponta, legalább el sem jut 67 éves koráig. Nemzetközi kimutatások szerint a kelet/középeurópai volt szocialista államokban a rendszerváltások óta a születéskor várható életkor drasztikusan csökken, minél keletebbre megyünk, annál inkább.
 «Temetőt az üzemek mellé!» – a «tőkés munka hősei» gyorsabb elföldelésére?

„… Németországban a gazdasági növekedés lassulásának dacára az idei első három hónapban rekord nagyságú adóbevétel keletkezett. … Márciusban 48,9 milliárd euró adót fizettek be vállalkozások és magánszemélyek, ez 3,3 milliárd eurós, 7,2 százalékos növekedés 2011 márciusához képest. … A bevételek mindenekelőtt a foglalkoztatási helyzet további javulása és - az ezzel összefüggésben - növekvő fogyasztás hatása; a forgalmi adóból származó bevétel 3,3 százalékkal, a személyi jövedelemadóból származó bevétel 5 százalékkal nőtt az első negyedévben. Ez a két adófajta teszi ki a teljes adóbevétel 60 százalékát. …”  (Berlin, 2012. április 20. MTI) Az érem másik oldala: Az OECD jelentése kimutatja, hogy a szegénység gyorsabban nőtt Németországban, mint a feljett ipari országok átlagában. Az alacsony bérűek szektora a bérből élők 23,1 %-a (7,9 millió); nem fizetnek adót, sem társadalombiztosítási hozzájárulást, tehát csak nagyon kevés jogot szereznek a különféle biztosításokhoz (betegség, munkanélküliségi, nyugdíj). Közülük 4,7 milliónyian szociális ellátást kapnak – ezt hívják Hartz IV-nek. Közülük 2011-ben 332 ezernek teljes idejű munkája volt társadalmi teher fizetésével, de nem tudott megélni belőle és szociális segítséget is kellett kapnia. A munkanélkülinek a munkahelyet el kell fogadni akkor is, ha semmi köze nincs a dolgozó képzettségéhez vagy korábbi munkájához. A Szövetségi Munkaügynökség szerint viszont azok száma megduplázódott 2003 óta, akik párhuzamosan több munkát kell végezzenek: most már 2,4 millió. Ellenben az összes európai milliomos (mintegy 3 millió) közel egyharmadát a 832 ezer német eurómilliomos képezi.
A németek átlagban négyszer jobban élnek, mint a magyarok.”  Na, erre szokták mondani: hacsak így nem...

Matolcsyék öt új adót vezetnek be, a 0,1 százalékos pénzügyi tranzakciós adót, amelyet a vállalatoknak és a lakosságnak kell megfizetnie. Adót kell fizetni a készpénzfelvételre és -befizetésre, a gazdasági szereplők banki átutalásaira, a csoportos beszedésekre, a bankkártyás vásárlásokra és a sárga csekkek után is. A biztosítókra is újabb adót vet ki, a kormány úgy fogalmaz, hogy végső soron a lakosság fizeti meg. A Széll Kálmán-terv második felvonása szerint 2013-ig az önkormányzati alrendszeren 100 milliárdos megtakarítást kell elérni. 2011-hez képest a családi pótlék, az anyasági támogatás, a gyermekgondozási segély, a gyermeknevelési támogatás, az életkezdési támogatás, továbbá a pénzbeli gyermekvédelmi támogatások összege 2012-ben nem emelkedik, a program szerint jövőre is maradhat a befagyasztás. A kormány azzal számol, hogy elhalaszthatják a pedagógus életpályamodell bevezetését 2013 január 1-től, amennyiben „a körülmények nem adottak”. (HVG, 2012. àpr. 23.) És megszünteti a Fidesz saját maga által a magánszemélyek 2 millió forint feletti béreire kivetett 98 százalékos különadót is!
Csak amíg nem leszünk mindnyájan 2 és félmilliós fizetésű menedzserek, hogyan éljünk meg? 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.