2013. április 19., péntek

Nemzetközi információk


 

Nemzetközi információk
Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértése
121sz. (490) – 2013. ápr. 19.
 
 
Nagy-Britannia
 
Margaret Thatcher halála másnapján
 
“A thatcherizmustól kell megszabadulnunk”
(a Unison szakszervezet országos vezetésének egyik tagja)
 
 
DAVID HOPPER, a durhami bányászszövetsége főtitkára
«Nagy nap ez minden bányász számára. Ellentüntetést kellene szerveznünk a temetése napján. Nincs munkánk, nincs pénzünk, ez a szomorú örökség, amit ránk hogyott. Csak gyűlöletet érzett a dolgozók iránt, nagy keserűséggel gondolok arra, amit velünk tett.»
 
IAN LAVERY, a Labour Party képviselője «Egy könnycseppet sem ejtek érte. A bányászokat és közösségüket ő tette tönkre.»
 
BOB YOUNG, a Labour Party helyi képviselője és Comrie (Kelet-Skócia) bányászai volt szakszervezeti elnöke «Nem álltunk ugyanazon az oldalon. Emlékeszem arra a barna borítékra, amit 1985-ben kaptam, két nappal az egyéves bányászsztrájk atán, a munka felvétele előtt. Az elbocsátásom volt benne.»
 
KEITH EWING, londoni munkaügyi jogász «Szerintem, ha nem ő, akkor más tette volna meg. Az osztályideológiát képviselte. Most kell akción gondolkodni az ellen, amit képviselt. Politikája romboló. Az általa inspirált kormányok működése révén (ideértve a New Labourt is) ma már csak a dolgozók 23 %-nak van kollektív szerződése. Ez borzasztó. A brit szakszervezeti mozgalomnak olyan vezetésre van szüksége, amely a dolgozói érdekeket ugyanazzal az eltökéltséggel védi, mint Thatcher és szövetségesei tették ellenünk.»
 
DOREEN MCNALLY, a Unite szakszervezeti aktivistája, a livepooli dokkerfeleségek szövetsége felelőse «Még ha Margaret Thatcher már 20 éve nincs is a politika első soraiban, a követői ott vannak. Gránátot dobott a társadalmi vívmányok közé. Az egymás követő kormányok, bármilyen színűek is voltak, őt követték. Szakszervezetellenes törvények, milliónyi munkanélküli, gyermeknyomor, privatizáció, deregularizáció, stb. Jelenleg éppen a közegészségügy megsemmisítése van napirenden. Sokaknak nagyon nem tetszik a hivatalos temetés.»
 
                            

                                     
 
JON ROGERS, a Unison szakszervezet végrehajtó bizottsága tagja, Lambeth (London) szekció titkára, a Labour Party tagja «Teljesen legitim, hogy a jóemberek milliói ünneplik Thatcher halálát; én azok mellett állok, akik poharat ürítenek… és nem vagyok hajlandó bocsánatot kérni azért, mert örültem a halálhírének. Most azt is el kell temetni, amit ránk hagyott, a  thatcherizmust, meg kell tőle szabadulnunk egyszer s mindenkorra.»
 
DES DALTON, az írországi Republican Sinn Féin főtitkára «Thatcher halott, az éhségsztrájkolók tovább élnek. 1981-ban Bobby Sands nevének hallatára az emberek felkapták a fejüket, míg Margaret Thatcherére lehorgasztják… Bennünket is érintett itt Írországban, mint ahogy közvetlenül vagy közvetve az egész világot … pl. a fasiszta rezsimek, Pinochet feltétlen támogatása. Gyarmatosító volt a velejéig. Saját államában is minden skrupulus nélkül háborúzott a lakosság egész rétegei és a szakszervezetek ellen, azt nyilatkozva, hogy a bányászok a belső ellenség. Nem gyászoljuk őt, azokra emlékszünk, akik az életüket adták a szabadság és a demokrácia védelméért.»
                                                                                                             

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
GERRY ADAMS, a Sinn Féin elnöke
 
«Margaret Thatcher sok fájdalmat okozott az ír és a brit népnek. A munkásosztályt tönkretette. Nemzetközi szerepe is agresszív, nem csak a chilei Pinochet-t támogatta, de a dél-afrikai apartheidet sem volt hajlandó elítélni. Emlékszünk szégyenletes szerepére az 1980-81-es börtönsztrájk idejéből.»
                                                   


                                                                                                        
 

 Oroszország

 

Sztrájk az AVTOVAZ üzemében

 

A Rabocsije Izvésztyija 34. számának cikke, 2013 áprilisa

 

Togliatti városában az AVTOVAZ üzemet 2008 óta részben a Renault-Nissan csoport birtokolja.

