2013. április 16., kedd

8 eurómilliomos a francia «szocialista» kormányban

8 eurómilliomos a francia «szocialista» kormányban … (plusz a köztársasági elnök)

 
A Jean-Marc Ayrault vezette francia kormány 38 tagjának vagyonbevallását hétfőn publikálták. Éles fényt vet némelyek  nagyon is kényelmes  életvitelére a válság kellős közepén…
A www.declarations-patrimoine.gouvernement.fr , a kormány weboldalán 8 milliomost számolhatunk össze egyéb tudnivalók , pl. vett vagy örökölt ingatlanok, járművek., vagy folyószámlák között.  
A nyilatkozatokaat annak az ügynek a kereteiben tették közre, amelyben kiderült, hogy  Jérôme Cahuzac, a volt költségvetési miniszter bevallotta, hogy 20 év óta vannak titkos külföldi számlái .  
A milliomosok: Jean-Marc Ayrault, Laurent Fabius (külügy), Michèle Delaunay (idős személyek minisztere), Marisol Touraine (egészségügy), Michel Sapin (munkaügy), Victorin Lurel (tengerentúli), Valérie Fourneyron (ifjúsági és sport) et George Pau-Langevin (oktatási).

A leggazdagabb,  több, mint hatmillió eurós vagyonával Laurent Fabius, egy antikvárius család örököse. Majd Michèle Delaunay követi több mint ötmillióval, melyet orvosként keresett, mielőtt politikusi pályára lépett.  

Ha François Hollande-ot is számítjuk, akinek nem kellett ebben a keretben nyilvánosság elé tárni vagyonát,  de azt szintén közzétette (1,1 millió euró) Elyséebe érkezésekor,  összesen kilenc milliomos van a jelenlegi frnacia legfelsőbb vezető szinten. A többiek vagyona félmillió körül mozog…

(Megtudhatjuk azt is,  hogy  pl. Jean-Marc Ayrault Volkswagen kombija ezer eurót ér, a mezőgazdasági miniszter Stéphane Le Foll BMW motorját 300-ra becsülik,  igazságügyi kollégája Christiane Taubira pedig 3 biciklit is birtokol.)

 A közvéleménynek igen nehéz elfogadni politikusai jelentős vagyonát,  amikor  többségüknek nehézségekkel kell számolnia. Nem használ a szocialista párt image-ének sem...

A zöld Eva Joly viszont nem lát semmi ellentmondást abban, hogy valaki gazdag és ugyanakkor baloldali miniszter legyen: "a baloldaliság egy filozófiai álláspont, a társadalomról alkotott koncepció", mondta az Europe 1-nek.
 
 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.