2013. április 22., hétfő

Szakszervezeti összefogás




 


 

Az érdekérvényesítésére a szakszervezeteknek akkora az esélyük, amennyi erőt tudnak fel mutatni a kormánytól és munkáltatóktól független szervezetekben. Célravezető, ha egyesítik szétforgácsolt erőiket, ha világos és támogatható programot mutatnak fel a munkavállalók számára. Az összefogásnak, a szakszervezetek közötti harc megszüntetésének, a hatékonyabb, nagyobb és tekintélyesebb szervezetnek minden munkavállaló örülne. Az egységet a tagság már  régóta és okkal  reklamálja.

 

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) már meghozta a döntését. A Szakszervezetek Együttműködési Fórumánál (SZEF) április 23-ig várják a tagszervezeti vezetők és a koordinátorok véleményét arról, hogy a SZEF részt vegyen-e és milyen intenzitással egy, a jelenleginél szorosabb konföderációs együttműködésben, illetve integrációban.

E három szakszervezeti konföderáció aláírásával jelent meg a szakszervezetek május 1-jei üzenetét összefoglaló 12 pont, amelynek lényege, hogy javítani kell a magyar munkavállalók helyzetén, és amelynek jegyében szervezik a közös demonstrációt a Városligetben. A három konföderáció az egyesüléssel lényegesen nagyobb erőt tud majd felmutatni.

„Az elmúlt két évtized tapasztalatai azt bizonyítják, hogy nem jó a jelenlegi szakszervezeti struktúra, és hatékonyabb, jobb, a munkavállalók érdekeit érdemben képviselni és érvényesíteni tudó szakszervezeti szerveződésre van szükség Magyarországon” – nyilatkozta az MSZOSZ elnöke. Pataky Péter szerint fontos, hogy a versenyszférában, a közüzemekben és a közszolgálatban dolgozókat egy valóban jól működő szakszervezeti szövetség képviselje, segítse, fogja össze, ezért azon dolgoznak, hogy az új formációt minél előbb létre tudják hozni azokkal, akik ebben hajlandóak együttműködni. „Az MSZOSZ az integráció híve, amit mutat az is, hogy konföderáción belül létrejött egy erős ipari szövetség, és formálódik az élelmiszeriparban is a szakszervezetek fúziója. Az pedig szükségszerűség, hogy az integrációs folyamat a konföderációs szinten is megjelenik” – jelentette ki.

A magyar munkavállalók alig 16 százaléka tagja valamelyik szakszervezetnek, amelyek jelenleg 6 konföderációhoz tartoznak. A KSH adatai szerint a szervezett aktív dolgozók száma 550 ezer, közülük a legtöbben, 260 ezren a közalkalmazottakat és tisztviselőket képviselő SZEF-hez tartoznak.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.