 

«Ápr. 5-én spontán sztrájk tört ki a Lada Largus és a Nissan Almera összeszerelő műhelyében. A munkások közül leginkább a hegesztők kezdték kb. hetvenen, amikor meglátták márciusi fizetési jegyzéküket: 11 000 rubel (41,56 rubel rubel ér 1 eurót). Később megtudták, hogy mindannyiukat elküldik, néhányan el is fogadták az «önkéntes» távozást.

 

Új fizetési rendszert vezettek be a háromműszakos dolgozók számára, a prémiumok megszüntetésével. Eleddig a munkások többé-kevésbé normálisan kerestek (úgy 20 000 rubelt) a túlórákkal és a vasárnapi munkával együtt.

 

Alekszander Zajcev hegesztő:

 

«Fel voltunk háborodva. A 31-es brigád 4 munkása elutasította a munkafelvételt. Mindenki feldühödött, hogy «rabszolgának néznek bennünket» és sztrájkra szólítottunk. Azonnyomban megérkeztek a biztonsági emberek, de hetvenen mégis kitartottunk a sztrájk mellett.  Elkezdődtek a tárgyalások, ígértek fűt-fát, hogy újravizsgálják a fizetési jegyzéket, az órákat duplán fizetik, stb. A párbeszédnek nem lett eredménye. Végül pedig 4 munkást elbocsátottak. Azt mondták, választhatnak az önkéntes távozás és a munkahelyi mulasztás miatti kirúgás között.

 

A brigádomban van egy haver, a telefonjával filmezte. Furcsa egy videó, az biztos. Látni a főnököket, akik azért jöttek, hogy a munkába visszatereljenek bennünket, a levelet, amit Igor Komarov igazgatónak küldtünk a követelésünkről, hintették a port, hogy e levél nélkül is rendbehozták volna a dolgokat. Vovát, aki filmezett, behívták az irodába, ott a biztonsági emberek erőszakkal elvették a telefonját, a filmet letörölték és aláíratták vele, hogy az üzemből önként kilép. Így küldtek el 10-15 munkást azok közül, akik leginkább háborogtak».

 

Közel egy éve állították fel ezt a gyártószalagot. A munkások ellenőrzése különösen szigorú.

 

Általában elmondható, hogy a franciák – a Renault – érkezése óta az AVTOVAZ-nál a dolgozókkal szembeni viselkedés romlott. Ha vécére mennek, feljegyzik. A cigarettaszünetekre rendszeresített padokat elvitték. A munkások azt mondják, egy dolgozóra napi három ellenőrzés jut!

 

A munkások béremelési kérésére a francia vezetők azt válaszolták: «Ha tényleg béremelést akarnának, beszüntetnék a munkát. Nincs sztrájk, tehát nem is igazán akarnak béremelést».

 

Levelezőnk

 
 
 
 

Kapcsolattartás
Informations internationales
Entente internationale des travailleurs et des peuples
87, rue du Faubourg-Saint-Denis 75010 - Paris -France
Tél : (33 1) 48 01 88 28Fax : (33 1) 48 01 88 36 E.mail eit.ilc@fr.oleane.com

 


 

Directeur de la publication : Daniel Gluckstein - Imprimerie Rotinfed 2000, 87, rue du Faubourg-Saint-Denis, 75010 Paris (France) - Commission paritaire n° 0713 G 82738 Edité par “Les Amis de l’Entente”, 18, allée Colbert, 78470 Saint-Rémy-lès-Chevreuse

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.