2013. április 7., vasárnap

australia asia worker links



Ausztrália-Ázsia Munkáskapcsolatok (AAWL)

 

Hong Kongban a dokkerek ellenállnak


 Hong Kong harmadik legnagyobb kikötőjében több mint egy hete, hogy kikötőmunkások százai sztrájkolnak 20 %-os béremelésért. Sokan alvállalkozók alkalmazottai. A kikötő tulajdonosa, a  Hutchison International Terminals és a kormány azzal utasítja el a követelést, hogy béremelés esetén a versenyképesség forogna kockán. Ugyanezeket az érveket használják az egész régióban, a munkáltatók a dolgozókat versenyeztetik a lefelé tartó bérspirálban… és a kikötőmunkások munkabeszüntetését megpróbálják illegálisnak minősíteni.


Az egészségügyi és biztonsági törvény alkalmazásának hanyagságából profitáló kínai bányatársaságokért ismét a dolgozók fizetnek. Tibet hegyeiben 4600 magasan a bányászok elszigelt táboránál hegycsuszamlás történt, mely azt betemette. 83-ra becsülik a meghalt bányászok számát, akik főként migránsok, olyanok, akik Kína már vidékeiről jöttek ide dolgozni.
 

A Ssangyong hősies dolgozóit újabb támadás érte  


A Ssangyong 2009-ben elbocsátott dolgozói többfrontos küzdelmet folytatnak vállalatuk ellen szakszervezeteikkel, akiknek tagjait még börtönbüntetésre is ítélték. Az igazságszolgáltatás elleni tiltakozásukat a rendőrség felszámolta és számos tüntetőt elhurcolt.  

 
 
 
Bebörtönzött indonéziai szakszervezeti felelősök
A munkahelyi prekaritás elleni utóbbi kétéves küzdelem és néhány győzelem megvalósítása után a kormány és a munkáltatók ellentámadásba lendültek. A múlt héten Aceh tartományban, a Szumátra északi részén illegális szakszervezeti tevékenység vádjával letartóztattak négy aktivistát. Az állam és a tőke a megfélemlítéshez folyamodik a munkásosztály harca ellen, kombinálva a letartóztatásokat az elbocsátásokkal…  
 
 
 
 
Többfrontos palesztin harc

Márc. 30. volt  a «Palesztin föld napja». Ez a nap az 1976-es általános sztrájk évfordulója, Izraellel szemben a palesztin nép követeli földje visszadását. Palesztinában és külföldön is jelentős megemlékezéseket tartottak.

Ebben az évben az esemény annak jegyében történt, hogy a palesztin bebörtönzöttek fogvatartásának körülményei ellen emeljük fel szavunkat.  Nemrégen Arafat Jaradat és Maysara Abuhamdia tűnt el  az izraeli hóhérok börtönében. Két másik palesztint az izraeli hadsereg ölt meg, mikor azok az előbbiek megölése miatt tüntettek…
 
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.