2013. április 21., vasárnap

Munkásmozgalmak


AAWL mini-infók



 




Hongkong

A honkongi kikötőmunkások márc. 28 óta sztrájkolnak bér és munkahelyi körülményeik javításáért. Szektorukat multinacionális vállalatok tartják markukban, melyek nemzetközi szinten is ennek mintájára diktálják a munkavégzés körülményeit, a tarifákat, határidőket. Ezért kell koordinált közös akciót folytatni  a Hong HIT, Cosco és Hutchinson  vállalatokkal szemben nem csak Hongkongban, hanem a többi nagy kikötőben is, mint  Shenzen, Szingapúr és Shanghaj.

 
Egy iparág, egy küzdelem. Egyesüljünk, a dolgozók változtatják meg a világot!
 
 
 
 

 
 
 
Palesztina
   
Nemrégen két palesztin fogoly is elhunyt egy izraeli börtönben, még inkább aktuálisabbá téve a Gázai övezetben és Ciszjordániában tartott hatalmas tüntetéseket, melyeket a börtönök foglyai is éhségsztrájkkal támogatnak.   
 
 
 
 

 
 
 

Pakisztán


Mintegy 400 (fém)bányász Duddarban és  Balucsisztánban ápr. közepe óta sztrájkol gyalázatos munkkakörülményei miatt és béremelésért. A bányákban hiányoznak a biztonsági berendezések, a munkások napi 12-14 órát dolgoznak két dolláros bérért. A hatalom  megfélemlítésükre és a sztrájk megtörésére mozgósította a rendőrséget.  
 
 
 
 
 

 

 
 
 

Irak



Ahogy az iraki olajipari szakszervezeti föderáció vezetője, Hassan Jumaa Awad korábban jelezte, szervezete sikerei miatt a hatóságok céltáblájá vált. A közelmúlt nemzetközi ipari tanácskozása egyhangúlag felhívást tett közzé az ellene felhozott vádak elejtéséért.  A jelenleg is folyó megtorlás és a politikai instabilitás ellenére az olajipari munkások mobilizációja folytatódik az utóbbi hetekben.  
 
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.