2013. április 10., szerda

Dániai tanárok az oktatási «reform» ellen


 

Ápr. 2 óta 600  ezer 6-16 éves tanuló valamint a pedagógusok előtt zárva vannak a közoktatás kapui  – meghatározatlan időre. Tegnap Dániában 35 kilométer hosszan "összekötve" két várost, több ezer tanár fejezte ki tiltakozását ezellen és az oktatási reform miatt. Megfelelő anyagi eszközök rendelkezésre bocsátását reklamálják az oktatás számára. A «reform» lényege (mit tesz isten!) hasonló minden más uniós tagországhoz : TÖBB MUNKA, DE SEMMI TÖBBLETJÖVEDELEM !


 
Az előzmények közé tartozik  a  szociáldemokrata Helle Thorning-Schmidt miniszterelnök reformtervezete elleni tiltakozások, tüntetések  és szakszerveti tárgyalások eredménytelensége. A kormány az iskolai munkaidő emelését tervezi (25-30 órára a 6-9 évesek oktatásában, 28-35  órára a 9-12 évesekében és 30-37 órára a 12-15-évesekében), új pedagógusok felvétele és béremelés nélkül.




A társadalmi párbeszédeinek hatékonyságáról ismert kis országban e  módszer szokatlan. A hatóságok az iskolai sztrájkokat lock-outtal akarják megoldani (a kifejezés a munkáltatók olyan eszközét takarja, amellyel a dolgozókat távol tartják munkahelyüktől), ezért közel  60 000 tanárt tiltottak ki az iskolákból a pedagógus-szakszervezetekkel folytatott tárgyalások elutasítása után.  

 

 




 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.