2013. április 22., hétfő

AG20 ismét a banktitok megszüntetésére «buzdít»


 


Pénteken kommunikében közölték a fejlett és feltörekvő államok pénzügyminiszterei a washingtoni  G20 értekezletén, hogy ismét a banktitok megszüntetése, vagyis az adatok államok közti automatikus cseréje mellett állnak ki. A G20 «általános szabályt» akar az egész világra kiterjedően.

Az államok automatikus értesítéséről van szó abban az esetben, ha állampolgáruk pénzt helyez el külföldön. Ekkor tájékoztatják a másikat, de kizárólag hivatalos és részletes megkeresésre.

A felhívásnak hosszú az előzménye. Például 2004-ban a G20  Berlinben már olyan pénzügyi megegyezést reklamált, amely a banktitkot limitálja és nemzetközi együttműködést favorizál a fiskális kimentések ellen. Az OECD ugyanezt a modellt kezdte követelni a következő évben.

Nehéz megbecsülni a pénzügyi paradicsomok és a banktitok által fedezett adózatlan  tőkemozgást, annak ellenére, hogy az offshore cégeket nemrégen megszellőztették. Luxemburg máris kész az engedményekre, de az osztrák pénzügyminiszter az USA és Anglia ellen fordult mondván, hogy ezek területén régóta léteznek a pénzmosásra szolgáló adóparadicsomok.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.