2013. április 17., szerda

Hollandiában a recesszió a kormányt a szigorítások fékezésére kényszeríti


 



Múlt pénteken a holland kormány a szakszervezetekkel és a munkáltatókkal egyezményt írt alá a köztisztviselők és az egészségügy tervezett bérbefagyasztása elhalasztására. Az egyezmény a 2014-es költségvetés előkészítésének kereteibe illeszkedik.

Egyéb intézkedéseket, mint pl. a munkanélküli jövedelmek csökkentését vagy az elbocsátások egyszerűsítését is későbbre,  2016-ra hagyják.

A múlt év szeptemberében előrehozott választásokon hatalomra jutott Mark Rutte (liberális) miniszterelnök az Európai Unió szigorítási politikájának megátalkodott híve az ötéves közkiadások 16 milliárd eurós csökkentésének programját és már 2014-re a költségvetési deficit GDP 3 % alá szorítását tervezte. A választások idején az egész eurózónára érvényes szigorítások bajnokaként lépett fel és főleg a segítséget kérő országokkal szemben. A parlamentben többsége lett (a szigorítások és az európai szerződések ellen fellépő szocialista párt pedig ellenzékbe került - 2005-ben a hollandok 63 %-ban nemmel voksoltak az európai szerződés népszavazásán).  

A liberális kormány most azonban fordulni kényszerül, az évek óta folytatott szigorítási politika a gazdasági aktivitást fojtogatja. A munkanélküli ráta egy év alatt 6,4%-ról 8,1%-ra nőtt, a vállalati csőd ugyanezen periódusban 48 %-kal, a háztartások fogyasztása pedig folyamatosan csökken.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.